ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Γιάννης Γκιόλας: Καταθέτουμε ένα απλό, έντιμο και δημοκρατικό εκλογικό νόμο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:17:00 π.μ. | |
Γιάννης Γκιόλας: Καταθέτουμε ένα απλό, έντιμο και δημοκρατικό εκλογικό νόμο (βίντεο)
 Στη σημασία της απλής αναλογικής και γενικότερα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ , βουλευτής Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας , μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδια επιτροπής της Βουλής. Ο κ. Γκιόλας τόνισε , μεταξύ άλλων , ότι υλοποιείται ένα χρόνιο αίτημα της Αριστεράς , η δίκαιη εκπροσώπηση των πολιτών στη Βουλή , χωρίς ευνοϊκή μεταχείριση των μεγαλύτερων κομμάτων.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Γκιόλας:


΄΄ΜΕ την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο, υλοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς, για ένα δίκαιο σύστημα εκπροσώπησης των πολιτών στη Βουλή με την καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι το κάθε πολιτικό κόμμα να εκπροσωπείται στο Εθνικό Κοινοβούλιο ανάλογα με την πραγματική εκλογική του δύναμη, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό, την ποιότητα της δημοκρατίας, τη μεγαλύτερη συμμετοχή, την ελεύθερη έκφραση και το δημοκρατικό διάλογο, χωρίς ευνοϊκή και διακριτή μεταχείριση των μεγαλυτέρων κομμάτων έναντι των μικρότερων. Και το λέμε εμείς, που έχουμε διατελέσει και μικρό και μεγάλο κόμμα.

Η Κυβέρνησή μας σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, καταθέτει έναν απλό, έντιμο και δημοκρατικό εκλογικό νόμο, το νόμο της απλής αναλογικής. Ασφαλώς είναι ο δικαιότερος, αυτός που καθιερώνει τη γνήσια αντιπροσώπευση της λαϊκής βούλησης, απεικονίζει και επιτυγχάνει την πιο πιστή αντιστοίχιση της ψήφου του ελληνικού λαού με την εκπροσώπηση των κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Παρά ταύτα, κατηγορηθήκαμε ότι φέραμε άκαιρα πρωθύστερα ή και καιροσκοπικά, το εκλογικό νομοσχέδιο. Αλήθεια, όσοι το λένε, τι θα έλεγαν αν το εισηγούμασταν λίγους μήνες πριν τις εκλογές, όπως δηλαδή συνηθίζατε εσείς να το κάνετε παλαιότερα και όλοι μιλούσαν για εκλογομαγειρέματα. Τώρα που γίνεται 3 ολόκληρα χρόνια πριν τις εκλογές, μιλάτε για αποπροσανατολισμό του λαού από τα κρίσιμα ζητήματα; Τελικά, πότε έπρεπε να εισαχθούν οι τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου; Αμέσως πριν τις εκλογές; Πολύ πριν από τις εκλογές ή μήπως και κατά τη διάρκεια αυτού ακόμα του προεκλογικού αγώνα; Ας σοβαρευτούμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ο υπάρχων εκλογικός νόμος που προδήλως αλλοίωνε την ψήφο των Ελλήνων έπρεπε να αλλάξει. Έντιμα, χωρίς καιροσκοπισμό και σε ανύποπτο χρόνο, λοιπόν, προτείνουμε με τρόπο λιτό, αλλά σαφέστατα δημοκρατικό και δίκαιο, τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να εφαρμοστεί το βέλτιστο σύστημα απλής αναλογικής. Παραλείψεις και μικροβελτιώσεις και βέβαια μπορεί να γίνουν στην πορεία και με άνεση χρόνου΄΄.

Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Ειδικότερα για το θέμα της ψήφου στα 17 ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας υποστήριξε..

΄΄Η αναγκαιότητα της ψήφου των νέων είναι για πλείστους λόγους δικαιολογημένη και επιβεβλημένη. Αναφερόμαστε σε ένα γερασμένο σώμα που σαφώς πρέπει να ενισχυθεί και εμπλουτισθεί. Η επέκταση του εκλογικού δικαιώματος για τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσοτέρων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη πολιτειακών οργάνων είναι αναγκαία και απαραίτητη. Με ποια διαστρωματική μερίδα, λοιπόν, μπορούσε να γίνει η αύξηση και η ανανέωση του εκλογικού σώματος, αν όχι με αυτή των νέων;

Ας θυμηθούμε τη μείωση του ορίου ηλικίας από τα 21 στα 18 χρόνια που έγινε προ 35ετίας περίπου, πόσο επιβεβλημένη, αναγκαία και αποδεκτή ήταν από την κοινωνία. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω και να αποδεχθώ μηχανιστικούς τρόπους σύγκρισης, συγκρίνοντας τα όρια της δικαιοπρακτικής ικανότητας που αβάσιμα προβλήθηκαν από αρκετούς συναδέλφους. Αρχικά, δεν βρίσκει αιτιολογία ο ισχυρισμός αυτός στον καταστατικό πολιτειακό χάρτη, το Σύνταγμα της χώρας. Τουναντίον το εκλογικό δικαίωμα καθορίζεται από τον κοινό νομοθέτη και αυτό, όμως, το ασθενές επιχείρημα της δικαιοπρακτικής ικανότητας, ανατρέπεται στον πυρήνα της λογικής του με τη δυνατότητα που παρέχει ο Αστικός Κώδικας στον ανήλικο να προβαίνει υπό προϋποθέσεις σε πολύ σοβαρές πράξεις που αφορούν την προσωπικότητα του και αναφέρουμε το γάμο, σύμβαση εργασίας κ.λπ.. Αλλά, υπάρχει και ο πλήρης ποινικός καταλογισμός που καταλαμβάνει φυσικά πρόσωπα ηλικίας 17 ετών και άνω.

Πολλαπλά, όμως, αντεπιχειρήματα προσδίδει και ο κοινωνικός βίος πια, για να πάμε σε υπάρχουσα πραγματικότητα. Οι νέοι μας απολάβουν πολύπλευρη δημόσια παιδεία και έχουν επαρκείς κοινωνικές γνώσεις. Η ενημέρωσή τους στο πολιτικό, κοινωνικό και λοιπό γνωστικό επίπεδο είναι πλούσια, ιδίως μέσω του διαδικτύου, που παρέχεται με πλουραλισμό και πλεονασμό, θα έλεγα, τη χρήση του οποίου κατέχουν σε υψηλότατο βαθμό. Εξαιτίας της κρίσης και των έντονων προβληματισμών που απασχολούν τους νέους μας στον οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό περίγυρο τους, τους προσδίδει πολλά ερεθίσματα για σκέψεις, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, έχοντας μάλιστα υποστεί μια βίαιη ωρίμανση. Το νεανικό τους σφρίγος, ο ενθουσιασμός, η αισιοδοξία και οι ευρύτερες αναζητήσεις σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα είναι οι όροι που επιβάλλουν τη συμμετοχή των νέων στην εκλογική διαδικασία. Τους αφορούν τους ίδιους και τη ζωή τους, το μέλλον τους.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί και ο τόσο επιτυχημένος θεσμός της Βουλής των Εφήβων, στον οποίο ανταποκρίθηκαν με θέρμη και ενθουσιασμό και παράλληλα, με σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό λόγο, αυτοί οι έφηβοι, οι απόφοιτοι της πρώτης τάξης του λυκείου΄΄ .



ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για το θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας κ. Γκιόλας τόνισε:

΄΄Οι ισχυρές Κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο ήταν αυτές που προκάλεσαν την κατάρρευση της οικονομίας, χρεοκοπία της χώρας, διάλυση του κράτους, μνημόνια και ασφυκτικό καθεστώς επιτροπείας.

Ναι, αλλά θα ισχυριστούν καλοπροαίρετα ή κάπως αφελώς ορισμένοι, δεν έχουμε και κουλτούρα ή παράδοση συμμαχικών κυβερνήσεων και, πράγματι, η απλή αναλογική τέτοια απαίτηση έχει από υπεύθυνα πολιτικά κόμματα. Να συμπράξουν, δηλαδή, και να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Η απάντησή μας, όμως, κύριοι συνάδελφοι είναι, ότι τέτοιες κυβερνήσεις έχουμε, ήδη, και έχετε συμπράξει και εσείς από το 2012 στη χώρα μας και μάλιστα τέτοιες, που προέκυψαν από σύγκλιση πολιτικών δυνάμεων, που πριν από 7 - 8 χρόνια φάνταζε απίθανη.

Υπερβαίνουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις φτάνει να το θέλουμε, γιατί η πραγματικότητα είναι εκείνη που έρχεται για να ανατρέψει παγιωμένες, συντηρητικές αντιλήψεις.

Επί της ουσίας, υιοθετούμε, όπως η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών - δημοσκοπήσεις φέρουν το 58% να θέλει την απλή αναλογική, που επιβεβαιώθηκαν και με προχθεσινές δημοσκοπήσεις - γιατί πιστεύουμε, ότι πέραν της γνήσιας αντιπροσώπευσης που εξασφαλίζει στη Βουλή, προάγει και προωθεί τη σύνθεση και κατατείνει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, διότι έτσι απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες του πλουραλισμού, της δημοκρατίας και της συνοχής΄΄

Ακολουθεί το σχετικό βίντεο…
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ