ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Όταν οι γυμνιστές έκαναν απόβαση στην Αργολίδα (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:02:00 π.μ. |
Όταν οι γυμνιστές έκαναν απόβαση στην Αργολίδα (βίντεο)
 Διαδηλώσεις κατά του γυμνισμού οργανώθηκαν από τοπικούς φορείς της Εκκλησίας σε διάφορες παραθαλάσσιες περιοχές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν σε τουριστική μονάδα στην Αργολίδα το καλοκαίρι του 1980. Το 1983 ο γυμνισμός αποποινικοποιήθηκε με σχετικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Το δικαίωμα στο γυμνισμό αφορούσε τους τουρίστες-πελάτες ξενοδοχειακών γυμνιστικών μονάδων. Με τη νέα νομοθεσία ο γυμνισμός δεν θεωρούνταν αδίκημα –όπως συνέβαινε ως τότε με την εφαρμογή του άρθρου 353 «Πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις»– όσο λάμβανε χώρα εντός των γυμνιστικών κέντρων, τα οποία λειτουργούσαν με την άδεια και εποπτεία του ΕΟΤ.
Μια ιστορία που αυτή τη στιγμή παραμένει «έρημη» στη μέση του πουθενά. Μια ιστορία που κόστισε πολλά στην τοπική κοινωνία των Διδύμων. Πρόκειται για το ξενοδοχείο «Σαλάντι» το οποίο χτίστηκε την εποχή της Χούντας και λειτούργησε στην περιοχή Σαλάντι της Ερμιονίδας την δεκαετία του ’80.

Το ξενοδοχείο αυτό λειτούργησε για τους λάτρεις του γυμνισμού στα πρότυπα άλλων παρόμοιων ξενοδοχείων της Ευρώπης. Η δημιουργία Γυμνιστικού Κέντρουήταν κάτι που δεν ήταν έτοιμη να δεχθεί η τοπική κοινωνία και με τη συνδρομή της υπερσυντηρητικής εκκλησίας, αντέδρασε έντονα, προκαλώντας το κλείσιμο του ξενοδοχείου με αποτέλεσμα τον τουριστικό μαρασμό της περιοχής και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.
Το ξενοδοχείο μετά τις αντιδράσεις άλλαξε ηγεσία και λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα ως «κανονικό» ξενοδοχείο αλλά με αποτυχία. Οι αλλαγές ιδιοκτησιακού καθεστώτος ήταν συχνές έκτοτε, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ορθοποδήσει. Μόνο από τα Δίδυμα εργάζονταν περίπου 160 άτομα στο ξενοδοχείο, αρκετοί από τους οποίους έχασαν τη δουλειά τους λόγω της υστερίας των παπάδων και της συντηρητικής κοινωνίας εκείνης της εποχής.

Σήμερα το ξενοδοχείο «Σαλάντι» παραμένει κλειστό και μέρα με τη μέρα ερημώνει. Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι του χωριού των Διδύμων που εμφανίζονται «μετανιωμένοι» για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τότε. Ειδικά όταν η συζήτηση έρχεται γύρω από την οικονομική κρίση αλλά και στις ελάχιστες δουλειές που έχουν απομείνει πλέον να κάνουν οι νέοι του χωριού. Όταν έκλεισαν οι τουριστικές μονάδες στην περιοχή, οι επιπτώσεις ήταν άσχημες, καθώς δούλευαν οικογένειες ολόκληρες στα ξενοδοχεία αυτά και ξαφνικά έμειναν στο δρόμο.

Πάντως η παραλία στην περιοχή συνεχίζει να προσελκύει πολύ κόσμο, ντόπιους και ξένους, καθώς θεωρείται μια από τις ομορφότερες παραλίες της Αργολίδας και φημίζεται για τα πεντακάθαρα νερά της. Μάλιστα αποτελεί και μία από τις παραλίες που το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε να συμπεριλάβει στις λίστες του με τα προς ιδιωτικοποίηση οικόπεδα στην Αργολίδα.

Απόσπασμα από την εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου»:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ