V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Αργολίδα: Τίμησαν τους Ακροναυπλιώτες οικοδόμους κομμουνιστές

Αργολίδα: Τίμησαν τους Ακροναυπλιώτες οικοδόμους κομμουνιστές
 Ιστορικό περίπατο στο Ναύπλιο οργάνωσε την Κυριακή 10 Ιούλη η ΤΕ Κατασκευών της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο μνημείο της Ακροναυπλίας, αφιερωμένη στους αλύγιστους οικοδόμους της ταξικής πάλης, που ήταν έγκλειστοι στο κάτεργο της Ακροναυπλίας.


Την εκδήλωση άνοιξε ο Νίκος Διαλιάτσης, στέλεχος της ΤΕ Αργολίδας, με ορισμένα στοιχεία για τις φυλακές της Ακροναυπλίας και το πώς οι κομμουνιστές αντιμετώπιζαν τις δυσκολίες αυτές.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Μιχάλη Μπότση, γραμματέα της ΤΕ Κατασκευών και μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, ο οποίος ανέδειξε το ρόλο που έπαιξε το ΚΚΕ μέσα στους κοινωνικούς αγώνες, μέσα από το παράδειγμα των Ακροναυπλιωτών. Επίσης, τι σήμαινε η στάση των κομμουνιστών στις φυλακές και τις εξορίες, ώστε να βγουν συμπεράσματα για τη σύγχρονη πάλη.

Μέσα από την εκδήλωση φάνηκε ότι από τις γραμμές του ΚΚΕ αναδείχτηκαν οικοδόμοι, πρωτοπόροι εργάτες, μαχητές για το δίκιο της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Η ΤΕ Κατασκευών τίμησε τους οικοδόμους που μαζί με όλους τους άλλους Ακροναυπλιώτες δεν λύγισαν ποτέ, είναι φάρος για σήμερα. Από τα βιογραφικά που κατάφερε να εντοπίσει, στην Ακροναυπλία βρίσκονταν οι εξής οικοδόμοι:

1. Αλβανός Ακίνδυνος
Εργάτης λατομείου από τη Λέσβο, στέλεχος μετά στην Ημαθία. Διετέλεσε νομάρχης Βέροιας. Συνελήφθη και καταδικάστηκε από στρατοδικείο στη Θεσσαλονίκη. Στην απολογία που έδωσε στους στρατοδίκες υπερασπίστηκε το Κόμμα και τα ιδανικά του. Γι’ αυτό καταδικάστηκε και εκτελέστηκε στη Θεσσαλονίκη στις 17 Ιούνη 1947.

2. Αναστασιάδης Παναγιώτης
Οικοδόμος από την Καλλιθέα της Αττικής. Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος.

3. Δανδινίδης Χριστόφορος
Σοβατζής από την Πάτρα.

4. Καταντώνης Ζαφείρης
Οικοδόμος από τη Ραιδεστό Ανατολικής Θράκης. Πρόσφυγας, φτάνει στον Πειραιά στη Δραπετσώνα. Γρήγορα συνδέθηκε με την ΟΚΝΕ. Γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Μαχητικά παίρνει μέρος στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Η δικτατορία του Μεταξά τον βρίσκει με τους πρωτοπόρους οικοδόμους να αγωνίζεται ενάντιά της. Συλλαμβάνεται το 1938 και στέλνεται στην Ακροναυπλία. Το 1941 παραδόθηκε από τις ελληνικές αρχές, μαζί με όλους τους κρατούμενους κομμουνιστές στους κατακτητές. Εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

5. Καρατζάς Παύλος
Εργάτης ξυλουργείου, από το Μαρμάρι Εύβοιας.

6. Κωνσταντινίδης Αλέκος
Υδραυλικός από το Βατούμ Ρωσίας, κάτοικος Αργυρούπολης Αθήνας.

7. Λεβογιάννης Δημήτρης (Μήτσος)
Εργάτης λατομείου από τη Νάξο, στέλεχος του ΚΚΕ. Κάτοικος Αθήνας. Από το 1924 μέλος του ΚΚΕ. Το 1918 ήταν ιδρυτικό μέλος της πρώτης Ομοσπονδίας Οικοδόμων και από το 1925 μέλος της Διοίκησης. Διετέλεσε μέλος της Κομματικής Επιτροπής του ΚΚΕ στην Ακροναυπλία.

8. Μήτσης Ηρακλής
Αρτεργάτης - μπογιατζής, από την Κάτω Ρεβέντα Ιωαννίνων.

9. Παπαδόπουλος Μήτσος
Οικοδόμος από τον Πόντο, κάτοικος Καλλιθέας. Στέλεχος του ΚΚΕ. Εκλέγεται γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στο 2ο Συνέδριο το 1928.

Από την εφημερίδα «Ο Οικοδόμος», όργανο της Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Ελλάδας, 28/4/1946: «Απ’ τους παλιότερους και καλύτερους αγωνιστές οικοδόμους... Για τους αγώνες του αυτούς πολλές φορές φυλακίζεται και εξορίζεται. Το 1936 όντας Γραμματέας της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Οικοδόμων συλλαμβάνεται από τη μοναρχοφασιστική διχτατορία της 4ης Αυγούστου, στέλνεται εξορία και από κει στην Ακροναυπλία. Το 1941 παραδίδεται απ’ τους μοναρχοφασίστες στους Γερμανούς. Μεταφέρεται στο Χαϊδάρι και την 1η του Μάη τουφεκίζεται μαζί με τους 200 αγωνιστές του λαού».

10. Πίττακας Γεώργιος


Τραμβαγιέρης και μετά μπογιατζής από το Φραντάτο Ικαρίας. Στέλεχος του ΚΚΕ και της Εργατικής Βοήθειας. Διωκόταν από το 1931 για τη συμμετοχή του στην εξέγερση στον Κάμπο Ικαρίας. Στις 28/10/1940 βγήκε από την παρανομία και ζήτησε να σταλεί στο Μέτωπο να πολεμήσει τον Ιταλό επιδρομέα. Αμέσως οι ντόπιοι φασίστες τον έκλεισαν φυλακή και τον έστειλαν στην Ακροναυπλία.

11. Πλακοπίτης Νίκος
Χτίστης από την Κοζάνη. Στέλεχος του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης.

Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1927 και στη συνέχεια αναδείχτηκε στέλεχος του ΚΚΕ. Ήταν εργάτης και ταυτόχρονα ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη» στην Κοζάνη, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» της εποχής. Η πρωτοπόρα δράση του αντιμετωπίστηκε με διωγμούς και εξορίες από το αστικό κράτος.

Εξορίστηκε στον Άη Στράτη, όπου η γνωριμία του με κομμουνιστές διανοούμενους (Γληνό, Βάρναλη κ.ά.) ατσάλωσε την πίστη του στα κομμουνιστικά ιδανικά. Με τη δικτατορία του Μεταξά, εξορίζεται πάλι, αρχικά στη Φολέγανδρο και τελικά στην Ακροναυπλία. Σε έγγραφο της Ασφάλειας Κοζάνης χαρακτηρίζεται «λίαν επικίνδυνος και μαχητικόν στοιχείον». Με την εισβολή των Ιταλών - Γερμανών φασιστών στην Ελλάδα, μαζί με τους υπόλοιπους Ακροναυπλιώτες κομμουνιστές ζήτησε να σταλεί στο μέτωπο για να πολεμήσει. Το αστικό κράτος τον παρέδωσε στους Γερμανούς και αργότερα, την Πρωτομαγιά του 1944, εκτελέστηκε στην Καισαριανή μαζί με τους 200 κομμουνιστές.

12. Συνοδινός Απόστολος
Ξυλουργός, στέλεχος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στην Πάνορμο της Μ. Ασίας, κάτοικος Σερρών. Γραμματέας της Περιφερειακής Κομματικής Οργάνωσης Δράμας του ΚΚΕ. Το 1936 με το κίνημα της Δράμας δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τους φασίστες. Τον έπιασαν και τον έστειλαν στις Φυλακές της Ακροναυπλίας. Μετά την Ακροναυπλία, στις Φυλακές του Χαϊδαρίου και τέλος στην Καισαριανή.

13. Τζωρτζάτος Κώστας
Μαραγκός, από την Κεφαλονιά.
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ