ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Διαχείριση Απορριμμάτων και Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:40:00 μ.μ. |
Προς Κον Δήμαρχο Επιδαύρου
Αρμόδιο Αντιδήμαρχο
Επιτροπή Διαβούλευσης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων

Καταρχήν θέλω να συγχαρώ το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για τη πρωτοβουλία ενημέρωσης για το τεράστιο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων , αλλά και την απαρχή της διαβούλευσης για την εκπόνηση του Τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων .

Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν και σε ανύποπτους χρόνους ότι το θέμα των απορριμμάτων θα είναι ο Νο 1 μπελάς των Δημάρχων , των Δήμων και των Δημοτών συνολικά .

Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό και ειδικά σε περιόδους κρίσης που διέρχεται η χώρα μας ,αλλά και περιβαλλοντικό αφού η χρόνια εναπόθεση των απορριμμάτων σε ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ έχει δημιουργήσει πράγματι πολλά προβλήματα .

Προβλήματα που δε φρόντισε κανείς τα προηγούμενα χρόνια να λύσει , φοβούμενοι το πολιτικό κόστος , αλλά και όσοι είχαν κάτι στο μυαλό τους ήταν αντίθετο με τη προστασία των δημοτών γι αυτό εξάλλου δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τάσεις που κυριαρχούν.

Η μια υποστηρίζει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στους Δήμους , και τα όποια οφέλη τα καρπώνονται οι δημότες .

Υπάρχει και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθούν όλα σε ιδιώτες , με το τίμημα φυσικά να βγαίνει από τη τσέπη του λαού .

Μου κάνει πραγματικά εντύπωση η επιμονή της Περιφέρειας να εφαρμόσει τον ΠΕΣΔΑ ως έχει , και να προχωρήσει στην υλοποίηση της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ . Αγνοεί προκλητικά τις πολλές αντιδράσεις που υπάρχουν , από μικρούς αλλά και μεγάλους Δήμους , από την αντιπολίτευση στο Περιφερειακού Συμβουλίου , από φορείς , συλλόγους , οικονομολόγους , περιβαλλοντολόγους , που με σχετικές μελέτες αποδεικνύουν τη μη βιωσιμότητα του εγχειρήματος αφού πλέον η χρηματοδοτική ικανότητα των δημοτών είναι στο κόκκινο.

Αρκετοί Δήμοι της Περιφέρειας συντάσσονται ανοικτά με τον ΕΣΔΑ αφού τώρα με τη δημοσιοποίηση της σύμβασης μετά από περίπου τρία χρόνια φαίνεται καθαρά το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται .

Η σύμβαση μιλά για κόστος περίπου 80 ευρώ ανά τόνο , και στα χρήματα αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε το κόστος μεταφοράς και το ΦΠΑ .

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 25 χρόνια το ελάχιστο .

Όρος για να διακοπεί η σύμβαση λόγω μη τήρησης των υποχρεώσεων από πλευράς της εταιρείας δεν υπάρχει.

Η διαχείριση μιλά για προϊόντα αστικών αποβλήτων , Τι θα γίνει όμως με τα υπόλοιπα απορρίμματα εκτός των αστικών . Τι θα γίνει με τα βιομηχανικά και τοξικά όπως απόβλητα ελαιοτριβείων , τα ιατρικά απόβλητα , τα προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως κλαδέματα , αποψίλωση κ.λ.π. , τα προϊόντα οικιακής χρήσεως όπως στρώματα , καρέκλες ,τραπέζια , τα προϊόντα κατεδαφίσεων όπως μπάζα και άλλα άχρηστα υλικά .

Θα μου πείτε αν αποτραπεί η εφαρμογή αυτής της ληστρικής κατ ΄εμε σύμβασης λύνονται όλα τα προβλήματα . Κάθε άλλο αφού ασάφειες , και πολλά αναπάντητα ερωτήματα υπάρχουν στον ΕΣΔΑ . Αυτό ακριβώς έχει αντιληφθεί και η κυβέρνηση , γι΄αυτό προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί με τη ΤΕΡΝΑ κάποιους νέους όρους . Όμως όσα lifting κι αν επιχειρήσουν η ουσία παραμένει και το αβάστακτο οικονομικό φορτίο στη πλάτη των δημοτών θα είναι γεγονός .

Αλήθεια πόσα χρόνια χρειάζονται για να υλοποιηθεί ο ΕΣΔΑ και μέχρι τότε τι γίνεται .

Πόσα χρήματα και από πού θα τα αντλήσει η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τα έργα .

Ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα της Ε.Ε. για τις παράνομες χωματερές που φανερά ή κρυφά λειτουργούν εως ότου εφαρμοστεί στη πράξη ο σχεδιασμός .

Πόλεμος συμφερόντων και τους πολίτες να παρακολουθούν έκπληκτοι .

Όμως η διαβούλευση γίνεται με σκοπό να βγουν συμπεράσματα , που θα βοηθήσουν τη Δημοτική Αρχή στην όποια απόφαση , αλλά θα καταστήσει και τους δημότες συνυπευθυνους για το αποτέλεσμα αφού κανείς δε θα μπορεί να πει , δεν ήξερα .

Κατ ΄αρχήν οι Δήμαρχοι πρέπει να γίνουν οι πρωταγωνιστές στο θέμα των απορριμμάτων . Μάλιστα με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και αφορούσε το παράλληλο πρόγραμμα το δικαίωμα της υπογραφής για τη διαχείριση το έχει ο ΦΟΔΣΑ. Αυτό λοιπόν το απόλυτο δικαίωμα πρέπει να αξιοποιήσουν οι Δήμαρχοι . Μη δώσουν το δικαίωμα σε όλους αυτούς που τους θεωρούν ανίκανους και άτολμους Κυρίαρχος στο Δήμο είναι μόνο ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης δε πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι που μας υποχρεώνουν να κάνουμε . Είναι απαραίτητο εργαλείο για να λειτουργήσει η Τοπική διαχείριση και να μη μείνει στη θεωρία και σε ασκήσεις επί χάρτου .

Επί του πρακτέου λοιπόν πρέπει ο Δήμος …

1 . Να αναπτύξει νέες δράσεις με βάση ένα συνολικό σχέδιο και όχι αποσπασματικά βασισμένο σε τρεις πυλώνες ,τη διαλογή στη πηγή , την ανακύκλωση , και τη κομποστοποίηση . Παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά προγράμματα , όπως λόγου χάριν το ‘’πληρώνω όσα παράγω.

2 Να βελτιώσει τις παρερχόμενες υπηρεσίες του Δήμου σε ότι έχει να κάνει με τη καθαριότητα και τη διαχείριση των αποβλήτων . Αυτό έχει να κάνει και με τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος τη συγκεκριμένη στιγμή , Δηλ. αν ο Δήμος δε μπορεί να προχωρήσει σε αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού , και πρόσληψη υπαλλήλων για καλύτερη παροχή υπηρεσιών , μπορεί κάλλιστα να εξεταστεί το ενδεχόμενο της ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων και μόνο , σε ιδιώτες με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα , χωρίς αυτό να επηρεάσει ή να θέσει σε κίνδυνο τη θέση των μόνιμων υπαλλήλων οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για πεζή καθαριότητα .

3 Να προωθήσει δράσεις ενημέρωσης του κοινού .ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και συναίνεση . Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι κανένα πρόγραμμα , καμιά προσπάθεια δε θα έχει επιτυχία αν οι Δημότες δε συνειδητοποιήσουν ότι , δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις .

Κλείνοντας καλώ τον Φίλο Κ.Γκάτζιο Δήμαρχο Επιδαύρου με τη βοήθεια των άξιων υπηρεσιών του Δήμου μας να τελειοποιήσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων , να ενεργοποιήσει τους δημότες για να συμμετέχουν στη πράξη στην εφαρμογή του , να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που του δίνει ο Νόμος και να προχωρήσει στην εφαρμογή της διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμο ή από διαδημοτική συνεργασία . Στόχος πάντα πρέπει να είναι το συμφέρον των δημοτών .


Με Εκτίμηση
Γιάννης Εμμανουήλ
Πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Επιδαύρου
Ενεργός Δημότης Δήμου Επιδαύρου
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ