Παρουσία του υπουργού Παιδείας, κ. Νίκου Φίλη, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο στην κεντρική αίθουσα Ζακλίν Ντε Ρομιγί εκδήλωση βράβευσης των δράσεων και των προγραμμάτων που εκπόνησαν τα σχολεία γύρω από το προσφυγικό ζήτημα.
Εξακόσια παιδιά, μαθητές και μαθήτριες από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού έως και τις τελευταίες του λυκείου και εκπαιδευτικοί – από όλη την ελληνική περιφέρεια - έδωσαν ένα μεγάλο συλλογικό παρόν στην εκδήλωση που αφορούσε την απονομή των επαίνων για την υλοποίηση της φετινής εγκυκλίου σχολικών δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών) και αντίστοιχων δράσεων σχετικών με το προσφυγικό ζήτημα.
Η πλειονότητα των σχολείων παρουσίασε δράσεις που είχαν ως κύριο γνώμονα την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας, τους οποίους ο πόλεμος εξανάγκασε να αναζητήσουν μία πιο ασφαλή ειρηνική ζωή. Με κάθε τρόπο.
«Μόρφωση δεν είναι μόνο τα γράμματα, αλλά και η αλληλεγγύη. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, στέλνουμε ένα μήνυμα ανθρωπιάς, ώστε τα παιδιά να ζήσουν σε έναν κόσμο με ειρήνη και να έχουν ελπίδα και προοπτική. Αναγνωρίζουμε το έργο των εκπαιδευτικών, στην προσπάθεια ένταξης των προσφυγόπουλων στο σχολείο», δήλωσε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Φίλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το υπουργείο έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρχουν δομές εκπαίδευσης σε όλα τα σημεία φιλοξενίας προσφύγων.
Σε αυτόν τον αγώνα πρωταγωνιστές, είπε ο Νίκος Φίλης, είναι οι εκπαιδευτικοί, «τους ευχαριστούμε και ξέρουμε τι κάνανε τη τελευταία εικοσαετία για να διδάξουν χιλιάδες προσφυγόπουλα στην κοινωνία μας, πέρα από το σχολείο. Τους ευχαριστούμε και τώρα που χωρίς να εισπράττουν παραπάνω χρήματα κάνουν ό,τι μπορούν περισσότερο, προσφέρουν παραπάνω από το καθήκον τους το υπηρεσιακό. Για να δείξουν ότι στη χώρα μας, την Ελλάδα, η ανθρωπιά υπάρχει και βάζουνε πάνω από τις άλλες αντιλήψεις την αλληλεγγύη των ανθρώπων.»
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν βίντεο που δημιούργησαν τα παιδιά ενώ το πρόγραμμα άνοιξε με το τραγούδι που συνδύαζε ρυθμούς της ελληνικής μουσικής παράδοσης με σύγχρονα ακούσματα, το «Μία Έκτακτη Καλημέρα» από το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ελευσίνας. Ακολούθησε προβολή βίντεο που περιείχε τη συρραφή έργων και δράσεων μαθητών και εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα με θέμα το προσφυγικό.
Τέλος οι μαθητές που είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα συνδέθηκαν μέσω Skype με σχολεία σε Κω, Μυτιλήνη, Λάρισα και Ηράκλειο.
Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Βραβεύτηκε το 1ο ΕΠΑΛ Άργους και 1ο Ε.Κ. Άργους για την ταινία "Το Χρέος" που είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους πρόσφυγες και στους απλούς ανώνυμους εθελοντές που βοήθησαν και βοηθούν όλους αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους. Αλλά και στη μνήμη του Παπά Στρατή που μας δίδαξε τι σημαίνει Αγάπη.
Πηγή έμπνευσης για τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Ε.Κ. Άργους αποτέλεσε ένα άρθρο του Παναγιώτη Σαμαρά, που διάβασαν στο Facebook, στις αρχές του 2016 για την ιστορία ενός Ελληνοαμερικανού του Ed St’ George ο οποίος πήγε στη Μυτιλήνη προκειμένου να ξεπληρώσει το «χρέος» του απέναντι στους Μυτιληνιούς που είχαν σώσει τον πατέρα του το 1922, όταν η βάρκα που τον μετέφερε από τη Μικρά Ασία βούλιαξε λίγο έξω από τον Μόλυβο. Εικόνες και λέξεις που συγκινούν και διδάσκουν ανθρωπιά.
Πολλοί μαθητές που φοιτούν στο σχολείο είναι παιδιά με προσφυγικές ρίζες από τη Μικρά Ασία και στο πλαίσιο σχολικού προγράμματος για τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το δράμα των προσφύγων και την προσφορά των εθελοντών, επιθυμώντας με αυτόν τον τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.
Μουσική επένδυση έγινε με τα υπέροχα τραγούδια (με τη σειρά που ακούγονται) των Λευτέρη Μέρου, (ενορχήστρωση Νίκου Παπαδόπουλου), Δημήτρη Ζερβουδάκη και την Θεϊκή μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
Διασκευή σεναρίου, ηχογράφηση, επεξεργασία εικόνας και ήχου, μοντάζ, εύρεση αρχειακού υλικού, από τους ακούραστους μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουν στην ομάδα με την βοήθεια των καθηγητών τους.
Δείτε παρακάτω την ταινία: