ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα στην Κοιλάδα Ερμιονίδας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:59:00 π.μ. |
Αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα στην Κοιλάδα Ερμιονίδας (βίντεο)
 Στην Ιχθυόσκαλα της Κοιλάδας στην Αργολίδα αναβίωσε από τον Πολιτισατικό Σύλλογο "ΦΡΑΧΘΙ"το έθιμο που συνδέεται με τις ευεργεσίες της φωτιάς, και τα μυστικά του Αη Γιάννη του Κλήδονα, όπως είναι γνωστό στους ντόπιους.

Το έθιμο του Αη Γιάννη του Κλήδονα διαδραματίζεται στις 23 Ιουνίου, και συνδέεται με τη θαυματουργική δύναμη που έχει το στοιχείο της φωτιάς, αφού μπορεί να γιατρέψει μέχρι και τη ψώρα.
Στο παρελθόν, πριν τη γιορτή του Αη Γιάννη του Κλήδονα, μικροί και μεγάλοι έτρεχαν στο κοντινό Μπίστι για να μαζέψουν ξερά κλαδιά, κι ότι άλλο έβρισκαν. Αφού τα συγκέντρωναν, παράβγαιναν στο ποιος θα ανάψει τη μεγαλύτερη φωτιά έξω από το σπίτι του και πηδούσαν κατά πάνω της, ενώ στη συνέχεια έπεφταν όλοι μαζί στη θάλασσα.
Με το σβήσιμο της φωτιάς, οι κοπέλες της πόλης άρπαζαν τα κανάτια, τα γέμιζαν με νερό, κι έριχναν μέσα τους τ’ όνομα του αγαπητικού τους.
Απο παλιά με τον εορτασμό του Αη Γιάννη του Κλήδονα ολόκληρη ηπεριοχή  φεγγοβολεί από γειτονιά σε γειτονιά, όπου οι φωτιές σχημάτιζουν ένα φανταστικό και μοναδικό θέαμα.
Τα μικρά παιδιά αλλά και μεγάλοι στο τέλος, πραγματοποίησαν το γνωστό δρώμενο του εθίμου με τις φωτιές κάτω από τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής.

Συγχαρητήρια στον πολιτιστικό Σύλλογο "ΦΡΑΧΘΙ" για την αναβίωση του εθίμου.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ