Φυτρώνει πολύ συχνά σε τοίχους και χαλάσματα, σε πετρώδη εδάφη αλλά και πάνω σε συμπαγείς βράχους. Συλλέγουν τα μπουμπούκια, τους καρπούς και τη ρίζα του φυτού από το Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο.
Το μπουμπούκι και τα φύλλα του γίνονται τουρσί και χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα από την αρχαιότητα. Στα ελληνικά νησιά μα και σε όλη τη Μεσόγειο συναντάμε αυτοφυείς θάμνους κάπαρης, «κρεμασμένους» σε απόκρημνα βράχια πάνω από τη θάλασσα.
Οι ιδιότητες της είναι πολλές όπως ,απολυμαντικό για τα νεφρά, διουρητικό, τονωτικό, καταπολεμά την αρτηριοσκλήρωση, διεγείρει την όρεξη.