ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Απλή αναλογική με 179 ψήφους

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:00:00 π.μ. | |
Απλή αναλογική με 179 ψήφους
 Επί της αρχής υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Ελληνες και Ενωση Κεντρώων, κατά Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, παρών το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Οσον αφορά στα άρθρα το πρώτο (για ψήφο στα 17) ψήφισαν 180, το δεύτερο (για την κατάργηση του μπόνους) ψήφισαν 179 βουλευτές, το τρίτο (για το πλαφόν 3%) 163 βουλευτές, το τέταρτο (για τις καταργούμενες διατάξεις) 179 και το πέμπτο (για το πότε θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος) επίσης 179 βουλευτές.

Να σημειωθεί πως στην ψηφοφορία κατ΄ άρθρο υπήρξαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των βουλευτών. Για παράδειγμα στο Ποτάμι οι βουλευτές ψήφισαν όχι επί της αρχής αλλά κατά βούληση στα άρθρα (ενδεικτικά αναφέρεται πως οι Σπ. Δανέλλης, Σπ. Λυκούδης και Γρ. Ψαριανός ψήφισαν παρών στο μπόνους). Ο προερχόμενος από τους οικολόγους Γ. Δημαράς είπε παρών στο άρθρο τρία για τη διατήρηση του πλαφόν 3%. Υπέρ της απλής αναλογικής ψήφισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ).

Το γεγονός πως δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών συνεπάγεται πως ο νέος νόμος -που προβλέπει απλή αναλογική και κατάργηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα- δεν θα εφαρμοστεί στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά στην μεθεπόμενη. Η μόνη διάταξη από όσες ψηφίστηκαν που μπαίνει άμεσα σε ισχύ είναι αυτή που προβλέπει ψήφο στους 17άρηδες.


Η αντιπαράθεση

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης το πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε αρκετές φορές κόκκινο και υπήρξε σφοδρή κόντρα του Νίκου Βούτση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της Χρυσής Αυγής. Σε έντονους τόνους κινήθηκαν στην ομιλία τους οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης, με βέλη να... εκτοξεύονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Για μία «σημαντική ημέρα» καθώς για πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός. «Με την απλή αναλογική το παρελθόν δεν μπορεί να έχει μέλλον στον τόπο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αναφερόμενος στη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού τόνισε ότι «διαπράττει ένα ιστορικό ατόπημα».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε ένα ιστορικό αίτημα αλλά ταυτόχρονα και σε ένα σύγχρονο αίτημα, καθώς σε όλες τις έρευνες η μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής. Και πρόσθεσε πως με την ψήφο στα 17 δίνεται κίνητρο στους νέους να μην ενδώσουν στην απολιτικοποίηση. Τόνισε επίσης ότι κλείνει ένας πολιτικός κύκλος που ξεκίνησε το '74 και είχε τα στοιχεία του δικομματισμού που γνωρίσαμε. «Από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ