Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η αδυναμία πληρωμής εισφορών στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ. Ακόμη και οι οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249. Οι 88.217 έχουν «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί.
Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία εκτιμώνται σε πάνω από 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,6 δισ. έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ (αφορούν οφειλές από 5.000 ευρώ και άνω) και οι παράγοντες της αγοράς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τη μισθωτή εργασία όσο και για τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες θα επιφέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε κατάρρευση τα έσοδα των Ταμείων και σε εκτίναξη τις οφειλές.
Αναλυτικά, το β΄ τρίμηνο του 2016, τα χρέη προς τα Ταμεία που εντάχθηκαν στο Κέντρο, ανήλθαν σε 16,6 δισ. από 15,7 δισ. ευρώ τρεις μήνες πριν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση οφείλεται κυρίως σε πρόστιμα - προσαυξήσεις παλιών χρεών και ένταξη ενός σημαντικού πακέτου νέων χρεών από τον ΟΓΑ (20.000 οφειλέτες με χρέη 186,4 εκατ. ευρώ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά το εξεταζόμενο διάστημα, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων – σχεδόν το 50%– βρέθηκαν εκτός. Από αυτούς, οι 3.469 υπήχθησαν στις 12 δόσεις, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν οφειλέτες που επιθυμούν να ενταχθούν εκ νέου σε ρύθμιση, εφόσον υπάρξουν κάποιες ευνοϊκότερες διατάξεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών να δώσουν τη δυνατότητα επανένταξης σε κάποιους που έχασαν τη ρύθμιση λόγω λάθους, για λόγους ανωτέρας βίας ή λόγω αδυναμίας των πληροφορικών συστημάτων να εναρμονιστούν με το ΚΕΑΟ.
Οι εισπράξεις
Την ίδια στιγμή, το ΚΕΑΟ συντονίζει τις ενέργειές του προκειμένου να διαχωρίσει τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» από αυτούς που λόγω κρίσης αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Ηδη, τις προηγούμενες ημέρες το ΚΕΑΟ απέκτησε πρόσβαση στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών, προκειμένου εξειδικευμένα στελέχη του, εξετάζοντας τις κινήσεις των λογαριασμών, να σκιαγραφούν το προφίλ των οφειλετών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι παράλληλα με τα χρέη, αυξάνονται και οι εισπράξεις του Κέντρου. Ετσι, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι εισπράξεις ανήλθαν σε 196,3 εκατ. ευρώ έναντι 189,3 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο και 161 εκατ. ευρώ το τελευταίο του 2015.
Συνολικά, οι εισπράξεις του πρώτου 6μήνου φέτος έφτασαν τα 385,7 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο των 375 εκατομμυρίων που είχε τεθεί.
Σε αυτό συντέλεσαν τόσο η διαδικασία αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων που ενεργοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 (έχουν εισπραχθεί 16,34 εκατ. ευρώ από 14.793 οφειλέτες) όσο και ο έλεγχος αφερεγγυότητας επιχειρήσεων με αναστολή της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ για όσους έχουν μεγάλες αρρύθμιστες οφειλές και δημιουργούν διαρκώς νέες (έχει εφαρμοστεί σε 553 οφειλέτες και οι 131 προχώρησαν σε ρύθμιση).
Aπό την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου και μέχρι τον Ιούνιο του 2016 έχουν ενταχθεί συνολικά 125.888 οφειλέτες από το ΙΚΑ (περίπου το 25% των οφειλετών του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού). Από τον ΟΑΕΕ έχουν ενταχθεί οι οφειλέτες με χρέη από 5.000 έως 15.000 ευρώ και από 40.000 ευρώ και άνω. Από τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ έχουν ενταχθεί αντίστοιχα 50.299 και 1.925 οφειλέτες αντίστοιχα.
Μάλιστα, τα στοιχεία με βάση το ύψος της οφειλής, δείχνουν ότι υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών.
Πηγή: kathimerini.gr