Μόνιμη λιτότητα -με το φόβητρο της ενεργοποίησης του «κόφτη» δαπανών- και σε συνθήκες ύφεσης, εγκαθιδρύει στη χώρα η κυβέρνηση, με το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται να νομοθετήσει. Μετά το φορολογικό και ασφαλιστικό που ψηφίστηκε και θα εφαρμόζεται από 1ης Ιουνίου, η κυβέρνηση ήδη τρέχει, πριν το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας:
- να φέρει και το επόμενο φοροπακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Η ψήφιση θα γίνει το σαββατοκύριακο. Αλλά και αυτά δεν αρκούν…
- να εκπληρώσει συνολικά 17 προαπαιτούμενα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να πάρει την δόση. Πρακτικά, μέχρι τον Ιούνιο –και βλέπουμε- η κυβέρνηση θα φέρνει και άλλα μέτρα από τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.
- να βρει την νομική (και πολιτική) φόρμουλα για να νομοθετήσει μέτρα λιτότητας, όχι μόνον για το ερχόμενο έτος αλλά για τουλάχιστον τα τρία επόμενα, με το πρωτοποριακό σύστημα του δημοσιονομικού «κόφτη» που θα παρακάμπτει την (εκάστοτε) κυβέρνηση και την Βουλή, για να κόβει αυτόματα κρατικές δαπάνες, ακόμα όμως και μισθούς και συντάξεις.
Όπως προκύπτει από όσα έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μετά την πολύωρη σύσκεψη χθες στο Μαξίμου:
- «κόφτης» θα μπαίνει σε όλα τα κονδύλια, με εξαίρεση τα προνοιακά επιδόματα και τα επιδόματα ανεργίας τα οποία θα κατονομάζονται.
- ο μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιείται κάθε Απρίλιο, αν τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι έπεσε έξω ο προϋπολογισμός της περασμένης χρονιάς.
Οι ίδιες πηγές παραδέχονται όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να παρεμβαίνει εγκαίρως, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα από μόνη της, προκειμένου να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους και να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός. «Η ίδια θα αποφασίζει για το μείγμα πολιτικής που θα αποτρέπει και θα προλαμβάνει αποκλίσεις» έλεγαν.
Αποδεικνύεται έτσι πως ο μηχανισμός διόρθωσης των ελλειμμάτων, θα είναι «το μέτρο των μέτρων» και θα λειτουργεί πιεστικά ως μηχανισμός αποφυγής ελλειμμάτων με μέτρα που θα παίρνει νωρίτερα η ίδια η κυβέρνηση μόλις διαπιστωθεί απόκλιση. Άρα από τον Σεπτέμβριο κιόλας, η κυβέρνηση θα ζει με το άγχος της λήψης νέων μέτρων, αν φανεί πως δεν έπιασαν τόπο αυτά που έχει ήδη ψηφίσει και εφαρμόζει.
Στην πράξη, μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, ο λογαριασμός των μέτρων μεγαλώνει και η κυβέρνηση δεν ξέρει πού να βάλει την υπογραφή της, για να τελειώσει το μαρτύριο.
Για το λόγο αυτό την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δις ευρώ, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια κ.α. που αναμένεται να εισαχθεί την Πέμπτη στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για να ψηφιστεί την Κυριακή, πριν αναχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών για το Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καθώς το νομοσχέδιο αλλάζει συνεχώς σε τηλεδιασκέψεις με την Τρόικα, με τα νέα μέτρα διπλασιάζεται ο φόρος στη μπύρα, ακριβαίνουν κατά 20% ο καφές και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έρχονται μεγάλες ανατροπές στα τέλη ταξινόμησης και αυξήσεις «φωτιά» σε βενζίνη πετρέλαιο και υγραέριο, ενώ μπαίνει φόρος σε συνδρομητική TV και σταθερή τηλεφωνία.
Συγκεκριμένα προβλέπονται:
1.Αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Σχεδιάζεται να επιβληθεί από 1ης Ιουνίου, αντί 1ης Ιουλίου που αρχικά προβλεπόταν, για πρόσθετα έσοδα 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον θα φέρνει και 50% αύξηση του ΦΠΑ για 9 νησιά του Αιγαίου όπου θα καταργηθεί η υφιστάμενη έκπτωση που ισχύει σήμερα (Αλόννησος, Σκύρος, Θάσος, Ανδρος, Σύρος, Τήνος, Σίφνος, Μήλος και Κάρπαθος σύμφωνα με πληροφορίες). Εκεί ο συντελεστής 16% θα πάει στο 24% ενώ θα αυξηθούν αντίστοιχα και οι υπόλοιποι συντελεστές που επιβάλλονται σε ΔΕΗ, νερό, τρόφιμα κλπ.
2. Τέλη ταξινόμησης. Συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και με τους ρύπους. Ευνοημένα βγαίνουν τα μικρά ΙΧ που θα διατηρήσουν μια έκπτωση της τάξεως των 300-400 ευρώ, που θα αντισταθμίσει την κατάργηση της απόσυρσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο σενάριο για τα τέλη προβλέπει επιβολή:
- 4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ
- 8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
- 16% επί της λιανικής τιμής με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
- 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
- 32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και άνω
Τα τέλη ταξινόμησης που προκύπτουν, θα αυξομειώνονται με συντελεστές ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Για παράδειγμα, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης μειώνονται κατά 5%. Στη συνέχεια όμως, αυξάνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.
3. Αυξήσεις στα καύσιμα. Οι βενζίνες ακριβαίνουν 5 λεπτά το λίτρο και το ντίζελ έως 10 λεπτά και το υγραέριο 25 λεπτά. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουνίου 2016:
- στη βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αυξάνεται σε 700 ευρώ. Μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ η επίπτωση εκτιμάται σε 5 λεπτά το λίτρο
- στο πετρέλαιο κίνησης, ο ειδικός φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο, δηλαδή επιβάρυνση 8-10 λεπτών ανά λίτρο μαζί με το ΦΠΑ
- στο υγραέριο προτείνεται εξίσωση του ειδικού φόρου στα 330 ευρώ ανά τόνο. Αν συμβεί αυτό, για τα μεν αυτοκίνητα δεν προκύπτει επιβάρυνση, αλλά θα αυξηθεί κατά 25 ο φόρος στο οικιακό και βιομηχανικό αέριο.
- στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ, από τα 75 λεπτά στα 81 λεπτά (επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο).
4. Τσιγάρα. Από μισό ευρώ και πάνω αυξάνεται ο φόρος στο πακέτο, εφόσον αυξηθεί ο αναλογικός φόρος, από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής. Στον χύμα καπνό ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού. Οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού αναμένεται να ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017.
5. Ηλεκτρονικό τσιγάρο: επιβάλλεται ειδικός φόρος 10 λεπτά ανά 1 ml υγρού. Δηλαδή η τιμή για μια συσκευασία 10 ml θα αυξηθεί κατά 1,24 ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ.
6.Μπίρα: διπλασιάζεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη μπύρα. Σχεδιάζεται να αυξηθεί στο ήμισυ του ΕΦΚ που επιβάλλεται στα οινοπνευματώδη ποτά, δηλαδή από 650 ευρώ θα φτάσει στα 1.275 ευρώ, από την 1η Ιουνίου 2016.
7. Καφές: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται κατά 20% οι τιμές στον καφέ. Επιβάλλεται φόρος 2-4 ευρώ κατά την εισαγωγή του προϊόντος. Για μη καβουρδισμένο καφέ, ο φόρος θα είναι 2 ευρώ ανά κιλό. Για τον καβουρδισμένο, 3 ευρώ ανά κιλό και για τον στιγμιαίο, μπαίνει φόρος 4 ευρώ ανά κιλό.
8. Σταθερή τηλεφωνία: Επιβάλλεται τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας.
9. Συνδρομητική τηλεόραση: Επιβάλλεται τέλος 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης από την 1η Ιανουαρίου 2017. Για λογαριασμό 30 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, προκύπτει επιβάρυνση 3 ευρώ κάθε μήνα, από την 1η Ιανουαρίου 2017.
10. Ξενοδοχεία: επιβάλλεται τέλος διαμονής 2 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και 4 ευρώ στα τεσσάρων αστέρων. από την 1η Ιανουαρίου 2018.
11. Ενοικιαζόμενα: για δωμάτιο τριών κλειδιών επιβάλλεται φόρος 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και 1 ευρώ στα 4 κλειδιά , από την 1η Ιανουαρίου 2018.