ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Στο ναδίρ η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:51:00 π.μ. |
 Αρνητικό παραμένει το ποσοστό αισιοδοξίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton. Συγκεκριμένα, για το 1ο τρίμηνο του 2016, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε -52%, σημειώνοντας περαιτέρω πτώση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2015.
Ως σημαντικότερους παράγοντες της απαισιοδοξίας τους, οι Έλληνες επιχειρηματίες αναφέρουν την οικονομική αβεβαιότητα (82%), τους κανονισμούς & τη γραφειοκρατία (64%) και την έλλειψη χρηματοδότησης (50%).

Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν να λάβουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, περιλαμβάνουν τη βελτίωση της διεισδυτικότητας των πωλήσεων (52%), την ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (44%), την επέκταση στο εξωτερικό (36%) και την αύξηση επενδύσεων στο marketing (32%).

Πτώση της αισιοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο


Επίσης, διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός παραγόντων όπως η αστάθεια των χρηματοοικονομικών αγορών, των τιμών πετρελαίου, η ανησυχία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και η πολιτική αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, οδήγησε στην πτώση της αισιοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπήρξε, επίσης, μείωση στις προσδοκίες αύξησης εισοδήματος, εξαγωγών και επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α).

Η έρευνα δείχνει πως το ποσοστό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που αναμένουν αύξηση των εσόδων τους κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, μειώθηκε στο 40% μέσα στο πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω των μεγάλων πτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο (από 63% σε 51%), στην Ιταλία (από 46% σε 34%) και στην Ελλάδα (από 38% σε 28%).

Οι προσδοκίες πως το επίπεδο τιμών θα αυξηθεί έχουν πέσει στο 7% στην Ευρώπη μέσα στο πρώτο τρίμηνο, το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2010.

Παγκοσμίως, η αισιοδοξία των επιχειρήσεων σημείωσε καθαρή πτώση στο 26% για το πρώτο τρίμηνο του 2016, την χαμηλότερη καταγραμμένη τριμηνιαία ένδειξη από το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Η τάση αυτή είναι εμφανής, τόσο μεταξύ των χωρών G7 (πτώση 7% στο πρώτο τρίμηνο) όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πτώση 4%), στη Βόρεια Αμερική (πτώση 6%) και στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού (πτώση 10%).
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ