ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Γ. Μανιάτης: Ευρωπαϊκό ταμείο απασχόλησης να προτείνουν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 6:54:00 μ.μ. | |
 Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Απασχόλησης, την εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων και την επαναφορά στις προτεραιότητες της πρότασης για το Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, πρότεινε ο Γ. Μανιάτης κατά την τοποθέτησή του στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και βουλευτών από τα εθνικά Κοινοβούλια. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (MFF) (2014 - 2020).

Στην τοποθέτησή του, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Θα ήθελα να επιβεβαιώσω την εμπιστοσύνη μου στις κατευθυντήριες γραμμές της πρότασης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών & Δημοκρατών σχετικά με την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ).

Θα ήθελα, ωστόσο, να σταθώ σε τρία σημεία, τα οποία αν και είναι στο επίπεδο της πολιτικής ή του μέτρου, το μέγεθός τους και η επιρροή τους είναι τέτοια που μπορεί να ενισχύσουν τη συνολική στρατηγική μας στην κατεύθυνση μια βαθύτερης και πιο διευρυμένης ολοκλήρωσης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Το πρώτο σημείο που θέλω να επισημάνω έχει να κάνει με τη Φορολογική Εναρμόνιση, μια αρχή που τηρούμε μέσα στη σφαίρα των εσωτερικών πολιτικών της ΕΕ. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε το φορολογικό ανταγωνισμό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτός της δικαιοδοσίας της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πιέσουμε για να επιλεγεί ένα καθεστώς εναρμόνισης μέτριας φορολογικής επιβάρυνσης στην ΕΕ (και πρέπει να είμαστε σαφείς δηλώνοντας αυτό στις προτάσεις μας) που θα μας κρατήσει συνολικά ανταγωνιστικούς σε διεθνές επίπεδο, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που έχουμε αναπτύξει.

Ως εκ τούτου, έχει νόημα, μια μελλοντική αναθεώρηση των πόρων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προγράμματος να πρέπει να περιλαμβάνει και μέρος των εταιρικών κερδών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αναδιανομή των κερδών εντός της ΕΕ και να οδηγήσει σε ενίσχυση της συνολικής ανταγωνιστικότητας.

Η δεύτερη παρατήρησή μου έχει να κάνει με το ζήτημα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανεργίας. Επί μέρους πολιτικές με κοινωνική λογική και στόχευση, όπως η διοχέτευση των πόρων για τη μείωση της ανεργίας των νέων, είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

Πεποίθησή μου όμως είναι ότι οι πολιτικές της ανεργίας πρέπει να ενσωματώσουν κοινωνικές και οικονομικές πτυχές.

Πιστεύω ότι με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Απασχόλησης, όχι μόνο θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κοινωνικές πτυχές της ανεργίας, αλλά θα ενισχύσουμε επίσης και την ολοκλήρωση της ΕΕ, συμβάλλοντας παράλληλα στην οικοδόμηση ενός ισχυρού εργαλείου για μια ευρωπαϊκή αντικυκλική πολιτική. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, πολύ περισσότερο για χώρες όπως η Ελλάδα, με ανεργία των νέων πάνω από 50%.

Η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού είναι ο υγιής τρόπος για την αναγκαία μεταφορά πόρων μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε την νομισματική ένωση.

Επιπλέον, αυτό θα μας έδινε την ευκαιρία για μια πρώτη κοινή αντικυκλική δημοσιονομική πολιτική με ευρωπαϊκό και όχι εθνικό πεδίο εφαρμογής.

Οι δύο μελέτες που απαιτούνται, μπορεί να είναι καθοριστικές για την ενίσχυση των στρατηγικών μας για τη θεσμική ενίσχυση και την επιτάχυνση της διαδικασίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Επιπλέον, πρέπει οι ευρωπαίοι Δημοκράτες & Σοσιαλιστές, να επαναφέρουμε στη δημόσια συζήτηση και τις προτεραιότητές μας την εφαρμογή της πρότασης για το Φόρο Χρηματοπιστωτικών Ανταλλαγών (Financial Transaction Tax), ένα είδος φόρου Tobin, μια πρόταση την οποία παρουσίασε το 2011 η Επιτροπή, αλλά δεν έγινε δεκτή από το Συμβούλιο και δεν εντάχθηκε στη νέα απόφαση για την περίοδο 2014-20. Είναι μια νέα πηγή ίδιων πόρων της ΕΕ, ώστε να μην εξαρτάται από τις διακυβερνητικές ισορροπίες των ισχυρών κρατών.

Πρέπει να συνεχίσουμε εντατικότερα τη δουλειά μας σε όλα τα πεδία αυτά».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ