V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ο Γ. Μανιάτης ζητά απαντήσεις για βιοκαλλιεργητές και ακαρπία ελαιοδένδρων

Ο Γ. Μανιάτης ζητά απαντήσεις για βιοκαλλιεργητές και ακαρπία ελαιοδένδρων
 Τις ανησυχίες των παραγωγών της Αργολίδας καταθέτει με ερωτήσεις του στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννης Μανιάτης, προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου, καλώντας τον να απαντήσει για την καθυστέρηση των πληρωμών στους δικαιούχους του προγράμματος ενίσχυσης της Βιολογικής Γεωργίας, αλλά και για το φαινόμενο της ακαρπίας των ελαιοδένδρων και την αντιστάθμιση των υπαρκτών αρνητικών επιπτώσεων του στην αγροτική παραγωγή.

Ακολουθούν τα κείμενα των ερωτήσεων του Γ. Μανιάτη προς τον αρμόδιο Υπουργό:

«Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα έγινα αποδέκτης παραπόνων, ελαιοκαλλιεργητών, αλλά και άλλων καλλιεργειών που έχουν ενταχθεί από στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας και είναι δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων ότι, εκκρεμεί για αδικαιολόγητα μεγάλο διάστημα η πληρωμή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν ετήσιες πληρωμές που δικαιούνται, ενώ εφάρμοσαν κανονικά τα όσα προβλέπονται από τις υποχρεώσεις ένταξής τους, από το 2013 και μετά.

Το πρόβλημα αυτό έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους βιοκαλλιεργητές με δεδομένη την οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει.

ερωτάται ο κ Υπουργός:

Ποιος είναι ο προγραμματισμός διενέργειας των πληρωμών ώστε να εκλείψει το σοβαρό πρόβλημα της καθυστέρησης και οι βιοκαλλιεργητές να αποκτήσουν την αναγκαία ρευστότητα για να εκτελούν τις υποχρεώσεις τους;»

«Κύριε Υπουργέ,

στην υπ’ αριθμ. 5723/30.05.2016 ερώτησή μου σας επέστησα την προσοχή στο ζήτημα των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες ελαιοδένδρων στην ευρύτερη περιοχή της ΠΕ Αργολίδας από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και οδήγησαν σε μειωμένη καρπόδεση και κατά συνέπεια, αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή.

Σύμφωνα με δικές σας απαντήσεις για ζημιές με το ίδιο πρόβλημα που αφορούν καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα, οι εν λόγω ζημιές θα μπορούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, για ζημιές άνω του 30% σε ομοειδή είδη της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) και μετά από α) επιστημονική τεκμηρίωση Επιτροπής, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, για αποτέλεσμα δυσμενούς καιρικής συνθήκης, β) επιβεβαίωση των δυσμενών καιρικών συνθηκών από επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία και γ) την έγκριση δαπάνης αντιστάθμισης ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.




Επειδή το φαινόμενο είναι έντονο στην περιοχή της ΠΕ Αργολίδας,




επειδή το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε καλλιέργειες ομοειδείς ή μη σε όλη την Ελλάδα και




τέλος, επειδή οι παραγωγοί ανησυχούν ότι οι ζημιές αυτές δεν θα έχουν μόνο αρνητικές επιπτώσεις στη φετινή σοδειά, αλλά και στην επόμενη,




ερωτάται ο κ Υπουργός:




Ποιες είναι οι δράσεις που έχετε αναλάβει μέχρι στιγμής για την αντιστάθμιση των υπαρκτών αρνητικών επιπτώσεων του φαινόμενου της ακαρπίας της αγροτικής παραγωγής και ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσετε;»



ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ