ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

"Βάρεσε" πτώχευση η αλυσίδα Super Market Μαρινόπουλος - Αγωνία για 13.000 εργαζόμενους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:25:00 μ.μ. |
"Βάρεσε" πτώχευση η αλυσίδα Super Market Μαρινόπουλος - Αγωνία για 13.000 εργαζόμενους
 Η «βόμβα» που περίμεναν όλοι να εκραγεί για το λιανεμπόριο και την οικονομία, τελικά έσκασε με απρόβλεπτες συνέπειες. Ενας από τους μεγαλύτερους ομίλου η αλυσίδα Μαρινόπουλος κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, αρχικά στο άρθρο 99 και στη συνέχεια για το Αρθρο 106Β - δηλαδή πτώχευση εν λειτουργία- και για προστασία από τους πιστωτές της.


Πάντως, η κίνηση αυτή είναι σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες. Τον τελευταίο καιρό οι διαταγές πληρωμής και οι αναγκαστικές εκτελέσεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, απειλώντας να μπλοκάρουν την λειτουργία της εταιρίας που απασχολεί περίπου 13.000 εργαζόμενους.

Η αίτηση υπαγωγής σε διαδικασία εξυγίανσης συζητήθηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών και η απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί άμεσα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η εταιρεία η οποία δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε σε 346.237254 ευρώ. Από το ανωτέρω ποσό, 201,130 εκατ. ευρώ αφορά την υποχρέωση ομολογιακών δανείων, ποσό 145,107 εκατ. ευρώ αφορά σε υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε σε 100,729 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό, 37,249 εκατ. ευρώ αφορά την υποχρέωση δανεισμού για κεφάλαιο κίνησης, ποσό 59,541 εκατ. ευρώ μέρος ομολογιακών δανείων που θα λήξει το 2014 και ποσό 3,938 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Συνολικά τα δάνεια της εταιρείας (συμβατικές λήξεις) ανέρχονταν στα 218,390 εκατ. ευρώ από 334,572 το 2013, οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων στα 428,037 εκατ. ευρώ έναντι 78,321 εκατ. ευρώ το 2013 και οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις στα 750,68 εκατ. ευρώ από 630,684 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

ΑΙΤΗΜΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ

«Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοινώνει ότι σήμερα κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της».

Σε σχετικό ρεπορτάζ της η «Ημερησία του Σαββάτου» αναφερόταν στις προσπάθειες που γινόταν για να σωθεί η εταιρεία και να προχωρήσει τοdeal με τον Σκλαβενίτη.

Συγκεκριμένα ανέφερε:


Λίγους μόλις μήνες μετά το πολύκροτο deal με τον «Σκλαβενίτη» και τη «συμφωνία κυρίων» που υπέγραψε με βασικούς προμηθευτές της, η άλλοτε πανίσχυρη αλυσίδα σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζει και πάλι τεράστια προβλήματα ρευστότητας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία δεν μπόρεσε να καταβάλει τη δεύτερη δόση που ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί στις αρχές Ιουνίου στους λογαριασμούς των προμηθευτών της, με αποτέλεσμα κάποιοι να στματήσουν την τροφοδοσία των περίπου 850 καταστημάτων της.

Η αγωνία χτυπά «κόκκινο», καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της «Μαρινόπουλος» θα προκαλέσει ντόμινο πτωχεύσεων στο λιανεμπόριο τροφίμων, αφού χιλιάδες προμηθευτές εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της. Δεν είναι τυχαία η δημόσια δήλωση που έκανε πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της «Καραμολέγκος», Εμμανουήλ Καραμολέγκος στην ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ότι η υπόθεση της «Μαρινόπουλος» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Lehman Brothers της Ελλάδας, καθώς πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς, δημιουργώντας προβλήματα στο σύνολο του λιανεμπορίου.

Η πρόταση στον Σκλαβενίτη


Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη λύση που θα αποφασίσουν οι τράπεζες, οι οποίες κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχουν πέσει διάφορες προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν από την υπαγωγή στο άρθρο 99 και το άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα έως την επέκταση της συνεργασίας με την πλευρά Σκλαβενίτη, ο οποίος δέχεται πιέσεις για να παίξει το ρόλο του «λευκού ιππότη».

Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει την παροχή ρευστότητας υπό μορφή δανείου προς τη «Σκλαβενίτης» περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα προβλέπεται και αναδιάρθρωση του δανεισμού της «Μαρινόπουλος» με επιμήκυνση αυτού και με χαμηλό επιτόκιο. Η τελευταία περίπτωση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια Σκλαβενίτη δεν δέχεται να συζητήσει το συγκεκριμένο σχέδιο.. Κι αυτό γιατί δύσκολα θα διακινδυνέψει να προχωρήσει σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου τη δεδομένη στιγμή. Υπολογίζεται (καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) πως μόνο τα «ανοίγματα» της αλυσίδας στην αγορά ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά χρέη της αγγίζουν τα 2 δισ.! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η οικογένεια Σκλαβενίτη εκτός του ότι αρέσκεται σε αργά και σταθερά βήματα ανάπτυξης, στην παρούσα φάση εστιάζει τις προσπάθειές της στην ενσωμάτωση των αλυσίδων που εξαγοράσε το τελευταίο διάστημα. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι προφανώς ο Σκλαβενίτης περιμένει από τις τράπεζες να επανέλθουν με νέα βελτιωμένη πρόταση που θα δίνει μεγαλύτερο κίνητρο για να πάρει τον έλεγχο της «Μαρινόπουλος», λέγοντας το «ναι» σε αυτό το σούπερ deal. Στο μεταξύ, διάφορα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα θέλουν τη λύση να δίνεται από την Carrefour μέσω του στρατηγικού της συνεργάτη σε Αίγυπτο και Μέση Ανατολή, ενώ άλλο σενάριο κάνει λόγο για εμπλοκή τριών παικτών του κλάδου, οι οποίοι θα αναλάβουν το δίκτυο της «Μαρινόπουλος» σε αντίστοιχες γεωγραφικές περιοχές.

Προς αναζήτηση βιώσιμης λύσης


Πηγές της «Μαρινόπουλος» που μίλησαν στην «Η» σημείωσαν πως πολλά από τα σενάρια είναι εκτός πραγματικότητας, ωστόσο δεν έκρυψαν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπογράμμισαν πάντως πως προτεραιότητα παραμένει η διάσωση της εταιρείας, και επανέλαβαν πως η εταιρεία βρίσκεται σε πυρετώδεις συζητήσεις με τις τράπεζες, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα της επιτρέπει όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Τέλος, επισήμαναν ότι σε αντίθεση με όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα, οι μισθοί των 11.000 εργαζόμενων που απασχολούνται στα ιδιόκτητα καταστήματα του ομίλου, και όχι σε συνεργάτες Franchise, έχουν εξοφληθεί στο ακέραιο.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαρινόπουλος έχει ξεκινήσει συζητήσεις με μεγάλους πιστωτές, προκειμένου να βρεθούν λύσεις με ευρύτερη συναίνεση και με όρους που μπορεί να είναι δυσμενέστεροι από τους προηγούμενους για τους υφιστάμενους πιστωτές της Μαρινόπουλος, αλλά θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους. Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Η όποια λύση προκριθεί πρέπει να δοθεί άμεσα, προτού να είναι αργά. Υπενθυμίζεται ότι οι κινήσεις για την εξυγίανση της «Μαρινόπουλος», η οποία δέχθηκε σφοδρό πλήγμα από τα capital controls άρχισαν το περσινό φθινόπωρο. Τότε, ανακοινώθηκε το κλείσιμο περίπου 20 καταστημάτων πανελλαδικά ενώ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2015 ακολούθησε η συμφωνία με τις τράπεζες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης 30 εκατ. ευρώ.

Η προσπάθεια συνεχίσθηκε με την υπογραφή συμφωνίας με τον «Σκλαβενίτη» για τη σύσταση κοινής εταιρείας για τα υπέρ μάρκετ και κορυφώθηκε λίγους μήνες πριν, με τη συμφωνία με τους προμηθευτές για την αποκατάσταση της τροφοδοσίας των καταστημάτων, τα ράφια των οποίων είχαν αδειάσει από προϊόντα.

Αβεβαιότητα
«Κόλλησε» το deal για τα υπερ μαρκετ


Εξαιρετικά δύσκολη θα πρέπει να θεωρείται η ολοκλήρωση του deal της «Μαρινόπουλου» με τον «Σκλαβενίτη» για τη σύσταση κοινής εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση 33 υπέρ μάρκετ. Η συμφωνία, όπως αναφέρουν πηγές του «Σκλαβενίτη», είναι ανέφικτη, καθώς εκτός της αβεβαιότητας και των προβλημάτων, υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, αλλά και νομικά κωλύματα που βαραίνουν την «Μαρινόπουλος». Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη ασφυκτική κατάσταση που βιώνει η μεγαλύτερη αλυσίδα από πλευράς δικτύου καταστημάτων της χώρας. Ήδη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση του Λεωνίδα Μαρινόπουλου, οι πωλήσεις της αλυσίδας δεν έχουν ανακάμψει, καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής και απέχουν από τα καταστήματα της εταιρείας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ