ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας: Διεκόπη επ’αόριστον ο καθαρισμός όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων και των κρατητηρίων της Δ.Α.Αργολίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:22:00 μ.μ. | |
  Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας ενημερώνει τα μέλη της, την Π.Ο.ΑΣ.Υ., τους φορείς και τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας ότι από την Παρασκευή 16/04/2016, διεκόπη επ’αόριστον ο καθαρισμός όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων των αστυνομικών υπηρεσιών της Δ.Α.Αργολίδας καθώς και των χώρων κράτησης ήτοι τα κρατητήρια.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα. Συγκεκριμένα πρόσφατα και για διάστημα ενός περίπου μήνα δεν πραγματοποιούνταν εργασίες καθαρισμού των εγκαταστάσεων, διότι όπως μας ενημέρωσαν οι προϊστάμενες υπηρεσίες, είχε λήξει η σύμβαση με την εταιρεία η οποία εκτελούσε το εν λόγο έργο καθαρισμού και η υπόθεση ευρίσκετο σε κατάσταση αναμονής για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού ο οποίος θα αναδείκνυε την εργολήπτρια εταιρεία.

Επιπλέον διαπιστώσαμε ότι το πρόβλημα δεν ήταν τοπικού χαρακτήρα αλλά Πανελλαδικού καθώς όπως ενημερωθήκαμε για πρώτη φορά επιχειρείται από το Αρχηγείο μας, διαγωνισμός για ανάληψη έργου καθαρισμού όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών Πανελλαδικά ο οποίος εκκρεμεί. Αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζονται προβλήματα με τον καθαρισμό αστυνομικών κτιρίων σε όλες της Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., των κρατουμένων στους χώρους κράτησης αλλά και των πολιτών που επισκέπτονται τις αστυνομικές υπηρεσίες για να διεκπαιρεώσουν υποθέσεις τους.

Σαν Σωματείο αναλογιζόμενοι τις συνέπειες μιας τέτοιας καταστάσεως που έχει σχέση με την υγεία των συναδέλφων, των επισκεπτών, αλλά και των κρατουμένων στις αστυνομικές υπηρεσίες της Δ.Α.Αργολίδας, ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και οικειοθελώς δαπανώντας σεβαστό χρηματικό ποσό από το ταμείο της ΄Ένωσης μας, προερχόμενο από συνδρομές των μελών μας, για αγορά ειδών καθαρισμού και υγειονομικού υλικού, αλλά παρέχοντας και προσωπική εργασία από τα ίδια μας τα μέλη για τον ίδιο ως άνω σκοπό και χωρίς η υποχρέωση αυτή να ανάγεται στα καθήκοντά μας.

Είναι ευκόλως αντιληπτό ότι εγκαταστάσεις όπως αυτές των αστυνομικών υπηρεσιών οι οποίες εμφανίζουν δείκτες υψηλής επισκεψιμότητας και επιπλέον φιλοξενούν επί μακρόν μεγάλο αριθμό κρατουμένων θα έπρεπε από άποψη υγιεινής να αντιμετωπίζονται με σχολαστικότητα και σοβαρότητα.

Με δεδομένο επίσης ότι διαρκούσης αυτής της καταστάσεως ελλοχεύει κίνδυνος όχι μόνο για την υγεία των μελών μας, αλλά και για την Δημόσια Υγεία απευθύνουμε έκκληση στους αρμοδίους για την άμεση εκδήλωση των απαιτούμενων ενεργειών για την πρόληψη δυσάρεστων εξελίξεων.

Η Ένωση μας έχει την διάθεση σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας και τους αρμόδιους φορείς να συνδράμει με κάθε τρόπο στην διευθέτηση του ζητήματος πλην όμως τα οικονομικά της είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, δεδομένου ότι όπως προαναφέρθηκε προσφάτως το έπραξε συμβάλλοντας στην αγορά υγειονομικού υλικού και ειδών καθαρισμού καθώς οι διαβεβαιώσεις ήταν ότι το πρόβλημα ήταν προσωρινό και ότι σύντομα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του 2016 η διαδικασία του διαγωνισμού θα είχε ολοκληρωθεί και το έργο θα παραδινόταν σε ανάδοχο εταιρεία.

Επιπλέον όσον αφορά την εθελοντική προσφορά εργασίας για τον σκοπό αυτό από τα μέλη μας, πρέπει να τονίσουμε ότι τέτοια πρακτική δεν ανάγεται στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που μας αναλογούν. Βέβαια οι συνάδελφοι βλέποντας την επικρατούσα κατάσταση από μόνοι τους χωρίς να τους έχει υποχρεώσει κανείς συμβάλουν με προσωπική εργασία ο καθένας στον καθαρισμό των χώρων εργασίας τους, σεβόμενοι αυτόν και προσπαθώντας να δείξουν μια ανθρώπινη εικόνα καθαριότητας της υπηρεσίας στον επισκέπτη, χωρίς να μπορούν σε καμιά περίπτωση να αντικαταστήσουν το συνεργείο καθαρισμού. Για τον λόγο αυτό είναι άξιοι συγχαρητηρίων.!!!

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στην οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφό μας, παρακαλείται όπως λάβει γνώση και σε συνεργασία με την Δ.Α.Αργολίδας όπως αξιολογήσουν τυχών κινδύνους που ενδέχεται να ανακύψουν για την Δημόσια υγεία συνέπεια της συνεχιζόμενης ως άνω περιγραφείσας καταστάσεως και ενημερώσει την Ένωση μας, σε συντρέχουσα περίπτωση για την λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων πρόληψης μολυσματικών ασθενειών.

Ιδιαίτερα καλούμε τους Διοικητές των Αστυνομικών Υπηρεσιών που διαθέτουν χώρους κράτησης όπως προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες απολυμάνσεις – απεντομώσεις των κρατητηρίων τους αλλά και των οχημάτων μεταγωγής κρατουμένων, πριν το πρόβλημα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Επειδή το θέμα απασχολεί όλες τις Πρωτοβάθμιες Αστυνομικές Ενώσεις και είναι Πανελλαδικού επιπέδου, η Π.Ο.ΑΣ.Υ. καλείται όπως αναδείξει αυτό, αφού παρατηρείται ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας του διαγωνισμού καθυστερεί άκρως ανησυχητικά, ενημερωθεί άμεσα σε ποιο επίπεδο βρίσκεται αυτήν την στιγμή ο διαγωνισμός που επικαλείται η Πολιτική και Φυσική ηγεσία μας, καθώς και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστούν οι όροι υγιεινής και ασφάλειας που αναφέρονται και προβλέπονται από το Π.Δ. 45/2008.

Ευελπιστούμε ότι ο διαγωνισμός δεν θα μπλοκαριστεί με ασφαλιστικά μέτρα μεταξύ των ενδιαφερόμενων, διότι η υγιεινή και η ασφάλεια των συναδέλφων, των οικογενειών τους, των πολιτών και των κρατούντων στα αστυνομικά κρατητήρια θα πρέπει να εξασφαλιστεί με οποιοδήποτε κόστος από την Πολιτεία της οποίας είναι και υποχρέωση της.

Οι Νόμοι, εν περιπτώσει το Π.Δ. 45/2008 πρέπει να εφαρμόζονται κατά γράμμα και όχι μόνο στα λόγια και στα χαρτιά αλλά με έργα και πράξεις.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΗΣ      ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΣ
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ