ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Διάλεξη στο Harvard: "Αρχαία ελληνικά λατρευτικά αγάλματα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: Παγκοσμιοποίηση μέσω κλοπής, αντιγραφής και επανάληψης"

Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 και ώρα 8.00 μ.μ. στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιον (αίθουσα διαλέξεων «Οικογενείας Νίκου Μαζαράκη»), θα δώσει διάλεξη ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia.


Θέμα της ομιλίας, η οποία θα είναι η τελευταία της εφετινής σειράς διαλέξεων και εκδηλώσεων “Events Series 2016” του Κέντρου μας, θα είναι: «Αρχαία ελληνικά λατρευτικά αγάλματα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία: Παγκοσμιοποίηση μέσω κλοπής, αντιγραφής και επανάληψης».

Σύντομη περίληψη της διάλεξης

Πρόσφατες δημοσιεύσεις υποθέτουν ότι η ρωμαϊκή αριστοκρατία επιθυμούσε να επιδείξει την ελληνική της παιδεία μέσω της κατοχής και επίδειξης ελληνικών αγαλμάτων, πινάκων και άλλων αντικειμένων πολυτελείας. Χωρίς να υποβαθμίσει την επιθυμία τμήματος της ρωμαϊκής αριστοκρατίας να μετάσχει σε ό,τι θεωρείτο ελληνική παιδεία, η διάλεξη θα προσπαθήσει να επαναφέρει στη συζήτηση την ακραία βαναυσότητα της αρπαγής και λεηλασίας έργων της ελληνικής τέχνης που θα σημάνει βέβαια και την παγκοσμιοποίησή της. Θα δείξει επίσης ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο βασικός στόχος των Ρωμαίων ήταν απλώς ο πλουτισμός, αλλά και η πολιτισμική υποταγή της ελληνικής Ανατολής.

Βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή

Ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής του διατριβής με θέμα τα ιερά του Ποσειδώνος στην Πελοπόννησο (βραβείο για την καλύτερη διατριβή σε κλασικές σπουδές στη γερμανική γλώσσα το 2002) εργάστηκε στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης, της Ερφούρτης και της Βιέννης. Υπήρξε υπότροφος εκτός άλλων του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, του Harvard Center for Hellenic Studies και του Institute for Advanced Study in Princeton. Από το καλοκαίρι του 2014 διευθύνει την ανασκαφή του ιερού του Ποσειδώνος στη βοιωτική Ογχηστό υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.







ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ