ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Απάντηση Μπαλτά στον Ανδριανό για την ανάγκη άμεσης έναρξης έργων συντήρησης του Αγίου Γεωργίου και του ενετικού κτηρίου στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:54:00 π.μ. | |
Απάντηση Μπαλτά στον Ανδριανό για την ανάγκη άμεσης έναρξης έργων συντήρησης του Αγίου Γεωργίου και του ενετικού κτηρίου στο Ναύπλιο
Στην 6879/8-7-2016 Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη άμεσης έναρξης έργων συντήρησης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου και αποκατάστασης του ενετικού κτηρίου στο Ναύπλιο., απάντησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αρ. Μπαλτάς.

Στην Απάντηση του Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου χρονολογείται στον 16ο αιώνα και πρόκειται για οθωμανικό τέμενος που μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό κατά την β' Ενετοκρατία με παράλληλη επιμήκυνση προς τα ανατολικά. Ακολούθησαν δύο ακόμη διαδοχικές εναλλαγές στη λατρευτική χρήση του, η πρώτη κατά την περίοδο της β' Τουρκοκρατίας και η δεύτερη αμέσως μετά το 1821. Η νεοκλασική προσθήκη που έγινε κατά το έτος 1834 στη δυτική του πλευρά περιλαμβάνει ισόγεια στοά ανοικτή στην πλατεία, νάρθηκα στον όροφο αυτής και μαρμάρινο κωδωνοστάσιο.

Το μνημείο ήδη από τον 18ο αιώνα αντιμετωπίζει σημαντικά στατικά προβλήματα που οφείλονται κυρίως στις ωθήσεις που επιβάλλουν στους πλάγιους τοίχους οι καμάρες και ο τρούλος. Αυτά αντιμετωπίστηκαν με την κατασκευή δύο αντηρίδων στην νότια πλευρά και τεσσάρων ομοειδών στην βόρεια πλευρά κατά το μέσον του 20ου αιώνα. Για τον ίδιο λόγο επίσης κατά το μέσον του 20ου αιώνα ενισχύθηκαν οι τέσσερις πεσσοί κυκλικής διατομής που βρίσκονται στον κυρίως ναό και υποβαστάζουν τα τόξα και τους θόλους της στέγης. Η ενίσχυση περιελάμβανε την κατασκευή τεσσάρων ανεξάρτητων κατακόρυφων τοιχίων από σκυρόδεμα σε επαφή με κάθε έναν από τους πεσσούς, διατεταγμένα στις τέσσερις διευθύνσεις αυτών Α,Δ,Β και Ν.

Από τότε και έως σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικές επεμβάσεις συντήρησης στο μνημείο. Σήμερα ωστόσο παρουσιάζονται φθορές και βλάβες στα προαναφερόμενα τμήματα από σκυρόδεμα, όπως τμηματική καταστροφή της επιφάνειας, αποκάλυψη και διάβρωση οπλισμού, τοπικές αποκολλήσεις των τοιχίων από τους πεσσσούς. Επιπλέον υφίστανται προβλήματα φθορών στα τοιχογραφημένα τμήματα των οροφών οφειλόμενα κυρίως στην μέτρια ικανότητα στεγάνωσης που παρέχει η παλαιά κεράμωση. Παράλληλα εξακολουθούν να υφίστανται αρκετές ρωγμές σε θόλους που φανερώνουν ότι τα στατικά προβλήματα απαιτούν διαρκή παρακολούθηση, έλεγχο και σχεδίασμα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους. Η τοπική αποκόλληση και κατάπτωση επιχρισμάτων, όπως αυτή που σημειώθηκε πρόσφατα, εντάσσεται στα προαναφερόμενα προβλήματα διάβρωσης του οπλισμού των ενισχύσεων από σκυρόδεμα.

Με πρωτοβουλία της Εφορείας αρχαιοτήτων Αργολίδας και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας συντάχθηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της ΕΦΑ Αργολίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αναπτυξιακής Εταιρείας ν. Αργολίδας (ΑΕ ΟΤΑ) και του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου για την σύνταξη μελέτης στατικής αποκατάστασης του Ναού. Την περίοδο αυτή, το μνημόνιο συνεργασίας βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής από τα συμβαλλόμενα μέρη, ωστόσο η ομάδα μελέτης έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της αποτύπωσης. Η έκταση και το είδος των επισκευών για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων προβλημάτων θα καθοριστεί από την μελέτη.

Το Ενετικό κτήριο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγ. Γεωργίου και Παπανικολάου στην παλιά πόλη του Ναυπλίου και είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΠΔ 27-11-1931, ΦΕΚ 415/Α/16-12-1931). Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό κτήριο, από τα παλαιότερα του Ναυπλίου. Κτίστηκε την περίοδο της Β' Ενετοκρατίας και αρχικά πρέπει να λειτούργησε ως Scuola (έδρα αδελφότητας – συντεχνίας), ενώ από το 1832 χρησίμευσε περιστασιακά ως σχολείο. Έκτοτε άλλαξε αρκετές φορές χρήση.

Το τριώροφο οικοδόμημα σε σχήμα Γ έχει εσωτερική τριγωνική αυλή που περιβάλλεται στο ισόγειο από ανοικτή στοά και στους ορόφους από αντίστοιχους πιθανότατα ανοικτούς αρχικά, κλειστούς διαδρόμους που επικοινωνούν με το αίθριο με τοξωτά ανοίγματα. Το ΒΔ άκρο του αιθρίου – αυλής κλείνεται από τη βάση πυργοειδούς παραρτήματος του ναού αποτελεί τη βάση κατεδαφισμένου μιναρέ, ενώ η βόρεια πλευρά της σχηματιζόμενης αυλής οριοθετείται από τον νότιο τοίχο του ναού του Αγίου Γεωργίου.

Ιδιοκτησιακά το κτήριο ανήκει στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί ενέργειες για την παραχώρηση ή μακροχρόνια μίσθωση του κτηρίου στον Δήμο Ναυπλιέων, έως σήμερα δεν υπάρχει καμία ουσιώδης εξέλιξη. Εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια στην κατεύθυνση της προστασίας του κτηρίου (έλεγχος, επισκευή ή συντήρηση) καθώς εκδηλώνεται διαρκώς η οικονομική αδυναμία του, ενώ παράλληλα ο δήμος Ναυπλιέων δεν έχει δυνατότητα ανάληψης έργου λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Επισημαίνεται ωστόσο ότι κατά το παρελθόν, κατόπιν ανάθεσης από τον Δήμο Ναυπλιέων, το ΕΜΠ στα πλαίσια εκπόνησης ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας της παλιάς πόλης του Ναυπλίου εκπόνησε μελέτη αποκατάστασης του Ενετικού κτηρίου, η οποία εγκρίθηκε με την υπ' αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/30774π.ε./123θπ.ε/ /19-4-2001 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόθεση του Δήμου ήταν να αποκατασταθεί το κτήριο και να στεγάσει το μουσείο της πόλης.

Το κτήριο εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης και απουσίας συντήρησης βρίσκεται σήμερα σε κακή κατάσταση καθώς έχει καταστραφεί η στέγη του και τα περισσότερα από τα εσωτερικά του πατώματα. Επιπλέον έχουν καταρρεύσει τμήματα από τους περιμετρικούς λιθόκτιστους τοίχους, με πρόσφατο το γεγονός της κατάρρευσης της βορειοανατολικής γωνίας της νότιας πτέρυγας στις 15-5-2013. Ύστερα από αυτό το γεγονός και μετά από έγκριση που χορήγησε η πρώην 25η Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Ναυπλιέων πραγματοποίησε κατά την περίοδο Ιουνίου 2013 επείγουσες εργασίες για την άρση επικινδυνότητας του Ενετικού κτηρίου. Σύμφωνα με αυτές τις εργασίες πραγματοποιήθηκες καθαίρεση ετοιμόρροπων τμημάτων, καθαρισμός από σαθρά υλικά, κατασκευή στεφανώματος και στερέωση λιθοδομών, τοποθέτηση ξύλινων δοκών για την υποστύλωση και την αντιστήριξη, κατασκευή ξύλινων διαφραγματικών πλαισίων κλπ. Οι εργασίες αυτές είχαν τον χαρακτήρα των άμεσων ενεργειών και δεν θα πρέπει να θεωρείται ότι εξασφάλισαν το κτήριο.

Όσον αφορά στην ένταξη του έργου σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αυτό πρέπει να είναι ώριμο, καθώς επίσης απαιτείται και έγκριση νέας μελέτης.



Κατά τα προηγούμενα έτη, η καταργηθείσα 25η ΕΒΑ φορέας προστασίας έως τον Οκτώβριο του 2014 των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων Αργολίδας ενέταξε στο ΕΣΠΑ αρκετά από τα σημαντικότερα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Αργολίδας, η αποκατάσταση των οποίων ήδη ολοκληρώνεται (Αγία Μονή Άρειας, Ακροναυπλία, Κάστρο Λάρισα Άργους, Ναός Ταξιαρχών Ερμιόνης, Βυζαντινό Μουσείο Άργους) ή βρίσκεται σε εξέλιξη (Μπούρτζι Ναυπλίου)”.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ