ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Απαγόρευση επανεμβολιασμών και νέων φυτεύσεων εντός των ζωνών της Τριστέτσας στην Αργολίδα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:07:00 μ.μ. |
 Απαγόρευση εξέδωσε η Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αργολίδας, των επανεμβολιασμών και των νέων φυτεύσεων στις ζώνες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις εστίες της Τριστέτσας και αφορούν τις Τ/ΔΚ Ανυφίου Πουλακίδας, Αργολικού, Αγίας Τριάδας , Ν.Ηραίου, Μάνεση , Κουτσοποδίου, Μοναστηρακίου, Δαλαμανάρας Λάλουκα και Ινάχου.


Με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου για τα εσπεριδοειδή και το δεδομένο του εντοπισμού νέων εστιών του ιού της Τριστέτσας στον Αργολικό κάμπο, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τους παραγωγούς και τους εμβολιαστές προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού σε υγιείς φυτείες .

Όπως είναι γνωστό ο ιός της Τριστέτσας μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, δηλαδή δενδρύλλια και εμβόλια. Επιπλέον η μετάδοση μπορεί να συμβεί με έντομα φορείς δηλαδή τις μελίγκρες, που μυζούν μολυσμένο χυμό και μεταφέρουν τον ιό σε υγιή δέντρα στα οποία πηγαίνουν να «βοσκήσουν».

Όμως σύμφωνα με τις συνεχείς δειγματοληψίες που διενεργούνται από την Υπηρεσία μας εκτός από τις αρχικές εστίες με μολυσμένα δέντρα εσπεριδοειδών που είχαν εντοπιστεί στο Ανυφί, Πλατανήτι, Πουλακίδα, Αργολικό, Αγία Τριάδα, Ν. Ηραίο, και Μάνεση, το προηγούμενο έτος ο ιός βρέθηκε σε κτήματα των περιοχών Κουτσοποδίου, Μοναστηρακίου, Δαλαμανάρας, Λάλουκα. και Ινάχου.

Έτσι, σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία μέχρι να εξαλειφθεί ο ιός της Τριστέτσας από τις μολυσμένες περιοχές που προαναφέρθηκαν, μεταξύ των άλλων μέτρων απαγορεύεται η λήψη εμβολίων σε απόσταση 1.500 μέτρων από αυτές.

Ο ιός θεωρείται ότι έχει εξαλειφθεί από μία περιοχή εφόσον επί τρία(3) συνεχή έτη δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του, μετά από επίσημη δειγματοληψία και εργαστηριακό έλεγχο, γεγονός που μέχρι σήμερα δεν ισχύει για τις εν λόγω περιοχές.

Η Υπηρεσία μας σε εφαρμογή του άρθρου 4 της ΚΥΑ 12185/665/ΦΕΚ Β΄1416 /26-9-2006 με θέμα τα «Μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επι­βλαβούς οργανισμού ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών» έχει οριοθετήσει τρεις ζώνες (εστι­ακή , ασφαλείας και ουδέτερη) γύρω από την αρχική εστία του ιού σε κάθε περιοχή.

Η Εστιακή ζώνη ορίστηκε σε απόσταση 500 μέτρων από την αρχική εστία όπου διαπιστώθηκε η παρουσία του ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών, η Ζώνη ασφαλείας τουλάχιστον 500 μέτρα μετά από την Εστιακή ζώνη, και η Ουδέτερη ζώνη τουλάχιστον 500 μέτρων πέραν από τη Ζώνη ασφαλείας.

Σας παραθέτουμε τις προβλεπόμενες απαγορεύσεις στις οριοθετημένες ζώνες όπως προβλέπονται στην παρ.2 του άρθρου 4 της ΚΥΑ 12185/665/ΦΕΚ Β΄1416 /2006.

Άρθρο 4

Οριοθέτηση ζωνών και απαγορεύσεις

2. Απαγορεύονται μέχρι της εξάλειψης του ιού της

Τριστέτσας των εσπεριδοειδών:

α) Εντός της Εστιακής ζώνης:

− οι νέες φυτεύσεις.

− οι επανεμβολιασμοί σε εγκατεστημένες φυτείες,

υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Γεωργίας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

− η διακίνηση καρπών με ποδίσκους και φύλλα εκτός

της ζώνης αυτής.

− η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και

− η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα

παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και

20/10).

β) Εντός της Ζώνης ασφαλείας:

− η διακίνηση καρπών με φύλλα και ποδίσκους εκτός

της ζώνης αυτής.

− η παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού και η λήψη

εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά και το παραγόμενο πολλαπλασιαστικό υλικό διατη­ρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα

(διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και 20/10).

γ) Εντός της Ουδέτερης ζώνης:

− η λήψη εμβολίων, εκτός εάν τα μητρικά φυτά διατηρούνται υπό εντομοστεγή κάλυψη με τα κατάλληλα παρεμποδιστικά δίκτυα (διπλά δίκτυα τύπων 10/16 και  20/10).

Είναι λοιπόν σαφές ότι σε απόσταση 500 μέτρων (δηλαδή στην εστιακή ζώνη), από τις Τοπικές Κοινότητες Ανυφί, Πουλακίδα, Αργολικό, Αγία Τριάδα, Ν.Ηραίο, Μάνεση, Κουτσοπόδι, Μοναστηράκι, Δαλαμανάρα, Λάλουκα και Ίναχο απαγορεύονται για τρία (3) χρόνια, οι νέες φυτεύσεις, οι επανεμβολιασμοί και η λήψη εμβολίων, αφού δεν υπάρχουν μητρικά δέντρα που να διατηρούνται με εντομοστεγή κάλυψη.

Επιπλέον σε απόσταση 1.500 μέτρων από τις παραπάνω Κοινότητες απαγορεύεται η λήψη εμβολίων για τρία (3) χρόνια.

Ο ρόλος των εμβολιαστών είναι πολύ σημαντικός στην εξάπλωση ή όχι της ασθένειας. Καλούνται λοιπόν αυτοί να μην παίρνουν εμβόλια από εσπεριδοειδή που βρίσκονται σε απόσταση 1.500 μέτρων από τις περιοχές που έχει εντοπιστεί ο ιός και αναφέρθηκαν παραπάνω και να μην επανεμβολιάζουν δέντρα που βρίσκονται σε απόσταση 500 από αυτές.

Επιπλέον καλούνται οι παραγωγοί που βρίσκονται στην εστιακή ζώνη των μολυσμένων περιοχών να μη φυτεύουν νέα δέντρα και να μην προβαίνουν σε επανεμβολιασμούς.

Στους παραβάτες των διατάξεων που αναφέρθηκαν επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 34ακαι 35 αντιστοίχως του ν. 2147/52 (Α΄ 155) «Περί προλήψεως και καταστολής των ασθενειών και των εχθρών των φυτών και περί οργανώσεων της φυτοπαθολογικήςΥπηρεσίας», όπως το άρθρο 34α προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άθρου 3 του ν. 2538/1997 (Α΄ 242) και το άρθρο 35 αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του ν. 2538/1997 (Α΄ 242) και την παράγραφο 1 του άρθρου 7 του ν. 2732/1999 (Α΄ 154). Οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις αφορούν χρηματικά πρόστιμα ύψους 1.500-6.000 Ευρώ και οι ποινικές φυλάκιση έξι(6)μηνών και χρηματική ποινή 1.500 Ευρώ. Επιπλέον σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του ν.2147/1952 οι νέα φυτείες και οι επανεμβολιασμένες θα εκριζώνονται χωρίς καμμία αποζημίωση.

Για μια ακόμα φορά υπενθυμίζουμε την αναγκαιότητα της αγοράς δενδρυλλίων που συνοδεύονται από φυτουγειονομικό διαβατήριο. Η ύπαρξή του διασφαλίζει ότι πριν από τη διακίνησή τους έχουν διενεργηθεί έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Είναι προτιμότερο οι παραγωγοί να μη προμηθεύονται δενδρύλλια όταν δεν έχουν Φ.Δ., παρά να αγοράζουν δέντρα αμφίβολης φυτοϋγείας που υπάρχει περίπτωση να είναι μολυσμένα με τον ιό της Τριστέτσας. Αυτό αναφέρεται ύστερα από τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει όπου εντοπίστηκε η τριστέτσα σε τρία (3) νέα φυτώρια της Λακωνίας και σε ένα της Άρτας.

Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει ξεχωριστό Δελτίο Τύπου.

Για διευκόλυνση των ενδιαφερομένων επισυνάπτεται χάρτης από το Google Earth στον οποίο εντός της λευκής διαγράμμισης αποτυπώνονται οι περιοχές για τις οποίες ισχύουν οι απαγορεύσεις του Δελτίου Τύπου.

Ε.Π.
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης
Δημήτριος Δήμου
Γεωπόνος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ