V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Πρωτοτύπησαν και πάλι στην ΣΕΚ Επιδαύρου παρασκεύασαν Ελβετική γραβιέρα gruyère

 Γευσιγνωσία από την ειδικότητα της τυροκομίας γαλακτοκομίας της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτησης (ΣΕΚ) Επιδαύρου, καθώς οι μαθητές παρασκεύασαν πικάντικη γραβιέρα πασπαλισμένη με ανθός αλατιού! 

Το όνομά της είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère), του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, Γκρυγιέρ.

Η Ελληνική γραβιέρα, διαφέρει πολύ από τη διεθνώς γνωστή Ελβετική γραβιέρα (Gruyère), και υπάρχει σε πολύ μεγάλη ποικιλία γεύσεων. Ανάλογα με την περιοχή παρασκευής της χρησιμοποιείται πρόβειο, γίδινο ή και αγελαδινό γάλα. Λόγου του ιδιαίτερου τρόπου παρασκευής του τυριού σε κάθε περιοχή, κάποιες γραβιέρες έχουν πιο πικάντικη γεύση, άλλες πιο αλμυρή και άλλες πιο γλυκιά ή υπόγλυκη. Οι πιο ώριμες γραβιέρες έχουν συνήθως πιο έντονη γεύση και είναι πιο αρωματικές.

Οι χρήσεις της είναι πάρα πολλές. Τη χρησιμοποιούμε τριμμένη πάνω από ζυμαρικά, την προσθέτουμε σε φαγητά φούρνου όπως το παστίτσιο και ο μουσακάς, τη βάζουμε μέσα και πάνω από τη μπεσαμέλ.

Μπορούμε ακόμα και να την φτιάξουμε σαγανάκι, ελαφρώς αλευρωμένη, ή να την προσθέσουμε, κομμένη σε κύβους, μέσα σε σαλάτες.

Κυρίως όμως μπορούμε να την απολαύσουμε, με τη συνοδεία καλού ψωμιού (κυρίως φρέσκου και ζυμωτού), παξιμαδιών ή φρούτων, ώστε να εκτιμήσουμε καλύτερα τη γεύση της.

Επίσης η εκλεκτή η παραγωγή της εβδομάδας του τμήματος Τυροκομίας Γαλακτοκομίας περιελάμβανε και  Γραβιέρα, Γραβιέρα αγελαδινή με 5 πιπέρια και Λαδοτύρι!

Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής που μας εκπλήσσουν συχνά με τις δημιουργίες τους!!!
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ