«Φανταστείτε την αυλή σας να ήταν γεμάτη σκουπίδια, δεν θα αισθανόσασταν την ανάγκη να την καθαρίσετε;». Με αυτή την ερώτηση ο Χρύσανθος Χόρμπας επιχειρεί να εξηγήσει την πρωτοβουλία της ομάδας του, «Loutraki divers», να καθαρίσουν τον ελληνικό βυθό. Είναι όλοι τους εθελοντές δύτες που επιχειρούν σε συνεργασία με τοπικές αρχές σε λιμάνια, προκειμένου να καθαρίσουν τον βυθό από συσσωρευμένα απορρίμματα. «Οσοι ασχολούμαστε με την κατάδυση, θεωρούμε τον βυθό ως έναν δικό μας κόσμο και είναι φυσικό να θέλουμε να τον βλέπουμε καθαρό».
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 65 δράσεις στο Λουτράκι, το οποίο αποτελεί και την έδρα των εθελοντών, την Κόρινθο, τις Σπέτσες, τη Βάρκιζα, τον Πόρο και την Υδρα. Στις δράσεις συμμετέχουν οχτώ άτομα, έξι δύτες και δύο βοηθοί στην επιφάνεια, και στη διάρκεια των τριών χρόνων της δράσης τους έχουν βγάλει από τον βυθό 12 τόνους και 273 κιλά σκουπίδια. «Ως ομάδα προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις και πλέον το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο».
Πριν από μερικούς μήνες, η ομάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα επιχείρηση καθαρισμού στο λιμάνι της Υδρας, διάρκειας τριών ημερών και κάτι παραπάνω από τριάντα ώρες καταδύσεων. «Βγάλαμε πέντε τόνους απορριμμάτων και υπολείπονται ακόμη περίπου 30 τόνοι σκουπιδιών», λέει ο κ. Χόρμπας, εξηγώντας ότι στα πολυσύχναστα λιμάνια τις χώρας συγκεντρώνονται τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, καθώς η συνεχής εντατική κίνηση δεν επιτρέπει τον συστηματικό καθαρισμό.
«Οταν ο Δήμος έμαθε για μας, μας κάλεσε αμέσως να επιχειρήσουμε στο λιμάνι». Πέντε τόνους σκουπίδια στα οποία συμπεριλαμβάνονται 72 λάστιχα φορτηγών και αυτοκινήτων, 32 μπαταρίες σκαφών και χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια, πιάτα, καθώς και μία ηλεκτρική σκούπα ήταν ο απολογισμός της επιχείρησης.
Σε ένα νησί όπως η Yδρα βέβαια, που δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, το να βρίσκεις στον βυθό ελαστικά και μπαταρίες είναι οξύμωρο, αλλά όπως εξηγεί ο κ. Χόρμπας, στο λιμάνι υπάρχουν τα ελαστικά τα οποία βοηθούν τα σκάφη να προσεγγίζουν τον μόλο χωρίς να υποστούν φθορά και με το πέρασμα των χρόνων αυτά τα ελαστικά καταλήγουν στη θάλασσα.
«Οπου υπάρχει ανθρώπινη παρουσία υπάρχουν και σκουπίδια, αλλά το πρόβλημα στην Yδρα ήταν συσσωρευμένο για χρόνια, έτσι μας αναζήτησαν οι τοπικές αρχές όταν έμαθαν για τη δράση μας. Με το που πετάς κάτι στον βυθό εξαφανίζεται και έτσι είναι η εύκολη λύση να ξεφορτωθείς αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι».
Το ενδιαφέρον είναι ότι η ομάδα ετοιμάζει μια έκθεση με τα ιστορικά ευρήματα που έχουν συγκεντρωθεί. Μερικά από αυτά είναι όπλα από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μολυβένιες σφαίρες του 1800, πορσελάνες της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας αλλά και συλλεκτικά μπουκάλια μπίρας και πορτοκαλάδας.
Οι δράσεις των δυτών του Λουτρακίου υποστηρίζονται από πολλούς φορείς και οργανώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ο αρμόδιος φορέας για την προστασία των θαλασσών και των ακτών είναι η HELMEPA, και όπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής προγραμμάτων, Κώστας Τριανταφύλλου, τα ευρήματα των δυτών από τον βυθό, είναι άκρως ανησυχητικά για το θαλάσσιο οικοσύστημα.
Καταγραφή
«Τα προβλήματα εντοπίζονται γύρω από κατοικημένες περιοχές όπου επτά στα δέκα απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να καταγράφουμε τα είδη των σκουπιδιών και να ενημερώνουμε τις Αρχές βάσει της οδηγίας της Ε.Ε. για τη θαλάσσια στρατηγική».
Η οργάνωση Loutraki divers συνεργάζεται με την αντίστοιχη της Αγγλίας που ονομάζεται NARC και αποτελεί την πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που ασχολήθηκε με τον θαλάσσιο καθαρισμό. Οι δύο ομάδες από κοινού πρόκειται να οργανώσουν δράση καθαρισμού από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου στο Ναύπλιο, την Κόρινθο και το Λουτράκι, με στόχο να βγάλουν από τον βυθό πάνω από 2 τόνους σκουπίδια σε κάθε περιοχή.