V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ομιλία Ανδριανού στη Βουλή: “Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του αγροτικού κόσμου προσθέτετε νέα βάρη”

 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Είναι βεβαίως αναγκαία η εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος. Όλοι σ' αυτή την αίθουσα πιστεύω ότι αναγνωρίζουμε πως είναι απαξιωμένο, με τους περισσότερους συνεταιρισμούς να είναι σφραγίδες και υπερχρεωμένοι, αλλά υπάρχουν και συνεταιρισμοί και συνεταιριστικές ενώσεις, όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά και λειτουργούν ως υπόδειγμα.

Και πιστεύω ότι ομοίως όλοι σ' αυτή την αίθουσα, ή έστω οι συντριπτικά περισσότεροι, συμφωνούμε στις αιτίες αυτής της απαξίωσης. Ακούσαμε στην Επιτροπή εκπροσώπους φορέων, με τους οποίους μάλιστα δεν ανήκουμε στον ίδιο πολιτικό χώρο - και κάποιοι ανήκουν στο δικό σας χώρο - να κωδικοποιούν εύστοχα αυτές τις αιτίες: Είναι η κρατική ποδηγέτηση, που έκανε τους παραγωγούς να μην θεωρούν τους συνεταιρισμούς κάτι δικό τους, είναι οι συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, είναι οι κομματικές παρεμβάσεις που μετέτρεψαν εν πολλοίς ένα χρήσιμο θεσμικό εργαλείο για την πρωτογενή παραγωγή, σε μέσο εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Αυτό το πρόβλημα λοιπόν χρήζει αντιμετώπισης. Και ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της πρωτογενούς παραγωγής – μέσα από την απάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων. Θέλω να φέρω για παράδειγμα, κύριε Υπουργέ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο Ναύπλιο, στην Αργολίδα έχουμε αυτή την υπηρεσία, αυτή τη σημαντική δομή για την εξυπηρέτηση των αγροτών η οποία υπολειτουργεί λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει, με δύο μονίμα στελέχη που πραγματικά υπερβάλλουν τους εαυτούς τους, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και βοηθούνται από δύο συμβασιούχους μέσω του ΟΑΕΔ, όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βαριά καθήκοντα είτε των ελέγχων είτε της εσωτερικής δουλειάς που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν. Γι' αυτό λοιπόν πρέπει να δείτε αυτές τις δομές, αυτές τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, και να στελεχώσετε τέτοιες υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό για να εξυπηρετεί τους αγρότες. Το ίδιο συμβαίνει βεβαίως και με τον ΕΛΓΑ.

Χρειάζεται λοιπόν αντιμετώπιση μέσα από την διασφάλιση ενός εύρωστου και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, μέσα από μηχανισμούς ουσιαστικής αρωγής στο έργο του αγρότη και της αγρότισσας.

Η σημερινή κυβέρνηση ξεκινά από άσχημη θέση. Κι αυτό γιατί, παρά τις προεκλογικές τις υποσχέσεις, ο αγροτικός κόσμος βλέπει ότι αντί να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, αυτά αυξάνονται και διογκώνονται. Οι αγρότες δίνουν εδώ και χρόνια μια καθημερινή μάχη επιβίωσης απέναντι στον ξένο και συχνά αθέμιτο ανταγωνισμό, στο υψηλό κόστος παραγωγής που επιβαρύνεται ακόμα πιο πολύ με την αύξηση του Φ.Π.Α στα γεωργικά, εφόδια στα λιπάσματα σε 23% και έχουμε ακόμα, καθώς έρχεται ο 24%, και τις χαμηλές τιμές του παραγωγού, τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του φόρου στο κρασί,τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ενισχύσεων των αποζημιώσεων – και ελπίζω κύριε Υπουργέ να καταβληθεί η δεύτερη δόση της βασικής ενίσχυσης μέχρι του τέλους του μηνός όπως είπατε γιατί οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να κάνουν Πάσχα, τη θεσμική ανασφάλεια, την αδυναμία διάθεσης των προϊόντων τους – στην Αργολίδα οι παραγωγοί υπολογίζουν ότι έχουν μείνει ακόμα 30.000 τόνοι πορτοκάλια στα δέντρα και οι προοπτικές απορρόφησης δεν είναι καλές.

Και σ' όλα αυτά έρχονται τώρα να προστεθούν νέα βάρη από τη σημερινή κυβέρνηση, το φορολογικό και το ασφαλιστικό, με εισφορές που θα φτάσουν στο 20%. Ένα ασφαλιστικό που εκτός από τους αγρότες πλήττει και ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες αφού για παράδειγμα την έκπτωση εισφορών σε νέους ελεύθερους επαγγελματίες-επιστήμονες την θεωρείτε οφειλή την οποία πρέπει οι ασφαλισμένοι να την αποπληρώσουν στο μέλλον για να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Έρχονται επίσης κι άλλες επιμέρους αρνητικές εξελίξεις, όπως αυτές που αφορούν το γάλα και το γιαούρτι που αν γίνουν θα υπάρξει άλλο ένα πλήγμα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς αυτού του ελληνικού προϊόντος.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, έρχεται ένα νομοσχέδιο που δεν απαντά στις ανάγκες και τα προβλήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων και δεν έρχεται να ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του πρωτογενούς τομέα. Όπως δεν βοηθούν και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε αναπτυξιακά έργα που έχουν δημοπρατηθεί όπως το έργο του Αναβάλου στην Αργολίδα, που είναι απαραίτητο για να ποτίσουν οι αγρότες τα κτήματά τους και την παραγωγή τους.

Είπα προηγουμένως ότι παραδείγματα πετυχημένης λειτουργίας συνεταιρισμών υπάρχουν – ακούσαμε στην επιτροπή περιφερειών σε πρόσφατη συνεδρίαση τέτοιες περιπτώσεις. Θα μπορούσαμε επίσης να αντλήσουμε καλές πρακτικές από τα επιτυχημένα μοντέλα που υπάρχουν σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, τη Δανία, η Ολλανδία. Σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη οι συνεταιρισμοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο με θετικό πρόσημο τόσο για την πρωτογενή παραγωγή καθαυτή, όσο και για την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα έπρεπε, ή θα μπορούσαμε να αντιγράψουμε αυτολεξεί προβλέψεις και θεσμικές διαρρυθμίσεις που ισχύουν αλλού, σε άλλα θεσμικά περιβάλλοντα με διαφορετική ιστορία και χαρακτηριστικά, αλλά σίγουρα θα μπορούσαμε να αντλήσουμε ιδέες, προτάσεις και πρακτικές.

Αντ' αυτού έχουμε ένα νομοσχέδιο χωρίς αναπτυξιακή στόχευση και φιλοσοφία, χωρίς εντέλει τη δυναμική που χρειάζεται ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο μια κατάσταση που όλοι αναγνωρίζουμε πως χρειάζεται να αλλάξει. Ένα νομοσχέδιο που κινείται στην ίδια κατεύθυνση που δημιούργησε το πρόβλημα εξαρχής: την κατεύθυνση του ασφυκτικού εναγκαλισμού του κράτους, του υπερβολικού παρεμβατισμού στην εσωτερική λειτουργία, της εχθρότητας έναντι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της δημιουργικότητας. Είναι ένα νομοσχέδιο, κι αυτό πρέπει να τονιστεί, που ουσιαστικά μετατρέπει τους συνεταιρισμούς από επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου σε δημόσιου δικαίου με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Εμείς πιστεύουμε βεβαίως στον έλεγχο της νομιμότητας. Πιστεύουμε πως ένα εύρυθμο θεσμικό πλαίσιο είναι απολύτως απαραίτητο, ώστε και η βιωσιμότητα των συνεταιρισμών να διασφαλίζεται, και το συμφέρον των παραγωγών από την συμμετοχή τους σε αυτούς. Όμως το θεσμικό πλαίσιο που χρειάζεται είναι αυτό που θα απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις και δεν θα τις εγκλωβίζει στην παγίδα της γραφειοκρατίας. Ένα θεσμικό πλαίσιο που θα αντιλαμβάνεται το ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο κινείται η αγροτική παραγωγή και δεν θα επιβάλλει δυσκίνητες δομές και διαδικασίες που θυμίζουν Δημόσιο του περασμένου μάλιστα αιώνα. Ένα θεσμικό περιβάλλον που θα επιτρέπει την καινοτομία, θα επιβραβεύει τις θετικές πρωτοβουλίες, θα ενθαρρύνει την αυτενέργεια όταν αυτή έχει δημοκρατικό υπόβαθρο και όταν αποδίδει επωφελή αποτελέσματα για όλους τους αγρότες μέλη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε είναι διαχειριστικό και όχι ριζοσπαστικό. Δεν αντιμετωπίζει τα οξύτατα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ούτε ανοίγει δρόμους για την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων ανάπτυξης που όντως υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα. Γι' αυτούς τους λόγους η Νέα Δημοκρατία το καταψηφίζει”.
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ