ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

5+1 καλοκαιρινές συνταγές με γαρίδες για..."άλλα κόλπα"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:00:00 μ.μ. |
5+1 καλοκαιρινές συνταγές με γαρίδες για..."άλλα κόλπα"
 Οι γαρίδες, είτε φρέσκες είτε κατεψυγμένες, αποτελούν δημοφιλέστατη επιλογή  και έχουν πολλές δυνατότητες στο μαγείρεμα, είτε στο τηγάνι ως σαγανάκι, είτε στον φούρνο ή απλά βρασμένες για να στολίσουν μία δροσερή σαλάτα. Επίσης αν έχετε παιδιά είναι σίγουρο πως κάποια από τις παρακατω επιλογές θα τα ξετρελάνουν, ενω η τελευταία συνταγή απευθύνεται σε "μερακλήδες" της γεύσης



Γαρίδες κοκτέιλ
(4 μερίδες)

Υλικά:
300 γρ. βρασμένες και ξεφλουδισμένες ροζ γαρίδες
3 φλ. μαρουλόφυλλα κομμένα σε λεπτές λωρίδες
1 λεμόνι, σε ροδέλες
3 μέτριες ντομάτες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 μέτρια αγγουράκια, σε κυβάκια
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός,
Φυλλαράκια μαϊντανού και ντοματίνια για γαρνίρισμα

Για τη σος κοκτέιλ:
125 ml (½ φλ.) μαγιονέζα
125 ml (½ φλ.) κρέμα γάλακτος
60 ml (4 κουταλιές) κέτσαπ
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Μερικές σταγόνες γούστερ σος (Worcestershire sauce)
1 κουταλάκι μπράντι ή ξηρό sherry
Αλάτι και λευκό πιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε πρώτα τη σος κοκτέιλ αναμιγνύοντας όλα μαζί τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ελέγχετε το αλατοπίπερο και την κρατάτε σκεπασμένη στο ψυγείο. Αφού ετοιμάσετε (κόψετε) όλα τα λαχανικά, παίρνετε 6 ποτήρια για κοκτέιλ ή σαμπάνια, γεμίζετε μέχρι τα τρία τέταρτα με τα μαρουλόφυλλα ανάμικτα με τα αγγουράκια, τις ντομάτες και το μαϊντανό.

Στη συνέχεια, μοιράζετε από πάνω τις γαρίδες και τις περιχύνετε με τη σος κοκτέιλ.
Γαρνίρετε τα ποτήρια κοκτέιλ με ροδέλες λεμονιού, 1-2 μοιρασμένα ντοματίνια και φυλλαράκια μαϊντανού.
(Συνταγή: Trome)

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα
(4 μερίδες)

Υλικά:
500 γρ. γαρίδες μεγάλες χωρίς κέλυφος
100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
1 συμπυκνωμένος ζωμός λαχανικών
10 γρ. πιπέρια καυτερή, ψιλοκομμένη
150 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
30 γρ. ξύδι μπαλσάμικο λευκό
150 γρ. νερό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας φρέσκος ψιλοκομμένος βασιλικός
100 γρ. φέτα

Εκτέλεση:
Βγάλτε τις γαρίδες από τη συσκευασία και βάλτε τις σε τρυπητό σκεύος, πάνω από ένα βαθύ μπολ, το οποίο θα μαζεύει τα υγρά. Σκεπάστε το σκεύος με μια βρεγμένη πετσέτα ή με μεμβράνη κατάλληλη για τρόφιμα και τοποθετήστε το στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου. Οι γαρίδες έχουν αποψυχθεί μόλις αποκτήσουν τη σχετική ελαστικότητά τους.
Ξεπλένετε καλά τις γαρίδες και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε τρυπητό σκεύος.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν
ελαφρά. Προσθέτετε το ζωμό, το βασιλικό, την καυτερή πιπεριά, τα ντοματίνια και το αλάτι και συνεχίζετε να σοτάρετε για ακόμα 2 λεπτά περίπου. Σβήνετε με το μπαλσάμικο.

Τρίβετε την φέτα με τα χέρια και την προσθέτετε στο τηγάνι.
Τοποθετείτε τις γαρίδες και τις αλατίζετε ελαφρώς από πάνω. Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα.
Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε αμέσως.
Συνοδέψτε τις γαρίδες με ρύζι ή πράσινη σαλάτα.

Tips: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ντοματίνια με μία ντομάτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια. Επίσης, αν νηστεύετε μπορείτε αντί για φέτα να βάλετε φυτικό τυρί.

(Συνταγή: Lovefish)

Λιγκουίνι με γαρίδες
(4 μερίδες)

Υλικά:
400γρ. λιγκουίνι
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
40 γρ. ελαιόλαδο (ή ένα φλυτζάνι του καφέ)
800 γρ. μίνι γαρίδες αποφλοιωμένες
200 γρ. ντοματάκια πολτοποιημένα
αλάτι, πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
μπούκοβο

Εκτέλεση:

Βράζετε τα ζυμαρικά al dente σε μπόλικο βραστό αλατισμένο νερό, τα σουρώνετε, τους ρίχνετε λίγο λάδι, για να μην κολλήσουν και τα φυλάτε με κλειστό καπάκι μακριά από τη φωτιά.

Σ' ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο λάδι, ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζετε.
Προσθέτετε τις γαρίδες, το μαϊντανό, την ντομάτα, την καυτερή ή γλυκιά πάπρικα, λίγο φρέσκο δυόσμο, το αλάτι και το μπούκοβο.

Περιμένετε να "δέσει" η σάλτσα.
Προσέχετε να μην το αφήσετε περισσότερη ώρα από 8 λεπτά, γιατί οι γαρίδες θα σκληρύνουν.
Βάζετε τα ζυμαρικά σε πιατέλα σερβιρίσματος, τα περιχύνετε με τις γαρίδες και τη σάλτσα και πασπαλίζετε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

(Συνταγή: Lovecooking)

Thai ρύζι με γαρίδες
(4 μερίδες)

Υλικά:
500 γραμμάρια γαρίδες
½ κούπα ρύζι (κατά προτίμηση νυχάκι)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
2 πιπεριές κέρατο
1 μεγάλη ντομάτα
1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ή μαιντανό
1 φ.κ. ελαιόλαδο ελαφρύ
2 κ.σ. ούζο
1 κ.σ. πάστα ταυλανδέζικου κάρυ (πράσινο)
1 κ.σ. fish sauce
3 κούπες νερό
1 κύβο λαχανικών
αλάτι (δεν χρειάζεται πολύ) και πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε τις γαρίδες και τις βάζουμε στην άκρη. Βράζετε τα κεφάλια και τα τσόφλια από τις γαρίδες στις τρείς κούπες νερό για περίπου 15 λεπτά. Σουρώνετε και κρατάτε στην άκρη τον ζωμό.

Ψιλοκόβετε στο multi το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόβετε στο χέρι τις πιπεριές σε λεπτές ροδελίτσες και την ντομάτα σε μεγαλούτσικους κύβους.

Βάζετε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Μόλις αρχίσουν και γυαλίζουν προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε. Στην διάρκεια του σοταρίσματος προσθέτετε τις πιπεριές. Σβήνετε με το ούζο.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τις κομμένες ντομάτες.
Μόλις πάρει βράση προσθέτετε την πάστα κάρυ και την σάλτσα ψαριού.
Αφήνετε να βράσουν 3-4 λεπτά και προσθέτετε τον κόλιανδρο.

Ρίχνετε στο μίγμα που βράζει 2 κούπες από το ζωμό που κάνατε με τα κεφάλια από τις γαρίδες και τον κύβο λαχανικών. Ανακατεύετε καλά και μόλις διαλυθεί ο κύβος δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.
10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα του ρυζιού προσθέτετε τις γαρίδες στο ρύζι και αφήνετε να ολοκληρωθεί.

Tip: Είναι πικάντικο πιάτο αλλά δεν είναι καυτερό. Όσοι αγαπάτε τα πολύ καυτερά μπορείτε να προσθέσετε καυτερή πιπερίτσα. Επίσης, το ελαιόλαδο πρέπει να είναι ελαφρύ για να μην έχει βαριά μυρωδιά το φαγητό.

(Συνταγή: Sintagespareas)

Γαρίδες στον φούρνο με πιπεριές και σκόρδο

Υλικά:
15 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες, φρέσκες ή κατεψυγμένες
Χυμός ½ λεμονιού
6-8 μακριές γλυκές πράσινες πιπεριές
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 λιαστές ντομάτες, διατηρημένες μέσα σε λάδι
1 κουτί ντοματάκια
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
½ κουταλάκι μείγμα κάρυ
1 κόκκινο τσίλι
⅔ φλιτζανιού (περίπου 150ml) ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε, πλένουμε και στραγγίζουμε τις γαρίδες. Τις βάζετε μέσα σε ένα μπολ, στύβετε το μισό λεμόνι, προσθέτετε την πάπρικα, το κάρυ και αλάτι και ανακατεύετε. Τις σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνετε στο ψυγείο για μία ώρα να μαριναριστούν.

Εν τω μεταξύ πλένετε τα χορταρικά. Αφαιρείτε το κοτσάνι και τους σπόρους από τις μακριές πιπεριές και τις τοποθετείτε στο πυρέξ. Κόβετε και τα υπόλοιπα χορταρικά και λιώνετε τα ντοματάκια.
Ζεσταίνετε το μισό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρετε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τσίλι. Μετά προσθέτετε τα ντοματάκια και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει 5 λεπτά, ανακατεύοντας.

Βγάζουμε από το ψυγείο τις γαρίδες και τις τοποθετείτε στο πυρέξ, πάνω από τις πιπεριές. Τις καλύπτετε με τη σάλτσα και προσθέτετε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι.
Ψήνετε τις γαρίδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180º C για 30-40 λεπτά, ή έως ότου ροδίσουν και μείνουν με το λάδι τους.

Σερβίρετε το φαγητό ζεστό και το συνοδεύετε, αν θέλετε, με τραγανές τηγανητές πατάτες. Διαφορετικά τρώγεται και χωρίς συνοδευτικό, ως μεζές.

(Συνταγή: Helengrblog)

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και ούζο (Για μερακλήδες)

υλικά
(γιά ένα μέτριο τηγάνι)
1/2 κ. γαρίδες μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες ωμές με το κέλυφος)
150-200 γρ. φέτα χοντροκομμένη, χωρίς τρίμματα
4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
2 σκ.σκόρδο
1 κ.γ. μαραθόσπορο
1 φλ.καφέ ούζο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Παρασκευή: Πλένουμε τις γαρίδες τις καθαρίζουμε ωμές, κρατώντας τα κεφάλια και τις αλατίζουμε. Σ' ένα ανάλογο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τμηματικά (γιά να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ, 1'-2' από κάθε πλευρά. Τότε τις σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί 1'. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε.

Σε άλλο τηγάνι, μέτριο και βαθύ ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Οταν γίνει διάφανο ρίχνουμε τις ντομάτες και τον μαραθόσπορο, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και τις ψήνουμε γυρίζοντας συχνά γιά 6' περίπου, μέχρι να ζαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς τους, φτιάχνοντας μιά σάλτσα πηχτή, χωρίς να λυώσουν εντελώς. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με τους χυμούς που άφησαν στο τηγάνι, τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά γιά 2'-3', μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει η φέτα χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, γιά να μη διαλυθούν τα κομμάτια της. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε όπως είναι, με το τηγάνι.

tips: σωτάροντας τις γαρίδες καταφέρνουμε να κρατήσουμε τους χυμούς και τη γεύση τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν τις βράζαμε. Αν, πάλι, τις ρίξουμε ωμές στη σάλτσα ντομάτας, θα αφήσουν πολλά υγρά.

Σημαντικό είναι να μην ψηθούν πολύ, γιά να κρατήσουν τη γεύση τους και να μείνουν ζουμερές. Αν δεν έχουμε ώριμες και γλυκιές ντομάτες, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε από κουτί.

Επιλέγονταs γαρίδεs

Στις ελληνικές θάλασσες κυκλοφορούν 4 είδη:
  • Η κόκκινη, που φτάνει τα 7-8 εκ., αλιεύεται σε όλη την Ελλάδα (περισσότερο στο βόρειο Αιγαίο), από αρχές Οκτώβρη μέχρι τέλη Μάη.
  • Η γαρίδα με χρώμα γκρι-σταχτί (πολλοί την αποκαλούν γάμπαρη) φτάνει μέχρι και τα 15 εκ., αλιεύεται στον Αμβρακικό, στον Πλαταμώνα και αλλού όλο το χρόνο και ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι. 
  • Το συμιακό γαριδάκι φτάνει περίπου τα 3-4 εκ. Αλιεύεται όλο το χρόνο, εκτός από Μάιο-Ιούλιο. Μεγαλύτερη παραγωγή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
  • Η έντονα κόκκινη γαρίδα, που φτάνει και τα 13 εκ., προέρχεται από την Κοιλάδα Αργολίδας, την Καλαμάτα, την Πύλο και το Ιόνιο πέλαγος. Από αρχές Οκτώβρη μέχρι τέλη Μάη.
Αυτές οι κατηγορίες -και ειδικά η τελευταία- κυκλοφορούν σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά. Η ελληνική παραγωγή καλύπτει περίπου το 30% της κατανάλωσης, ενώ το υπόλοιπο 70% καλύπτεται από εισαγωγές.

Αν πάρω κατεψυγμένες, ποιες να προτιμήσω; 

Στα σούπερ μάρκετ και στις ψαραγορές βρίσκουμε κατεψυγμένες γαρίδες Ατλαντικού και Ινδικού ωκεανού, Αργεντινής αλλά και υδατοκαλλιέργειας, από την Ισπανία και χώρες του Ισημερινού. Προτιμάμε τις «άγριες» γαρίδες και ειδικά αυτές του Ατλαντικού, για τη γεμάτη γεύση τους αλλά και για την ορθότερη τήρηση των κανόνων (απευθείας κατάψυξη πάνω στο πλοίο, κ.λπ.).

Το κρίσιμο σημείο είναι να ξέρουμε τι ψωνίζουμε. Πολλές παραβάσεις έχουν καταγραφεί για παράνομη «ελληνοποίηση» γαρίδας αλλά και για πώληση αποψυγμένης γαρίδας ως φρέσκιας. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να πουλιέται γαρίδα αποψυγμένη, αλλά αυτό πρέπει να αναγράφεται σαφώς και η απόψυξη να γίνεται με αυστηρές προδιαγραφές.

Τι προσέχουμε κατά την αγορά;
  • Βλέποντας μεγάλη γαρίδα να πουλιέται ως ελληνική, την προσπερνάμε· δεν υπάρχει μεγάλη ελληνική γαρίδα. Οι ελληνικές, στην καλύτερη περίπτωση, δεν ξεπερνούν τα 15 εκ.
  • Προσέχουμε την εποχικότητα.
  • Καλλιεργούμε σχέση εμπιστοσύνης με τον ψαρά, είτε αυτός είναι σε αγορά είτε σε ιχθυοπωλείο. Κάνουμε ερωτήσεις, ζητάμε να δούμε το καρτελάκι με τις πληροφορίες - οι πωλητές αλιευμάτων είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν ευκρινώς την προέλευση, τον τρόπο και την ημερομηνία αλίευσης.
  • Επιλέγουμε ανάλογα με το πορτοφόλι μας αλλά και τη χρήση για την οποία προορίζονται, καθώς κάποια μαγειρέματα μας επιτρέπουν πιο οικονομικές επιλογές!
Πώς ξεχωρίζουμε τη φρέσκια;

Δεν θα πρέπει να έχουν μαυρίσει τα πόδια και το κεφάλι της. Επίσης, στο σημείο όπου ενώνεται το κεφάλι με το σώμα θα πρέπει η σάρκα που διακρίνουμε να είναι λευκή. Καλό είναι να είναι σκληρό το κέλυφος και να μη χωρίζει εύκολα το κεφάλι από το σώμα (σημάδι που δείχνει ότι η γαρίδα έχει ταλαιπωρηθεί, ίσως από κατάψυξη και απόψυξη).

Τσεκάρουμε και τη μυρωδιά - όσο η γαρίδα μένει, απελευθερώνει μια δυσάρεστη μυρωδιά αμμωνίας.

Πόσο κοστίζει κάθε είδος (ανά κιλό) :
  • Ελληνική φρέσκια κόκκινη γαρίδα μικρή: 8-12 ευρώ
  • Ελληνική φρέσκια γκρι γαρίδα (γάμπαρη): 25-40 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος
  • Ελληνική φρέσκια κόκκινη γαρίδα μέτρια: 25-45 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος
  • Συμιακό γαριδάκι: 12-14 ευρώ
  • Γαρίδες αποψυγμένες: 10-20 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος
  • Γαρίδες Ατλαντικού κτψ: 20-40 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος
  • Γαρίδες υπόλοιπων προελεύσεων κτψ: 8-18 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος

Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες τον κ. Λευτέρη Λαζάρου, σεφ στο «Βαρούλκο», τον κ. Στρατή Μπουρνού, ιδιοκτήτη του ψαράδικου «Μυτιληνιός» στου Ζωγράφου, τον κ. Βαγγέλη Διγώνη, αλιέα στο χωριό Μπούκα Αμφιλοχίας, και τον κ. Δημήτρη Αργυριάδη, διευθυντή στην Ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ