ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Το βουλευτικό του Ναυπλίου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:15:00 μ.μ. |
Το βουλευτικό όπως ονομάζεται σήμερα βρίσκεται απέναντι από το νοτιοδυτικό άκρο της πλατείας Συντάγματος στην πόλη του Ναυπλίου.
Αποτελεί χαρακτηριστικό τέμενος της οθωμανικής αρχιτεκτονικής το οποίο χαρακτηρίζεται από τις βαριές αναλογίες και τον ογκώδη τρούλο του . Έχει προσανατολισμό προς τη Μέκκα και είναι μεγάλων διαστάσεων, διώροφο. 
Το ισόγειο, το οποίο είναι στο επίπεδο του δρόμου, συνίσταται σε δέκα ορθογώνια δωμάτια, ενώ το τέμενος καταλαμβάνει τον όροφο. Σύμφωνα με τοπική παράδοση, το τέμενος αυτό κτίστηκε από έναν πλούσιο Οθωμανό αγά, τον Αγά Πασά, ο οποίος ήθελε να εξιλεωθεί για ένα στυγερό έγκλημα που είχε διαπράξει.
Ο αγάς είχε σκοτώσει δύο νεαρούς από τη Βενετία, που είχαν έρθει στο Ναύπλιο, για να αναζητήσουν ένα θησαυρό που είχε κρύψει κάποιος πρόγονός τους στα χρόνια της Β’ Ενετοκρατίας. Νιώθοντας όμως τύψεις για την αποτρόπαια πράξη του, έχτισε με το χρυσάφι που ανακάλυψε, το τέμενος. Το οποίο έμεινε γνωστό ως «τζαμί του Αγά Πασά». 
Ο πασάς δεν πρόλαβε να δει την αποπεράτωση του τεμένους, καθώς έπεσε από τον εξώστη του σπιτιού του την ώρα που επέβλεπε τις εργασίες. Αρχιτέκτονας του τεμένους φέρεται να είναι ο Αντώνιος Ρηγόπουλος από τα Λαγκάδια της Αρκαδίας. Το 1822, μετά την απελευθέρωση της πόλης, το τέμενος ήταν ερειπωμένο. 
Τον Ιούνιο του 1824 αποφασίστηκε η επισκευή του, προκειμένου να στεγαστεί εκεί η Βουλή του επαναστατημένου έθνους, βάσει σχεδίων του στρατιωτικού μηχανικού Θεόδωρου Βαλλιάνου. Υπεγράφη μάλιστα συμφωνητικό κατασκευής, πρωτοποριακό στοιχείο για την εποχή εκείνη. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1825 έγιναν τα εγκαίνια του Βουλευτικού και εδώ λειτούργησε η Βουλή των Ελλήνων έως και την άνοιξη του 1826. 
 Αυτή υπήρξε και η σπουδαιότερη χρήση του κτηρίου και με την ονομασία «Βουλευτικό» έχει μείνει γνωστό μέχρι σήμερα. Στις 22 Ιουλίου 1827, κατά τη διάρκεια εμφυλίου μεταξύ των φρουράρχων Παλαμηδίου και Ακροναυπλίας, Γρίβα και Φωτομάρα, ένα βλήμα κατέστρεψε τμήμα του τρούλου του Βουλευτικού. Μάλιστα, εκείνη την ώρα συνεδρίαζε η Βουλή και σκοτώθηκε ο βουλευτής Βάλτου Χρήστος Γεροθανάσης. 
Όταν το Ναύπλιο έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους (1827-1834) το Βουλευτικό, ήταν από τα σημαντικά κτήρια της εποχής. Στην αίθουσα του Βουλευτικού έγινε και το δικαστήριο ,το 1834, κατά την περίοδο της Αντιβασιλείας, η δίκη των οπλαρχηγών της Επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημήτριου Πλαπούτα. 
Με το πέρασμα του χρόνου η χρήση του ήταν, ωδείο, νοσοκομείο, θέατρο. Σήμερα η αίθουσα του Βουλευτικού μετά από ανακαίνιση, χρησιμοποιείται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπλιέων
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ