ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Tα μυστικά της Oλυμπιακής Φλόγας στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:44:00 π.μ. | |
Λίγο μετά την τελετή της αφής της Oλυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία την περασμένη Πέμπτη και την έναρξη του μεγάλου ταξιδιού της – αρχικά για το Καλλιμάρμαρο της Αθήνας όπου τη Μεγάλη Τετάρτη θα γίνει η παράδοσή της και τελικό προορισμό το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας – το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα (ΠΛΙ) αποφάσισε να προχωρήσει σε μια παρουσίαση εκθεμάτων και αντικειμένων του στον χώρο του μουσείου «Β. Παπαντωνίου» στο Ναύπλιο ως αφιέρωμα στην ολυμπιακή φλόγα, στη λαμπαδηδρομία που ακολουθεί και στους Ολυμπιακούς αγώνες γενικότερα.

Αυτή τη στιγμή εκτίθεται το πρωτόλειο φόρεμα για την πρωθιέρεια της αφής της φλόγας στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας 2004, σχεδιασμένο από τη Λαλούλα Χρυσικοπούλου και η στολή λαμπαδηδρόμου του Αλέκου Ιακωβίδη. «Στην πορεία –κατά την περίοδο των Ολυμπιακών του Ρίο– στα εκθέματα θα προστεθεί η στολή του εθελοντή γιατρού που φόρεσε ο γιατρός Στρατής Παναγάκος, μια μπλούζα με υπογραφές Ελλήνων Ολυμπιονικών και μια ολόσωμη φόρμα της Σοφίας Κοκοσαλάκη με το σήμα των Ολυμπιακών αγώνων», αναφέρει η πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου.

Τα αντικείμενα προέρχονται όλα από δωρεές. «Το φόρεμα της ιέρειας είναι δωρεά της γνωστής σκηνογράφου-ενδυματολόγου Λαλούλας Χρυσικοπούλου, η στολή λαμπαδηδρόμου φορέθηκε από τον διακεκριμένο κύπριο αθλητή, προπονητή ομάδας καλαθοσφαίρισης και συνεργάτη του ΠΛΙ Αλέκο Ιακωβίδη στη λαμπαδηδρομία στη Λευκωσία στις 8 Ιουλίου 2004, η στολή του εθελοντή είναι δωρεά του γνωστού καρδιολόγου Στρατή Παναγάκου, την μπλούζα με τις υπογραφές μας τη χάρισε ο Γιάννης Αγγελονίδης και τη φόρμα της Σοφίας Κοκοσαλάκη ο Παύλος Θανόπουλος» επισημαίνει η κυρία Παπαντωνίου.
Το πρώτο έκθεμα που συναντά ο επισκέπτης αυτού του αφιερώματος, είναι το φόρεμα για την πρωθιέρεια σχεδιασμένο από τη Λαλούλα Χρυσικοπούλου το 2004

Η έκθεση-παρέμβαση θα διαρκέσει έως το τέλος των Ολυμπιακών αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο. Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Βασίλειος Παπαντωνίου» ιδρύθηκε το 1974 από την Ιωάννα Παπαντωνίου στη μνήμη του πατέρα της Βασιλείου Παπαντωνίου, με στόχο την καταγραφή, μελέτη, διάσωση και διάδοση του νεότερου ελληνικού πολιτισμού.


Το 1981 το ΠΛΙ βραβεύθηκε με το European Museum of the Year main Award (EMYA) για την έκθεση του «Παραγωγή, επεξεργασία και εφαρμογή φυσικών υφαντικών υλών», η οποία αποτέλεσε την αφετηρία για μουσειολογικό προβληματισμό όλων των μικρών και πολλών μεγάλων μουσείων στην Ελλάδα, αλλά και για την προσφορά του στη μελέτη του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, το μέγεθος και την ποιότητα των συλλογών του, την εκπαιδευτική και καινοτόμο -από αισθητικής πλευράς- έκθεση και την πρωτοτυπία των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Είναι το μοναδικό ελληνικό μουσείο στο οποίο έχει απονεμηθεί αυτό το βραβείο μέχρι σήμερα.

Το 2013 το ΠΛΙ βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό. Το Ιδρυμα διαθέτει βιβλιοθήκη με 12.000 τίτλους βιβλίων και 250 τίτλους περιοδικών, σε τομείς όπως η μουσειολογία-εθνολογία, η λαογραφία, η ενδυματολογία, η κοινωνιολογία, η ιστορία, οι τέχνες και τεχνικές, το θέατρο, ο χορός, η μουσική, το παιδικό βιβλίο κλπ. Τέλος, τα αρχεία του ΠΛΙ περιέχουν σπάνιο υλικό, κυρίως από επιτόπιες έρευνες για την ενδυμασία, τον χορό, το τραγούδι κ.ά.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ