V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την προσβολή βοσκήσιμων εκτάσεων από την κάμπια και στην Αργολίδα

 Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Σάκης Βαρδαλής, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης σχετικά με τη μεγάλη προσβολή των βοσκήσιμων εκτάσεων από την κάμπια.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
Θέμα: "Μεγάλη η προσβολή των βοσκήσιμων εκτάσεων από την κάμπια".

Τα βάσανα των κτηνοτρόφων δεν έχουν τέλος. Μετά τον καταρροϊκό πυρετό των προηγούμενων ετών, που κατάστρεψε σημαντικό ποσοστό ζωικού κεφαλαίου, κάνει εφέτος "επέλαση" η κάμπια. Έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα βοσκήσιμων εκτάσεων στον Πάρνωνα, τη Βόρεια Λακωνία, Αρκαδία, Αργολίδα, αλλά και σε περιοχές όπως η Κοζάνη, η Αιτωλοακαρνανία, η Δράμα κ.ά. Δεδομένου ότι οι κάμπιες έχουν καταστρέψει θαμνώδη βλάστηση επιλέξιμων βοσκοτόπων (πουρνάρια, κουμαριές κλπ.), που αποτελούν την αποκλειστική σχεδόν ζωοτροφή της αιγοτροφίας σε αυτές τις περιοχές και το ποσοστό να φτάνει στο 100%, οι συνέπειες είναι δραματικές.

Το συρρικνωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, εξαιτίας της σκληρής, αντιλαϊκής, φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης (Ασφαλιστικό, ΦΠΑ στο 24%, χαράτσια ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.), δεν επιτρέπει την αναπλήρωση με την αγορά ζωοτροφών. Ο υποσιτισμός του ζωικού κεφαλαίου έχει ως αποτέλεσμα να είναι μειωμένη η γαλακτοπαραγωγή, αλλά και ο αποσυντονισμός του αναπαραγωγικού και παραγωγικού κύκλου με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομική βιωσιμότητα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, όχι μόνο κατά την τρέχουσα περίοδο, αλλά και τη μελλοντική.

Ταυτόχρονα όλα αυτά έχουν επίδραση στην τοπική και περιφερειακή οικονομία γενικότερα και γι’ αυτό απασχόλησαν και Περιφερειακά Συμβούλια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αν υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της έξαρσης και καταστροφικής δράσης της κάμπιας σε βοσκήσιμες εκτάσεις, αλλά και της έκτακτης ενίσχυσης μέσω εξατομικεύσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων, για αγορά ζωοτροφών».
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ