Με το λανσάρισμα νέων προϊόντων, όπως ο χυμός μήλου, τα τσιπς αφυδατωμένου μήλου από την ιστορική ποικιλία ρενέτες (που είναι κατάλληλα για διαβητικούς) και το πετιμέζι που θα έχει σαν πρώτη ύλη το μήλο ποικιλίας φιρίκι (ΠΟΠ), εγκαινιάζει ο αγροτικός συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου τη δεύτερη 100ετία της δυναμικής παρουσίας του στην ελληνική αγορά.
Το ιστορικό του συνεταιρισμού, που κλείνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του το 1916, καθώς και τα επόμενα βήματα παρουσιάστηκαν χθες, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του συνεταιρισμού, Διονύση Βαλασσά, οι νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να καθορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και το μέλλον του, θα εμπλουτιστούν σε δεύτερη φάση και με παραγωγή και διάθεση ελαιολάδου από την περιοχή του Ανατολικού Πηλίου.
Σε ότι αφορά το χυμό μήλου ο συνεταιρισμός με το πετυχημένο σήμα ZAGORIN θα συμπράξει με εταιρεία χυμοποίησης και θα χρησιμοποιηθεί σε πρώτη φάση χάρτινη συσκευασία. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμπραξη για την παραγωγή χυμού θα γίνει με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας – ΡΕΑ, η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα χυμοποιεία της Ελλάδας.
Στην παραγωγή πετιμεζιού θα συνεργαστεί με τον τοπικό γυναικείο συνεταιρισμό. Οι νέοι επενδυτικοί σχεδιασμοί της εταιρείας απαιτούν περί τις 500 χιλ. ευρώ άμεσες επενδύσεις, ενώ στην πλήρη εξέλιξη τους θα χρειαστούν περίπου 4 εκατ. ευρώ.
Ο διευθυντής του συνεταιρισμού σημείωσε ότι η οργάνωση χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας για την ανάπτυξη της, ενώ τόνισε ότι δεν έχει τραπεζικό δανεισμό. Η μέση παραγωγή μήλων του συνεταιρισμού κυμαίνεται στους 13.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων το 10%-30% εξάγεται κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων.
Ο ετήσιος τζίρος του συνεταιρισμού, που απαρτίζεται από 700 μέλη, κυρίως μικροκαλλιεργητές οι οποίοι καλλιεργούν περί τα 12.000 στρέμματα, φθάνει στα 15 εκατ. ευρώ, ενώ είναι κερδοφόρος, όπως ανέφερε ο Διονύσης Βαλασσάς και δίνει εκκαθάριση στα μέλη του (δεν είναι ΑΕ).
Πάντως για το 2015 ο τζίρος του συνεταιρισμού ήταν μειωμένος, καθώς επηρεάστηκε έμμεσα από το ρώσικο εμπάργκο, που έφερε μεγάλη «πίεση» στις τιμές, καθώς και την υπερπαραγωγή προϊόντος. Σήμερα «έχει αρχίσει να ξεπερνιέται αυτή η κατάσταση», σύμφωνα με τον διευθυντή.
Ας σημειωθεί ότι ο ακαθάριστος κύκλος εργασιών του συνεταιρισμού., ο οποίος όμως περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες όπως σούπερ μάρκετ, κατάστημα λιπασμάτων και αγροεφοδίων, καθώς και παροχή υπηρεσιών προς στους αγρότες.
Ιστορικό
Ο αγροτικός συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, μία από τις πιο δυναμικές πρωτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας, που το 1982 ανακηρύχθηκε συνεταιρισμός «πιλότος» από το Υπουργείο Γεωργίας, ιδρύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1916 όταν 199 παραγωγοί συνενώθηκαν δημιουργώντας τον «Συνεταιρισμός Πωλήσεως Γεωργικών Προϊόντων Ζαγοράς». Εκτός από τα μήλα καλλιεργούνταν αμπέλια, φουντούκια, πατάτες και κάστανα.
Το 1935 ένας Ελληνοαμερικάνος από τη Ζαγορά, ο Γεώργιος Σαμσαρέλος φέρνει τα μήλα Starking Delicious από την Καλιφόρνια στην Μιτζέλα, που στη συνέχεια έγινε ανάρπαστη στην περιοχή. Το 1938 στο Μητρώο μελών του συνεταιρισμού καταμετρώνται 222 μέλη και διακινεί περί το 50% της παραγωγής της Ζαγοράς.
Το 1945 ο συνεταιρισμός τύπωσε μια Διατακτική 1.000 δραχμών για τις ανάγκες των μελών του. Τη δεκαετία του ‘50 ο συνεταιρισμός αρχίζει να παρακμάζει και πτωχεύει χωρίς όμως να σταματά την λειτουργία του. Την δεκαετία του 1960 ξεκινά η επέκταση της καλλιέργειας της ποικιλίας Starking Delicious, ιδανική για τις κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της Ζαγοράς, ώστε να αποδίδει προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης. Το 1964 μια ομάδα αναλαμβάνει την διοίκηση και την ανασύσταση του συνεταιρισμού.
Το 1971 δημιουργείται ο πρώτος πυρήνας των σημερινών Ψυγείων, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα ανοίγει πρατήριο στην νεοσύστατη τότε Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης. Η σταδιακή ανασυγκρότηση του συνεταιρισμού γίνεται πραγματικότητα. Την δεκαετία του ‘80 θεσμοθετούνται επενδυτικοί νόμοι οι οποίοι συμβάλλουν καταλυτικά στην ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων του συνεταιρισμού. Είναι από τους πρώτους συνεταιρισμούς που θα αποκτήσει ηλεκτρονικό μηχάνημα διαλογής φρούτων.
Το 1996 κατοχυρώνεται η Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης «ΜΗΛΑ ΖΑΓΟΡΑΣ ΠΗΛΙΟΥ», ενώ σημαντική κίνηση ήταν η επικόλληση ετικέτας ΖΑΓΟΡΙΝ σε κάθε μήλο. Παράλληλα με το εμπορικό σήμα, συγκεντρώνονται και διακινούνται όλα τα είδη αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή (αχλάδια, ακτινίδια, κάστανα, ελιές, κεράσια) όπως και άλλες ποικιλίες μήλων (γκόλντεν, ρενέτες, φυρίκια) τα οποία είναι επίσης εξαιρετικής ποιότητας. Σημειώνεται ότι το Στάρκιν Ντελίσιους από τη Ζαγορά είναι το πρώτο μήλο που πιστοποιήθηκε στην Ευρώπη ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, ενώ ο συνεταιρισμός το 2011, πιστοποίησε και τα φιρίκια Πηλίου ως ΠΟΠ.
Το 1999 εμφανίστηκε το πρόβλημα μικροκαρπίας και αναγκάστηκαν οι παραγωγοί να προχωρήσουν σε σταδιακή αναδιάρθρωση της καλλιέργειας. Επίσης εφάρμοσαν τα κατάλληλα πρότυπα διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων του Συνεταιρισμού. Το σύνολο των, μήλων - αχλαδιών σήμερα παράγεται με τη μέθοδο της «Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» (πιστοποιήσεις κατά AGRO, και GLOBAL GAP), που εγγυώνται ότι είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Όλα τα παραπάνω έγιναν εφικτά, μετά από παρέμβαση του Συνεταιρισμού και στον πρωτογενή τομέα με φυτώρια, αναλύσεις, τεχνική υποστήριξη παραγωγών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, κλπ. Μετά το 2010 και με την οικονομική κρίση εμφανίστηκε πρόβλημα απορρόφησης στην ακριβή πρώτης ποιότητας κατηγορία μήλων (όσον αφορά το μέγεθος και το χρώμα) λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, ενώ ταυτόχρονα εμφάνισαν άνοδο οι φθηνότερες κατηγορίες. «Η επένδυση στην εξωστρέφεια καθίσταται μονόδρομος για την περαιτέρω ανάπτυξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος των επιχειρήσεων», ανέφερε ο Δ. Βαλασσάς.