ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Στους δήμους η οριοθέτηση των αυθαίρετων οικισμών σε δασικές εκτάσεις - Ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο";

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:51:00 π.μ. |
Στους δήμους η οριοθέτηση των αυθαίρετων οικισμών σε δασικές εκτάσεις - Ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο";
 Βάσει ενός νέου νόμου, που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάιο και αφορούσε την κατάρτιση των δασικών χαρτών, οι δήμοι έχουν περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο να οριοθετήσουν τους οικισμούς αυθαιρέτων (που ονομάστηκαν «οικιστικές πυκνώσεις») προκειμένου αυτοί να εξαιρεθούν από την πρώτη «φουρνιά» ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Η εξαίρεση μπορεί να είναι βάσει του νόμου προσωρινή, ο κανόνας όμως λέει ότι, με τη (δεδομένη για ένα τόσο δυσεπίλυτο πρόβλημα όπως τα αυθαίρετα σε δάση) πάροδο των χρόνων, θα γίνει μόνιμη. Κι έτσι οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πετύχουν –για πρώτη φορά από την εποχή Τρίτση– μια έμμεση αναγνώριση της ιδιοκτησίας τους. Η ευθύνη της οριοθέτησης των «οικιστικών πυκνώσεων» ανήκει στους δήμους.

Οι βασικοί ενδιαφερόμενοι βρίσκονται στην Αττική, την Κορινθία, την Αργολίδα. Η προθεσμία που έχει δώσει ο νόμος (σ.σ.: έως τις 27 Σεπτεμβρίου για όσες περιοχές έχουν θεωρημένους δασικούς χάρτες και έως τις 27 Νοεμβρίου για τις υπόλοιπες, πρέπει οι προτάσεις να έχουν κατατεθεί ώστε να δώσει το «πράσινο φως» το υπουργείο) δεν θα είναι τόσο αυστηρή.

Τα θέματα που προκύπτουν είναι:

-Αν οι δήμοι ειναι σε θέση να οριοθετήσουν τις "οικιστικές πυκνώσεις" που βρίσκονται εντός των ορίων τους.

-Αν  αναθέσουν σε μελετητή την οριοθέτηση, ποιος θα πληρώσει το "μάρμαρο" όλοι οι δημότες και  όχι μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι;

Μάχη με τον χρόνο δίνει και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι 55 Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όλης της χώρας έχουν ήδη αποστείλει στην υπηρεσία τις θέσεις τους σχετικά με το κατά πόσον μπορούν ή όχι να αναλάβουν την εκπόνηση και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών (ή προτιμούν να ανατεθεί στην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση). Μέχρι το τέλος του μήνα, η υπηρεσία –που, σημειωτέον, αριθμεί μόλις δύο υπαλλήλους– πρέπει να επεξεργαστεί τις προτάσεις όλων των Διευθύνσεων Δασών, να αξιολογήσει κατά πόσον είναι εφικτές οι απαιτήσεις τους (λ.χ. ενίσχυσης σε προσωπικό) και να συντάξει την τελική εισήγηση προς τον υπουργό.

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών βρίσκονται κι αυτές σε ετοιμότητα, καθώς οφείλουν να προχωρήσουν μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου στην ενημέρωση των θεωρημένων δασικών χαρτών (να αλλάξουν τις κατηγορίες των οικισμών που αποτυπώνονται, να προσθέσουν χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις κ.λπ.) και να τους αναρτήσουν για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες. Ενα μήνα αργότερα (δηλαδή έως τις 27 Οκτωβρίου) θα πρέπει να τους έχουν κυρώσει στα τμήματά τους που δεν έχουν αντιρρήσεις. Οπου οι δασικοί χάρτες δεν είναι ακόμα θεωρημένοι, η προθεσμία είναι εξάμηνη, δηλαδή έως τις 27 Νοεμβρίου.

Τέλος, το ΥΠΕΝ θα πρέπει με τη σειρά του να λύσει έγκαιρα το θέμα της χρηματοδότησης των επιτροπών ενστάσεων (εκείνων που εξετάζουν τις αντιρρήσεις που υποβάλλουν οι πολίτες), ζήτημα ακανθώδες που καθυστέρησε την υπόθεση των δασικών χαρτών αρκετά μέχρι σήμερα.

Είναι οι προθεσμίες αυτές εφικτές; Η ΕΚΧΑ θεωρεί πως ναι, καθώς η πίεση για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών είναι πλέον μεγάλη. Οι ιδιώτες μελετητές, αντίθετα, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναλάμβαναν την εκπόνηση των δασικών χαρτών, θεωρούν ότι είναι ανέφικτο ο κρατικός μηχανισμός και οι δήμοι να δουλέψουν αίφνης ως «καλοκουρδισμένο ρολόι». Σε κάθε περίπτωση, ο Σεπτέμβριος είναι πολύ κοντά...
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ