ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Η φωτογραφία της ημέρας: Η χαρά της βουτιάς

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:03:00 π.μ. |
Η φωτογραφία της ημέρας: Η χαρά της βουτιάς
 Πόσο χαρά και απόλαυση μπορεί να κρύβει μια βουτιά στην δροσερή θάλασσα, όταν μάλιστα το θερμόμετρο έχει πάρει την ανηφόρα... Ξέρουν όμως όλοι πως γίνεται μια σωστή βουτιά;



Η σωστή στάση


Για να αποφύγετε τραυματισμούς και κακώσεις από την πτώση σας στο νερό φροντίστε το σώμα σας να προσκρούσει στη θάλασσα έχοντας μια υδροδυναμική στάση, που μειώνει την αντίσταση του νερού. Με άλλα λόγια, μην πέφτετε με την πλάτη ή το στήθος, αλλά με στάση κάθετη προς το νερό, δηλαδή με το κεφάλι ή τα πόδια. Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να σταθμίσετε προτού κάνετε μια βουτιά για να αποφύγετε τα απρόοπτα είναι το βάθος της θάλασσας. Αν τα νερά είναι ρηχά ενδέχεται να τραυματιστείτε.

Τι μπορεί να πάθω από μια άτσαλη βουτιά;

Από μία άτσαλη βουτιά υπάρχει ο κίνδυνος να πάθετε κακώσεις στους μυς, προβλήματα στη μέση, θλάσεις κτλ. Μην ξεχνάτε ότι όταν πέφτετε στο νερό από ψηλά (λ.χ. από βατήρα) είναι σαν να προσκρούετε σε μια στερεά επιφάνεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση σας από την επιφάνεια του νερού τόσο αυξάνεται και η πίεση που ασκείται στο σώμα σας από το νερό. Ακόμη οι βουτιές μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα αυτιά σας, λόγω της πίεσης και του νερού. Ευτυχώς όμως όλα αυτά μπορείτε να τα αποφύγετε με λίγη προσοχή.

Χρήσιμες συμβουλές


* Μην κάνετε βουτιές και γενικά μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι. Πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 3 ώρες από το φαγητό για να μπείτε στο νερό με ασφάλεια.

* Αποφύγετε τις βουτιές σε κρύα νερά, όταν προηγουμένως έχετε εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη για πολλή ώρα, ιδιαίτερα αν έχετε προβλήματα καρδιάς. Η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα. Κολυμπήστε πρώτα λίγο ώστε να συνηθίσετε πρώτα τη θερμοκρασία του νερού.

* Πριν κάνετε βουτιές, ρίξτε μια ματιά τι υπάρχει κάτω από τη θάλασσα. Αποφύγετε τις βουτιές σε άγνωστα νερά, ειδικά το βράδυ. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μπορεί να υπάρχει π.χ. κάποιος βράχος σε μικρό βάθος με αποτέλεσμα να τραυματιστείτε.

* Αν τα αυτιά σας είναι βουλωμένα επειδή π.χ. είστε κρυωμένοι καλό θα ήταν να αποφύγετε τις βουτιές

* Αποφύγετε τις βουτιές αν δεν νιώθετε καλά.

* Μην πηγαίνετε μόνοι σε απομακρυσμένες παραλίες γιατί στην περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια δεν θα υπάρχει κάποιος να βοηθήσει.


Προστατεύστε τα αυτιά σας


Είναι ίσως τα πιο ευαίσθητα όργανα στις βουτιές λόγω της πίεσης που δέχονται. Αν έχετε ευαισθησία στα αυτιά, πηγαίνετε στον ΩΡΛ για ένα καθαρισμό πριν τις διακοπές ή τις βουτιές. Η κυψελίδα που υπάρχει στα αυτιά με το νερό διογκώνεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα αυτιά. Αν νοιώσετε πόνο στο αυτί μετά το μπάνιο αποφύγετε την επαφή με το νερό για λίγες ημέρες. Μπορείτε ακόμη να κλείσετε το αυτί που έχει το πρόβλημα με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με βαζελίνη ή χρησιμοποιήστε ωτασπίδες για να προστατέψετε το αυτί σας. Στην περίπτωση που ο πόνος επιμένει ή εκδηλώσετε και άλλα συμπτώματα λ.χ. πυρετό καλό είναι να συμβουλευτείτε ειδικό.

Πότε να τις αποφύγετε


Καλό είναι να αποφεύγετε τις βουτιές αν έχετε καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης θα πρέπει να αποφύγετε τις βουτιές αν υπάρχει φλεγμονή στα αυτιά ή στους παραρρίνιους κόλπους ή αν ταλαιπωρήστε από μια ωτίτιδα κτλ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις συμβουλευτείτε ωτορινολαρυγγολόγο προτού βουτήξετε. Πάντως για να στερηθείτε μόνο τις βουτιές και όχι το μπάνιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ωτασπίδες ή σκούφο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ