Γευσιγνωσία από την ειδικότητα της τυροκομίας γαλακτοκομίας της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτησης (ΣΕΚ) Επιδαύρου, καθώς οι μαθητές παρασκεύασαν πικάντικη γραβιέρα πασπαλισμένη με ανθός αλατιού!
Το όνομά της είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère), του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, Γκρυγιέρ.
Οι χρήσεις της είναι πάρα πολλές. Τη χρησιμοποιούμε τριμμένη πάνω από ζυμαρικά, την προσθέτουμε σε φαγητά φούρνου όπως το παστίτσιο και ο μουσακάς, τη βάζουμε μέσα και πάνω από τη μπεσαμέλ.
Μπορούμε ακόμα και να την φτιάξουμε σαγανάκι, ελαφρώς αλευρωμένη, ή να την προσθέσουμε, κομμένη σε κύβους, μέσα σε σαλάτες.
Κυρίως όμως μπορούμε να την απολαύσουμε, με τη συνοδεία καλού ψωμιού (κυρίως φρέσκου και ζυμωτού), παξιμαδιών ή φρούτων, ώστε να εκτιμήσουμε καλύτερα τη γεύση της.
Επίσης η εκλεκτή η παραγωγή της εβδομάδας του τμήματος Τυροκομίας Γαλακτοκομίας περιελάμβανε και Γραβιέρα, Γραβιέρα αγελαδινή με 5 πιπέρια και Λαδοτύρι!
Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής που μας εκπλήσσουν συχνά με τις δημιουργίες τους!!!