ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Ανδριανός στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο: Όσο ακόμα έχουμε χρόνο, οφείλουμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:58:00 π.μ. | |
Ανδριανός στη Βουλή για τον αναπτυξιακό νόμο: Όσο ακόμα έχουμε χρόνο, οφείλουμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα
 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:



“Ακούσαμε όλοι τον Υπουργό να μιλά για δίκαιη κατανομή των βαρών, να υποστηρίζει ότι τον Σεπτέμβριο είπαν στον ελληνικό λαό αλήθειες, και έτσι ψηφίστηκαν και είναι σήμερα κυβέρνηση. Αλήθεια, είπατε δηλαδή ότι θα αυξήσετε τον ΦΠΑ στο 24%; Ότι θα αυξήσετε τις εισφορές; Ότι θα μειώσετε το αφορολόγητο; Ότι θα κόψετε από φέτος το ΕΚΑΣ; Είπατε στους αγρότες τις επιβαρύνσεις που τους επιβάλατε και έτσι πήρατε το 35%; Τότε γιατί στις δημοσκοπήσεις το χαρακτηριστικό στοιχείο της αναξιοπιστίας είναι σε τόσο υψηλό ποσοστό; Γιατί ξεπερνά πολλές φορές το 70%; Γιατί σας χαρακτηρίζουν αναξιόπιστους αν είπατε την αλήθεια τον Σεπτέμβριο και ψηφιστήκατε γι' αυτά που είπατε; Μάλλον τον αντίθετο συμβαίνει.

Η ανάπτυξη, είπε ο Υπουργός, για σας σημαίνει ότι πρέπει να στηρίξετε το ανθρώπινο δυναμικό, το μορφωμένο δυναμικό της χώρας. Ποιος διαφωνεί με αυτό; Η πράξη όμως τι αποδεικνύει; Πώς στηρίζετε αυτούς τους ανθρώπους, τους νέους επιστήμονες; Με τις επιβαρύνσεις που τους αναγκάζουν να φύγουν στο εξωτερικό; Αυτό τουλάχιστον είναι αντιφατικό.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκυβέρνηση, εν μέσω της κρίσης, άφησε τη χώρα ενάμιση χρόνο χωρίς αναπτυξιακό νόμο. Και το έκανε αυτό, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα, πάνω από 15.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο – που σημαίνει, είτε έκλεισαν τελείως, είτε πήγαν σε γειτονικές χώρες, φιλικότερες στην επιχειρηματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αφήσατε την χώρα χωρίς αναπτυξιακό νόμο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, γιατί δεν μπαίνετε στον κόπο να αντιληφθείτε τη σημασία της υγιούς επιχειρηματικότητας στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία.

Στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης - πληθυντικός γιατί είναι πάρα πολλά! - επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι η δική σας ιδεολογία είναι αντίθετη στην ιδέα ότι για να μοιράσουμε τον πλούτο πρέπει πρώτα ο πλούτος να παραχθεί. Αυτή είναι η αντίληψή σας για την οικονομία. Αντίληψη όχι απλώς λάθος, αλλά εντελώς παράλογη!

Για να είστε συνεπείς λοιπόν με την ιδεολογία σας, αντί να δημιουργείτε προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την προκοπή, μοιράζετε στους Έλληνες τη φτώχεια. Και το κάνετε απλόχερα, στο όνομα μάλιστα μιας εντελώς διαστρεβλωμένης αντίληψης για την κοινωνική δικαιοσύνη. Μόνο που κι εκεί, τα αποτελέσματα της πολιτικής σας αποδεικνύονται διαφορετικά από τους διακηρυγμένους στόχους σας. Θέλετε να εφαρμόσετε έναν ισοπεδωτικό εξισωτισμό, κι αυτό που καταφέρνετε τελικά, είναι να χτυπήσετε με τον βαρύτερο τρόπο τους πιο αδύναμους.

Οι αδύναμοι είναι που πλήττονται περισσότερο από τους έμμεσους φόρους, από τον ΦΠΑ στο 24%, οι άνεργοι είναι που θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο να βρουν δουλειά από τις προβλέψεις του ασφαλιστικού, οι μικρομεσαίοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέοι επιστήμονες είναι αυτοί που θα χτυπηθούν περισσότερο από το φορολογικό, οι αγρότες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πλέον πέρα και οι μικροσυνταξιούχοι είναι που θα δουν τις ζωές τους να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο με την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τις νέες περικοπές. Δεν είναι οι πλούσιοι και τα υψηλά εισοδήματα που θα νιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων.

Τέλος πάντων, μέσα στη σκοτοδίνη αυτής σας της ιδεοληψίας, είναι θετικό ακόμα και μόνο το γεγονός ότι φέρατε τουλάχιστον έναν αναπτυξιακό νόμο έστω και τώρα, με κάποια θετικά σημεία.

Είναι βεβαίως άτοποι οι πανηγυρισμοί σας, και δεν πείθουν κανέναν, όταν μιλάμε για ένα πρόγραμμα μόλις 480 εκατομμυρίων μέχρι το 2022, τα οποία μάλιστα θα αρχίσουν να μπαίνουν στην πραγματική οικονομία αφού περάσουν κι άλλα δύο χρόνια, την ώρα που η οικονομία χρειάζεται τουλάχιστον 100 δις επενδύσεις μέχρι το 2020 για να αναταχθεί. Κι όταν ξέρουμε πολύ καλά ότι το ίδιο το κράτος οφείλει στους ιδιώτες, στην αγορά 7,5 δις ευρώ. Άρα τα 480 εκατομμύρια φαίνονται και αποδεικνύονται πολύ λίγα γι' αυτό που χρειάζεται η επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όπως άτοποι είναι και οι δήθεν πανηγυρισμοί σας για το τρίτο Μνημόνιο, για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, για τον ΕΝΦΙΑ και το ΕΚΑΣ, για το Υπερταμείο των 99 ετών. Οι πολίτες πλέον ξέρουν καλά τα επικοινωνιακά σας τεχνάσματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τις επιμέρους παρατηρήσεις μας για το νομοσχέδιο τις έχει αναφέρει ήδη η εισηγήτριά μας, τα σημεία με τα οποία συμφωνούμε και τις ενστάσεις μας.

Θέλω ιδιαίτερα να σταθώ στην ασάφεια ως προς τον χρόνο αποπληρωμής των ενισχύσεων, όπως και των υπολοίπων από τους προηγούμενους νόμους. Το να μην γνωρίζει ο επενδυτής με ασφάλεια το πότε θα εισπράξει τα χρήματα που δικαιούται λειτουργεί ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από την κινητροδότηση.

Είναι επίσης προβληματικός ο αποκλεισμός μεγάλου μέρους των μικρομεσαίων, που παραμένει παρά το γεγονός ότι τελικά μας ακούσατε και αποσύρατε το παράλογο κριτήριο των 7 ετών κερδοφορίας εν μέσω της κρίσης.

Χρειάζεται ακόμη να δεσμευτείτε στην αίθουσα αυτή για το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των δεκάδων υπουργικών αποφάσεων και των λοιπών γραφειοκρατικών πράξεων που απαιτούνται για να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς επιμένουμε ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με διατάγματα και εντολές. Χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και κοινωνική ειρήνη, θετικές μακροοικονομικές προοπτικές, ένα δίκαιο, ευνοϊκό και σταθερό φορολογικό σύστημα, χρειάζεται εύκολη πρόσβαση στη ρευστότητα, βεβαίως με αυστηρά κριτήρια, χρειάζεται ένα κράτος επιτελικό που θα λειτουργεί ως αρωγός και όχι ως δυνάστης. Χρειάζεται έμφαση στα έργα υποδομής και ανάπτυξης, την ώρα που σήμερα, ακόμη και αναγκαία έργα πνοής, όπως ο Ανάβαλος στην Αργολίδα, δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα υπευθυνότητα και το επιβεβλημένο ενδιαφέρον από πλευράς σας. Στον πίνακα 1, στις ειδικές περιοχές ενίσχυσης για τις ορεινές περιοχές, βλέπω ότι λείπουν περιοχές στην Αργολίδα όπως το Αραχναίο, οι Λίμνες, η Προσύμνη, που πρέπει να μπουν όπως ο Αχλαδόκαμπος, η Λυρκεία και η Αλέα γιατί πραγματικά έχουν προβλήματα και είναι ορεινές. Χρειάζεται ένα ισχυρό κοινωνικό κεφάλαιο εμπιστοσύνης εντός και εκτός της χώρας. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Σ' αυτά που η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία θεωρεί θανάσιμους ιδεολογικούς της εχθρούς.

Διαφορετικά, είναι τραγική ειρωνεία να ξιφουλκούμε για ένα πρόγραμμα 480 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2022, την ώρα που γειτονικές μας χώρες προσφέρουν στους επενδυτές ουσιαστικά κίνητρα, φορολογικούς συντελεστές και κόστος ενέργειας στο μισό απ' ό,τι στην Ελλάδα, ασφαλιστικές εισφορές στο 1/4.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Παρά τα όσα λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η αναδιανομή και η κοινωνική πολιτική προϋποθέτει την ανάπτυξη και τη δημιουργία εθνικού πλούτου. Και ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από την ενίσχυση της υγιούς ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Διαφορετικά η φτώχεια θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και να βαθαίνει, και κανένα τέχνασμα ισοπεδωτικού εξισωτισμού, λαϊκισμού και κατασκευής εσωτερικών εχθρών δεν θα επιλύσει το πρόβλημα.

Των οικιών λοιπόν ημών εμπιπραμένων, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σφυρίζει αδιάφορα. Όσο ακόμα έχουμε χρόνο, οφείλουμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα χωρίς ιδεοληπτικές παρωπίδες, και να κάνουμε αυτά που όλοι σ' αυτή την αίθουσα γνωρίζουμε καλά ότι πρέπει να γίνουν για να φέρουμε επενδύσεις στη χώρα, για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, για να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ