ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση "Από τη Βενετοκρατία στο Ναύπλιο μέσα από το βλέμμα των περιηγητών" (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 μ.μ. |
 Ο Δήμος Ναυπλιέων και το Ναυπλιακό Ίδρυμα «Ιωάννης Καποδίστριας» υλοποιώντας ένα κύκλο εκδηλώσεων για τα 300 χρόνια από το τέλος της Βενετοκρατίας (1715) στο Ναύπλιο με την επιστημονική υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και τίτλο «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι», διοργάνωσε μία έκθεση με εικόνες και τεκμήρια πολέμου , από τη Βενετοκρατία στο Ναύπλιο μέσα από το βλέμμα των περιηγητών.
Η έκθεση πραγματοποιείται στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Οι επισκέπτες εχουν  την ευκαιρία να γνωρίσουν το Ναύπλιο και να περιδιαβούν σε μονοπάτια της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής και της τοπογραφίας του, την εποχή που η πόλη ήταν μία από τις σημαντικότερες κτήσεις της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου.
Περιλαμβάνονται χαρακτικά και ζωγραφικά έργα (16ος -19ος αι.) από την πλούσια συλλογή της οικογένειας Ιωάννη Φωτόπουλου, χάρτες από το Αρχείο Χαρτογραφίας του ΜΙΕΤ, που δείχνουν Το Βασίλειο του Μορέως σε εντυπωσιακές απεικονίσεις.
 Αναλυτικότερα ο επισκέπτης θα δει σπάνιες περιηγητικές εκδόσεις όπως του Vincenzo Maria Coronelli, του κορυφαίου χαρτογράφου της βενετικής σχολής, από τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση, τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» και από τη Συλλογή Φινόπουλου του Μουσείου Μπενάκη.
Παρουσιάζονται χαρακτικά και ζωγραφικά έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, ψηφιακές αναπαραγωγές από το Μουσείο Correr της Βενετίας καθώς και για πρώτη φορά ένα σπάνιο τεκμήριο που αναπαριστά, σε τρισδιάστατη κατασκευή, την ανακατάληψη του Ναυπλίου (1686) από τη συλλογή του Θ. Θεοδώρου.
Στην έκθεση παρουσιαστηκε επίσης, για πρώτη φορά, το ψηφιακό αντίγραφο του Αναλυτικού Κτηματολογίου της περιοχής του Ναυπλίου, 1704 (Catastico Particolare di Napoli di Romania), σε οθόνη αφής, μέσω της οποίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να το φυλλομετρήσει.
 Το πρωτότυπο έργο φυλάσσεται σήμερα στο Κέντρον Eρεύνης του Mεσαιωνικού και Nέου Eλληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών ενώ το ψηφιακό αντίγραφο θα διατεθεί από τα Γ.Α.Κ - Ν. Αργολίδας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ