ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ένας Άγγλος περιηγητής του 1800 περιγράφει την εμπειρία του σε τούρκικο χαμάμ στο Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:42:00 π.μ. |
Άγγλος περιηγητής του 1800  περιγράφει την εμπειρία του σε τούρκικο χαμάμ στο Ναύπλιο (βίντεο)
Στην παλιά πόλη του Ναυπλίου , απέναντι από την είσοδο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα, βρίσκεται το κτήριο που τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ήταν χαμάμ. Από το λουτρό αυτό διασώζεται ένα τμήμα του κτηρίου στη διασταύρωση των οδών Καποδιστρίου και Πλάτωνος.
 Ο Άγγλος περιηγητής William Gell επισκέφτηκε την πόλη στις αρχές του 1800. Στο οδοιπορικό του αναφέρεται η ακόλουθη περιγραφή για το λουτρό.
«Στο κέντρο του πρώτου διαμερίσματος υπήρχε φωτιά και γύρω-γύρω σοφάδες με καθαρά σεντόνια και σκεπάσματα. Εκεί γδύνεσαι, τυλίγεσαι με ένα μπαμπακερό ρούχο, φοράς ξυλοπάπουτσα και οδηγείσαι ανάμεσα σε πολλές θολωτές κάμαρες, τη μία ζεστότερη από την προηγούμενη, στο χαμάμ όπου ξαπλώνεις σ ένα τεζάχι ξύλινο, μεγάλο όσο μια πόρτα, στερεωμένο σε ύψος τεσσάρων ιντσών από το πάτωμα.
Κι ενώ παθαίνεις δυνατή εφίδρωση, ένας λουτράρης σε τρίβει και σε λούζει αν θέλεις. Ύστερα φέρνουν μια λεκάνη γεμάτη σαπουνάδα κι ο λουτράρης σε τρίβει με βούρτσα από κάποιο ανατολίτικο φυτό.
Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία σ αφήνει μόνο μ ένα κύπελλο να ρίχνεις πάνω σου ζεστό ή κρύο νερό από τις δύο μαρμάρινες γούρνες που βρίσκονται πλάι σου. Έπειτα χτυπάς παλαμάκια και ο υπηρέτης σου φέρνει ένα καθαρό μπαμπακερό ρούχο που το δένεις στη μέση σου κι ένα τουρμπάνι για το κεφάλι».
Στα πλαίσια της νέας προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Ναυπλιέων με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο πολιτισμού για την εκτέλεση του έργου «Εκπόνηση μελετών για την στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου Τουρκικών Λουτρών (χαμάμ) , ο δήμος Ναυπλιέων ενισχύει τα στοιχεία τα οποία οριοθετούν τη φυσιογνωμία της πόλης του Ναυπλίου.
Η μελέτη αυτή συμβάλλει στην προστασία και προβολή των στοιχείων που αποτελούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, της πόλης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ