Ειδικότερα, συνιστώνται ανά την επικράτεια 41 έμμισθα υποθηκοφυλακεία και συνιστώνται 700 οργανικές θέσεις, ενώ οι υπηρετούντες υπάλληλοι των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων, μεταφέρονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και τοποθετούνται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και παράλληλα, οι οργανικές θέσεις που κατείχαν καταργούνται.
Οι αποδοχές τους θα είναι σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο 4354/2015.
Επίσης, εάν υπάρξει πλεονάζον προσωπικό, αυτό θα μεταφέρεται στα δικαστήρια της περιφέρειας τους.
Ακόμη, οι υποθηκοφύλακες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση, ενώ μπορούν εάν θέλουν να επαναδιοριστούν δικηγόροι.
Τέλος, οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υποθηκοφυλακείο που μετατρέπεται σε κτηματολογικό γραφείο, τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια της περιφέρειας του υποθηκοφυλακείου που υπηρετούσαν.
Ειδικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορεί να ασκήσει καθήκοντα Προϊσταμένου των επιμέρους τμημάτων των Υποθηκοφυλακείων, άτομο κατέχον τίτλο σπουδών Π.Ε. ή Τ.Ε., ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΤΥΧΙΟ ΝΟΜΙΚΗΣ.
Όλα δε τα παραπάνω, θα πραγματοποιηθούν, με την εφαρμογή των 8 ΜΟΝΟ ΑΡΘΡΩΝ που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Δε θα μακρηγορήσω, θα προσπαθήσω όμως με μερικές ερωτήσεις να αναδείξω τα προβλήματα τα οποία ανακύπτουν από την εφαρμογή της κατ΄ ευφημισμό αναδιοργάνωσης των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας.
1. Έχει τη γνώση, την εμπειρία και όλα τα απαραίτητα προσόντα, προκειμένου να κατανοήσει έννοιες νομικές, ένας απόφοιτος Π.Ε. ή Τ.Ε., χωρίς να έχει πτυχίο Νομικής; Είναι δυνατό να κατανοήσει το πιο απλό συμβόλαιο, ένας Λογιστής, ένας Μηχανικός, ένας Χημικός Μηχανικός, ένας Ηλεκτρολόγος;; Όλοι οι προαναφερθέντες έχουν πτυχίο Π.Ε. ή Τ.Ε. Έχουν όμως τη δυνατότητα να κατανοήσουν έννοιες νομικές;;
2. Έστω ότι καταργούνται τα περιφερειακά Υποθ/κεία και εν προκειμένω, στο Νομό Αργολίδας, καταργούνται τα Υποθ/κεία Μάσσητος, Άργους, Πρασσιών ( Λεωνιδίου) και Επιδαύρου. Πώς θα μετακινηθεί ένας υπερήλικας από τις απομακρυσμένες κυρίως περιοχές Κρανιδίου, Λεωνιδίου κι Επιδαύρου, προκειμένου να μεταγράψει ένα συμβόλαιο, ένα εν γένει συμβολαιογραφικό έγγραφο; Πώς θα δοθεί ακόμη και σε μικρότερης ηλικίας πολίτες, προερχόμενους από τις ίδιες ως άνω απομακρυσμένες περιοχές, να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να λάβουν αντίγραφα μερίδων, συμβολαίων, πιστοποιητικά κ.ο.κ; Θα πρέπει να καλύψουν αποστάσεις μεγαλύτερες των 40 χιλιομέτρων και μάλιστα, να οδηγήσουν σε οδικό δίκτυο με μεγάλο βαθμό δυσκολίας κι επικινδυνότητας.
3. Ποια η μισθολογική και βαθμολογική τύχη των μέχρι τώρα Προϊσταμένων των καταργούμενων Υποθ/κείων; Είναι σαφές ότι θα υποστούν μισθολογικές μειώσεις και στην πράξη θα γίνουν αυτό που πολύ απλά λέει ο λαός μας…. « από Δήμαρχοι……….κλητήρες..»
4. Τι θα γίνει στην πράξη με τους υπαλλήλους των Υποθ/κείων που καταργούνται; Θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου και φυσικά με αμοιβές οι οποίες προσδιορίζονται εκ νέου και είναι κατώτερες των αμοιβών που είχαν ως τώρα. Ακόμη χειρότερα: θα τοποθετηθούν στα Δικαστήρια της Περιφέρειας όπου υπάγονταν τα Υποθ/κεία που καταργούνται. Έχουν όμως άραγε τη γνώση να ασκήσουν τα νέα καθήκοντα που θα τους ανατεθούν;
Περαιτέρω, είναι οικονομικά συμφέρον, η μία και μόνη υπάλληλος του Υποθ/κείου Μάσσητος και η μία και μόνη υπάλληλος του Υποθ/κείου Πρασσιών, να αποδεχθούν τη μισθολογική μείωση που θα έχει η υπογραφή της νέας σύμβασης εργασίας τους και να διανύουν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε ημέρα, προκειμένου να μεταβούν στο Ναύπλιο, τη νέα έδρα του ενός και μόνο Υπερ-Υποθηκοφυλακείου που θα υφίσταται πλέον;
5. Έχει μεριμνήσει το Κράτος, προκειμένου να βρεθούν οι χώροι όπου θα στεγαστούν τα νέα ΥΠΕΡΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ;;;; Πού θα μπορέσουν να τοποθετηθούν τόσοι τόμοι μεταγραφών, τόσα συμβόλαια, τόσοι τόμοι υποθηκών; Υπάρχουν άραγε στο Νομό μας εγκαταστάσεις ικανές να στεγάσουν όλο αυτό τον όγκο των εγγράφων;;
6. Τι θα γίνει στην πράξη με τα Κτηματολογικά Γραφεία;; Ειδικότερα, το Υποθ/κείο του Άργους θα υπαχθεί στο Υπερ-Υποθ/κείο του Ναυπλίου. Το κτηματολογικό Γραφείο Άργους και το αρχείο του τι τύχη θα έχουν;;
7. Τέλος, ίσως το σημαντικότερο ερώτημα: Μήπως η κατάργηση των Περιφερειακών Υποθ/κείων, αποτελεί την πρώτη από μία σειρά ενεργειών της Κυβέρνησης, οι οποίες αποσκοπούν στην αποδυνάμωση της περιφέρειας; Μήπως στη συνέχεια ακολουθήσει η κατάργηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ που θα υφίσταται ανά γεωγραφικό διαμέρισμα;;( Δικηγορικός Σύλλογος Πελοποννήσου, Δικηγορικός Σύλλογος Θράκης κ.ο.κ. ).
Συμπερασματικά: είναι γεγονός ότι η παρούσα Κυβέρνηση, έχει βάλει στο στόχαστρό της το Δικηγορικό αλλά και Δικαστικό Κλάδο της Χώρας.
Θεωρεί τους δικηγόρους ως τα μεγαλύτερα λαμόγια, τους χειρότερους φοροφυγάδες.
Ψηφίζει Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, η εφαρμογή του οποίου όχι μόνο είναι ανέφικτη, αλλά θα στείλει τους περισσότερους από τους συναδέλφους στα σπίτια τους.
Ο κος Πολάκης, εξαπολύει τα βέλη του εναντίον του Δικαστικού Σώματος, ισχυριζόμενος ότι μεγάλος αριθμός Δικαστών εμπλέκεται σε παραδικαστικά κυκλώματα.
Ο κύριος Κατρούγκαλος με τις γραβάτες και τα μαντιλάκια του, δηλώνει «ταξικός αποστάτης», που δεν υπερασπίζεται τους συναδέλφους του, οι οποίοι από το επάγγελμά τους κερδίζουν 50.000 ευρώ ή και περισσότερα. Αλήθεια, ο κύριος Κατρούγκαλος τι ποσό αποκομίζει από την άσκηση της Δικηγορίας;
Ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός κος Πικραμμένος, αναφερόμενος στην Δικαιοσύνη δήλωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το δικηγορικό σώμα και η ακαμψία που επιδεικνύει σε κάθε πρόοδο και προοδευτική ρύθμιση. Μάλιστα ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα αυτό, γιατί η πλειονότητα μέσα στην Βουλή είναι δικηγόροι και πρόσθεσε πως είναι απαράδεκτο αυτή την στιγμή το Δικηγορικό Σώμα να εμποδίζει την απονομή της δικαιοσύνης για τόσο καιρό (Καθημερινή 9-6-2016, Βήμα 12-6-2016).
Τόσης εκτίμησης χαίρουμε ως Κλάδος από τους Κυβερνώντες, που μας οδηγούν σταθερά και αναπόφευκτα στην κατάργηση……
Το Δικηγορικό Σώμα, βρίσκεται έξι μήνες σε αποχή, διαμαρτυρόμενο για το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο. Είναι ο μόνος κλάδος που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και έως τώρα συνεχίζει την αποχή , τη διαμαρτυρία, το δίκαιο αγώνα του.
Λίγο σεβασμό τον αξίζουμε, γιατί είμαστε οι μόνοι που εξακολουθούμε και αγωνιζόμαστε, έστω και μόνοι μας.
Δυστυχώς, ο κύριος Τσίπρας με ένα Νόμο και με ένα άρθρο θα καταργούσε το Μνημόνιο, αλλά αντ΄αυτού με ένα Νόμο και με ένα άρθρο θα καταργήσει Υποθηκοφυλακεία και ίσως ακόμη και τον Δικηγορικό Κλάδο…
Οψόμεθα……..
ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟ.Δ.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ