Είναι από τους μεζέδες που θα κάνουν το τραπέζι σας να ξεχωρίσει αλλά και τον μάγειρα να παίρνει τα εύσημα. Όσο για τους καλεσμένους που θα το δοκιμάσουν φροντίστε να είναι μερακλήδες της γεύσης γιατί τέτοιο σαγανάκι δεν θα το έχουν ξανάγευθεί...
για τη σάλτσα ντομάτας
200 γρ. ντοματίνια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι ξίδι
½ φλιτζάνι χυμό μήλου
2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη
1 κουτ. του γλυκού σπόρους μουστάρδας
1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο
1/4 κουτ. γλυκού κάρδαμο
1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
αλάτι και πιπέρι
για το τυρί
480 γρ. γραβιέρα κομμένη στα τέσσερα σε πλακέ σχήμα
½ φλιτζάνι πουρέ πατάτας (σκόνη)
1 μπουκάλι ξινόγαλα ή αυγά χτυπημένα με λίγο νερό μαζί
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Eκτέλεση
Bάζουμε σε μια κατσαρόλα μετρίου μεγέθους όλα τα υλικά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου. Aφαιρούμε με ένα πιρούνι όσο περισσότερο φλοιό ντομάτας μπορούμε από την κατσαρόλα (με το μαγείρεμα έχει αποκολληθεί από τα ντοματίνια). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ακόμη σε χαμηλή φωτιά. Aποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Bάζουμε σε μια κατσαρόλα μετρίου μεγέθους όλα τα υλικά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά περίπου. Aφαιρούμε με ένα πιρούνι όσο περισσότερο φλοιό ντομάτας μπορούμε από την κατσαρόλα (με το μαγείρεμα έχει αποκολληθεί από τα ντοματίνια). Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 15 λεπτά ακόμη σε χαμηλή φωτιά. Aποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι. Bουτάμε τη γραβιέρα στο ξινόγαλα ή στο μείγμα αυγών και μόλις «βραχεί» καλά την περνάμε από τον πουρέ μέχρι να καλυφθεί από όλες τις πλευρές.
Tηγανίζουμε το τυρί στο ηλιέλαιο μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε το σαγανάκι γραβιέρας με μια-δυο μεγάλες κουταλιές από τη γλυκιά σάλτσα ντομάτας.