Ένα συνδυαστικό μοντέλο που θα συνυπολογίζει εισοδηματικά, κοινωνικά αλλά και κλινικά κριτήρια (π.χ. χρόνιες παθήσεις) θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας με στόχο την απαλλαγή των οικονομικά ευάλωτων πολιτών από τη φαρμακευτική συμμετοχή.
Το παραπάνω μέτρο προβλέπεται , μεταξύ άλλων, στην κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά στην διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται, «ο έλεγχος αυτών των κριτηρίων θα γίνεται κατά κύριο λόγο αυτόματα και σε real time μέσω της ‘συνομιλίας’ των ηλεκτρονικών συστημάτων της ΗΔΙΚΑ και της ΓΓΔΕ».
Ειδικότερα και σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη από την οδό Αριστοτέλους, με την συγκεκριμένη ΚΥΑ «ελαχιστοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες» ενώ καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και κάθε οικονομική επιβάρυνση για νοσηλεία στο ΕΣΥ.
Έτσι οι ανασφάλιστοι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση με τους ασφαλισμένους στις δημόσιες δομές υγείας, μόνον με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.
Επιπλέον και όπως διευκρινίζεται, οι παροχές που διασφαλίζονται είναι «ισότιμες με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ (κάθε υπηρεσία νοσηλείας, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικά βοηθήματα κλπ)».
Σε ό,τι αφορά την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών, μέσω της κάρτας υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπών που θα χορηγείται από τα νοσοκομεία, θα παρέχεται ιατρική φροντίδα στους ανθρώπους που διαβιούν στη χώρα «ανεξαρτήτως νομικούς καθεστώτος».