V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Εκδήλωση του ΚΚΕ στα Τρόπαια Αρκαδίας με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα (αναχώρηση λεωφορείων από Αργολίδα)

 Καλούµε το λαό της Πελοποννήσου, τους εργαζόµενους, τους άνεργους, τους µικροµεσαίους της πόλης και του χωριού. Απευθυνόµαστε ιδιαίτερα στη νεολαία και τους εκπαιδευτικούς να πάρουν µέρος στις εκδηλώσεις για τα 70χρονα του ΔΣΕ και για την ηρωική 3η Μεραρχία που φωτίζουν µια από τις πιο λαµπρές σελίδες της ιστορίας µας. Να τιµήσουµε ιδιαίτερα ένα από τα σπουδαία επιτεύγµατα της εποχής αυτής, την οργάνωση της Λαϊκής Εξουσίας και ειδικά του Λαϊκού Διδασκαλείου Πελοποννήσου.


Στα τέλη του 1947, µετά την απελευθέρωση µεγάλων περιοχών σε όλη την Ελλάδα αποφασίζεται η δηµιουργία της Προσωρινής Δηµοκρατικής Κυβέρνησης (ΠΔΚ). Το 1948 στην Πελοπόννησο ο ΔΣΕ έχει εδραιώσει την κυριαρχία του σε µια µεγάλη ελεύθερη περιοχή που καταλαµβάνει τα 2/3 της Πελοποννήσου, µε τον αντίπαλο να έχει οχυρωθεί αναγκαστικά σε 36 βάσεις (κυρίως σε αστικά κέντρα) περιοριζόµενος σε αµυντική τακτική. «Δηµιουργείται στην καρδιά της Πελοποννήσου µια λεύτερη περιοχή πολύ πιο µεγάλη και πολύ πιο σηµαντική από την περιοχή του Γράµµου» όπως σηµείωνε ο Νίκος Ζαχαριάδης σε άρθρο του στο περιοδικό Δηµοκρατικός Στρατός τον Αύγουστο του 1948. Με απόφαση της Προσωρινής Δηµοκρατικής Κυβέρνησης οργανώνεται η κυβερνητική - διοικητική δουλειά. 

Στις αρµοδιότητες τους υπάγονται: η τοπική διοίκηση, οι επιτροπές διαφώτισης, η λαϊκή δικαιοσύνη, η λαϊκή πολιτοφυλακή, η υπηρεσία πληροφοριών και τηλεφωνικών επικοινωνιών, οι οµάδες πολιτικών επιτρόπων πόλεων, η επιµελητεία του αντάρτη και, βεβαίως, η λαϊκή παιδεία. Τιµάµε τα 70χρονα από την ίδρυση του Δηµοκρατικού Στρατού Ελλάδας! Καλούµε το λαό της Πελοποννήσου, τους εργαζόµενους, τους άνεργους, τους µικροµεσαίους της πόλης και του χωριού. 

Απευθυνόµαστε ιδιαίτερα στη νεολαία και τους εκπαιδευτικούς να πάρουν µέρος στις εκδηλώσεις για τα 70χρονα του ΔΣΕ και για την ηρωική 3η Μεραρχία που φωτίζουν µια από τις πιο λαµπρές σελίδες της ιστορίας µας. Να τιµήσουµε ιδιαίτερα ένα από τα σπουδαία επιτεύγµατα της εποχής αυτής, την οργάνωση της Λαϊκής Εξουσίας και ειδικά του Λαϊκού Διδασκαλείου Πελοποννήσου Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η φροντίδα για τις επείγουσες λαϊκές ανάγκες αποκτά άµεση προτεραιότητα. Θεσπίζεται εξάχρονη, υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδης εκπαίδευση. Τα λαϊκά συµβούλια υποχρεώνονταν να οργανώσουν σχολεία σε κάθε χωριό ακόµα και αν δεν υπήρχαν διπλωµατούχοι δάσκαλοι. 

Για να καλυφθούν τα κενά παίρνονται άµεσα µέτρα όπως η ενθάρρυνση όσων δασκάλων δεν έχουν φύγει να παραµείνουν στις θέσεις τους και να διδάξουν, η απόσπαση στα σχολεία δασκάλων που υπηρετούν στα ένοπλα τµήµατα του ΔΣΕ, ο διορισµός ως δασκάλων ανθρώπων που αν και δεν είναι πτυχιούχοι, η κατάρτισή τους τούς επιτρέπει να εκτελέσουν χρέη δασκάλου. Αποφασίζεται η ίδρυση σχολής, ένα είδος Παιδαγωγικής Ακαδηµίας, που θα πραγµατοποιεί επιµόρφωση δασκάλων. Εκπαίδευσε πάνω από 70 δασκάλους µε πτυχία και διοριστήρια . Μόνιµη έδρα του διδασκαλείου ορίζονται τα Τρόπαια (όπου έχουν την έδρα τους και άλλες υπηρεσίες του ΔΣΕ).Τη θέση του διευθυντή αναλαµβάνει ο Πάνος Γεωργόπουλος, λοχαγός του ΔΣΕ, από την Κερπινή Αρκαδίας. Τα µαθήµατα είχαν τη µορφή ταχύρυθµης εκπαίδευσης πάνω στις θεµελιώδεις ενότητες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως ήταν: τα Παιδαγωγικά, η Διδακτική, η Ψυχολογία, παράλληλα µε τις κοινωνικές επιστήµες, όπως ήταν η Ιστορία και η Φιλοσοφία. Ο Πάνος Γεωργόπουλος, Διεθυντής του Λαϊκού Διδασκαλείου 

Απευθύνουµε ιδιαίτερο κάλεσµα στις οικογένειες που έχουν νεκρούς, που έχουν υποστεί διώξεις γιατί οι πρόγονοί τους συµµετείχαν σε αυτό το σκληρό, άνισο αλλά δίκαιο αγώνα της περιόδου 40'-49', να τιµήσουν µε την παρουσία τους τις εκδηλώσεις. Τους καλούµε ιδιαίτερα να συµβάλουν στη διάδοση αυτής της ένδοξης ιστορίας ώστε να γνωρίσει την αλήθεια ο λαός και η νεολαία της Πελοποννήσου.


ΤΡΟΠΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ 11 πµ 
ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Κ. ΚΑΜΑΡΙΝΟΥ 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ Π. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΟΣ ΓΠ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Σ. ΧΡΗΣΤΕΑ ΚΕΡΠΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΪΟΥ 11 πµ 


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ-ΚΝΕ ΣΤΑ ΤΡΟΠΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ, ΤΟ ΛΕΟΦΟΡΕΙΟ ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ:

-06:20 ΠΛΑΤΕΙΑ Ν.ΚΙΟΥ
-06:40 ΝΑΥΠΛΙΟ ΟΤΕ
-7:00 ΑΡΓΟΣ ΟΣΕ


Τ.Ε ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ