ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Από το φθινόπωρο τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Πελοπόννησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:02:00 μ.μ. |
 Το φθινόπωρο σχεδιάζει η Κυβέρνηση να φέρει πρόσφυγες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού θα έχουν εξασφαλιστεί και θα έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλοι χώροι «με την συναντίληψη της Περιφέρειας και των νομών» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης.

Επισημαίνει δε πως η Κυβέρνηση δεν θέλει να διαμορφώσει συνθήκες που θα θυμίζουν στρατόπεδα, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο χρήσης χώρων στρατοπέδων για την εγκατάσταση προσφύγων και στην περιοχή μας, υπογραμμίζοντας όμως πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τους χώρους που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό στη Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Λακωνία και την Αργολίδα, όπου συνολικά πρόκειται να μεταστεγαστούν περί τους 2.000 πρόσφυγες. 

Να θυμίσουμε πως η Κορινθία μένει εκτός του συγκεκριμένου σχεδιασμού λόγω της εκεί λειτουργίας του Κέντρου Κράτησης αλλοδαπών. Πάντως, η κατανομή δεν αποκλείεται να γίνει ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε νομού και όχι ισάριθμα σε κάθε έναν από τους 4 νομούς. Όπως λέει: «Γενικά η αντίληψη που επικρατεί είναι η εγκατάσταση να είναι αντίστοιχη και του πληθυσμού. Δεν ξέρω πως ακριβώς κατανέμεται ο πληθυσμός στους 4 αυτούς νομούς της Πελοποννήσου. Αλλά ας μην σκεφτεί κανείς πως θα είναι 500 – 500…».

Οσο για τους χώρους που εξετάζονται, όπως παρατηρεί: «Καθημερινά μας προτείνονται δεκάδες χώροι. Εχουν προταθεί και ξενοδοχεία και μη χρησιμοποιούμενοι εμπορικοί ή βιομηχανικοί χώροι, διάφορες εγκαταστάσεις και άλλοι που δεν έχουν κτίσματα και στους οποίους μπορούν να μπουν κοντέινερς, αλλά και χώροι όπως στεγασμένοι βιομηχανικοί, στους οποίους μπορεί να γίνει διαμερισματοποίηση και να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας».

Ειδικότερα για τα κριτήρια επιλογής των χώρων, προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Κυρίτση πως είναι κυρίως οικονομικά. Ειδικότερα αναφέρει: «Εμείς έχουμε δύο πράγματα ανάμεσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε:

- Οι πολύ μεγάλοι χώροι έχουν μεν την ευκολία του πως είναι φθηνότεροι στη διαμόρφωση σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα και οικονομικότεροι στη διαχείρισή τους αλλά οι πολύ μεγάλοι χώροι, δε μπορούν να είναι δίπλα σε πόλεις που δεν έχουν μεγάλο πληθυσμό κι έχουν επίσης το κακό ότι είναι σαν μικρές πόλεις ή θυμίζουν στρατόπεδα. Και δεν θέλουμε τέτοιους είδους συνθήκες.

- Από την άλλη οι πολύ μικροί χώροι, όπου είναι πιο ανθρώπινες οι συνθήκες και ευκολότερη η διάδραση με τις ντόπιες κοινωνίες, έχουν το πρόβλημα ότι το κόστος της διαχείρισής τους είναι πολύ μεγαλύτερο και τα οικονομικά μας είναι πάρα πολύ στριμωγμένα όπως ξέρετε, στην Ελλάδα, ακόμα και με τη βοήθεια - όσοι παίρνουν- και από την Ευρωπαϊκή Ενωση για το προσφυγικό. Αρα προσπαθούμε να βρούμε τα βέλτιστα μεγέθη δομών φιλοξενίας για τους ανθρώπους αυτούς».

Όπως ξεκαθαρίζει από τη μεριά του ο κ. Κυρίτσης: «Ο ορίζοντάς μας είναι το φθινόπωρο. Όμως αποφάσεις δεν πρόκειται να ανακοινωθούν αν δεν έχει υπάρξει συναντίληψη με τις περιφέρειες και με τους νομούς. Δεν κάνουμε τίποτα αν δεν έχει υπάρξει προσυνεννόηση με τους ντόπιους. Δεν είμαστε αποφασίζομεν και διατάσσομεν, σας φέρνουμε 1.000 άτομα και… κόψτε το λαιμό σας».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ