ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Πέθανε ο Σιμόν Πέρες

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:54:00 π.μ. |
Πέθανε ο Σιμόν Πέρες
 Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες πέθανε τη νύκτα σε ηλικία 93 ετών έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως ανακοίνωσε ο γιατρός του Ράφι Γουόλντεν.


Ο Σιμόν Πέρες πέθανε από τη ζωή περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογενείας του, δήλωσε άνθρωπος του περιβάλλοντός του.

Για το ρόλο του στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να υπογραφούν οι Συμφωνίες στο Όσλο, το 1994, ο Πέρες τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τους Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ.

Τον Νοέμβριο του 1995, μετά τη δολοφονία του Γιτζάκ Ράμπιν, ανέλαβε και πάλι ως πρωθυπουργός. Αργότερα στην κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος και Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις περιοχές της Νεγκέβ και της Γαλιλαίας.

Το 1997 ίδρυσε το Κέντρο για την Ειρήνη, που φέρει το όνομά του.

Συνοδοιπόρος των Μπεν Γκουριόν, Γιτζάκ Ραμπίν, Αριέλ Σαρόν

Δύο φορές πρωθυπουργός από το 1984 έως το 1986 και από το 1995 έως το 1996, πρόεδρος από το 2007 έως το 2014, υπουργός Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών... συνοδοιπόρος των Μπεν Γκουριόν, Γιτζάκ Ραμπίν, Αριέλ Σαρόν.

Στη δεκαετία του '50, από τη θέση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Άμυνας είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τροφοδοσία του Ισραήλ με σύγχρονα όπλα, κυρίως από τη Γαλλία.

Έλαβε μέρος στην προετοιμασία της εκστρατείας του Σουέζ το 1956 με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την εθνικοποίηση της Διώρυγας.

Ως υπουργός Άμυνας στη δεκαετία του '70 εγγυήθηκε για την εγκατάσταση των πρώτων εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, των θεωρούμενων παράνομων από τον ΟΗΕ και κύριο εμπόδιο για την ειρήνη.

Ήταν πρωθυπουργός το 1996, όταν περισσότεροι από 100 άμαχοι σκοτώθηκαν σε προσφυγικό καταυλισμό του ΟΗΕ που βομβαρδίσθηκε από το Ισραήλ στο χωριό Κανά του Λιβάνου.
Πατέρας του πυρηνικού προγράμματος του Ισραήλ

Από τη θέση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Άμυνας, ο Σιμόν Πέρες έθεσε τις βάσεις του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος και πρωτοστάτησε στην κατασκευή του αντιδραστήρα της Ντιμόνα, με τη βοήθεια της Γαλλίας.

Υπήρξε ο εμπνευστής της πολιτικής της αμφισημίας, που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, σχετικά με το αν το Ισραήλ κατέχει ή όχι πυρηνικά όπλα.

Για την κατασκευή του αντιδραστήρα της Ντιμόνα, ο Σιμόν Πέρες είχε χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία την ενεργειακή πενία, αλλά αναφέρθηκε επίσης και στον αποτρεπτικό του ρόλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η Ντιμόνα έδωσε στο Ισραήλ μία αποτρεπτική διάσταση. Για μένα η Ντιμόνα αποτέλεσε το πρώτο βήμα προς το Οσλο», έλεγε το 2014.
Προστατευόμενος του Μπεν Γκουριόν

Γεννημένος το 1923 σε εύπορη οικογένεια στην τότε Πολωνία και σημερινή Λευκορωσία, ο Σιμόν Πέρες μετανάστευσε το 1934 στην Παλαιστίνη που τελούσε υπό βρετανική εντολή.

Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στο σύστημα των κιμπούτζ και κατατάχθηκε το 1947 στη Haganah, τον πρόδρομο του ισραηλινού στρατού, όπου τον έθεσε υπό την προστασία του ο ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ, ο Μπεν Γκουριόν.

Εξελέγη στο κοινοβούλιο το 1959, όπου είχε συνεχή παρουσία μέχρι το 2007, οπότε ανακηρύχθηκε πρόεδρος του Ισραήλ.

Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του:

2 Αυγούστου 1923: Γέννηση στη Βισνέβα της Πολωνία (σημερινή Λευκορωσίας) του Σιμόν Πέρσκι, που θα πάρει αργότερα το εβραϊκό ψευδώνυμο Πέρες (Αετός).

1934: Αφιξη στην Παλαιστίνη.

1959: Εκλέγεται βουλευτής του Mapai, πρόδρομου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.

1984-1986: Πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας Εργατικού Κόμματος-Λικούντ.

1993: Εποπτεύει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα οδηγήσουν στην υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο.

1994: Δέχεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.

1995: Μετά την δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο Σιμόν Πέρες τον διαδέχεται στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος.

Ιούνιος 2007: Εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ.

Ιούλιος 2014: Εννέα ημέρες πριν από τα 91α του γενέθλια αποσύρεται διακριτικά από την προεδρία, εν μέσω πολέμου στη Γάζα, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες του στον Ρούβεν Ρίβλιν.

28 Σεπτεμβρίου 2016: Ο Σιμόν Πέρες πεθαίνει στο Ραμάτ Γκαν.

Την ευγνωμοσύνη των Γερμανών προς τον Σιμόν Πέρες εξέφρασε ο Γιόακιμ Γκάουκ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ τίμησε τη μνήμη του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες υπενθυμίζοντας την «ισχυρή του θέληση» για την «πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους» σε επιστολή που απηύθυνε προς τον ισραηλινό ομόλογό του Ρούβεν Ρίβλιν.

«Ο Σιμόν Πέρες σφράγισε το Ισραήλ όπως κανείς άλλος πολιτικός. Υπηρέτησε τη χώρα του σε διάφορα αξιώματα- με ισχυρές αρχές όταν επρόκειτο για την ασφάλεια του Ισραήλ και μία ισχυρή θέληση όταν επρόκειτο για την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους», αναφέρει ο Γιόακιμ Γκάουκ στην επιστολή του.

«Παρά τις φρικαλεότητες (των ναζί) κατά της οικογενείας του κατά το Ολοκαύτωμα, ο Σιμόν Πέρες έτεινε το χέρι» στους Γερμανούς. «Γι΄αυτή του τη στάση του είμαστε ευγνώμονες», συνεχίζει ο γερμανός πρόεδρος.

«Η ζωή του στην υπηρεσία της ειρήνης και της συμφιλίωσης μπορεί να είναι παράδειγμα για τους νέους», καταλήγει.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τιμά την "ακλόνητη ηθική δύναμη του Σιμόν Πέρες"

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τίμησε τη μνήμη του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δηλώνοντας ότι δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στην δυνατότητα της ειρήνης.

«Απόψε, η Μισέλ και εγώ ενωνόμαστε μαζί με όλους εκείνους που, στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτίουν φόρο τιμής στην ξεχωριστή ζωή του αγαπημένου μας φίλου Σιμόν Πέρες, πατέρα του έθνους του Ισραήλ και πολιτικό ηγέτη, η προσήλωση του οποίου στην ασφάλεια και την αναζήτηση της ειρήνης ήταν εδραιωμένη στην ακλόνητη ηθική του δύναμη και στην αιώνια αισιοδοξία του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι με τους οποίους μοιραζόμαστε τον κόσμο αυτόν και οι οποίοι αλλάζουν τον ρου της ιστορίας...Ο φίλος μου Σιμόν ήταν ένα από αυτά τα πρόσωπα...Ισως διότι είδε το Ισραήλ να ξεπερνά τεράστιους κινδύνους, ο Σιμόν ποτέ δεν εγκατέλειψε την δυνατότητα της ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και τους γείτονες του Ισραήλ, ούτε μετά την τραγική νύκτα που έφυγε ο Γιτζάκ Ραμπίν στο Τελ Αβίβ», γράφει ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην δολοφονία του ισραηλινού πρωθυπουργού τον Νοέμβριο 1995.

Ο δε πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά».

Ο Μπιλ Κλίντον, υπό την αιγίδα του οποίου υπεγράφησαν οι συμφωνίες του Οσλο ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, χαιρέτισε στην ανακοίνωσή του «ένα ένθερμο υποστηρικτή της ειρήνης, της συμφιλίωσης και ενός μέλλοντος όπου όλα τα παιδιά του Αβραάμ θα κτίσουν ένα καλύτερο αύριο».

Φρανσουά Ολάντ : "Ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου"

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τιμά στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της ειρήνης» και ένα «πιστό φίλο της Γαλλίας».

«Ο Σιμόν Πέρες ανήκει πλέον στην Ιστορία, που τον συνόδευσε σε όλη τη μακρά ζωή του», γράφει ο πρόεδρος της Γαλλίας στην ανακοίνωσή του.

«Με τον θάνατο του Σιμόν Πέρες, το Ισραήλ χάνει ένας από τους πιο εμβληματικούς πολιτικούς του ηγέτες, η ειρήνη έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της και η Γαλλία έναν πιστό φίλο», γράφει ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε μία τελευταία συνομιλία μαζί του στις 25 Μαρτίου. «Ημουν σε θέση να διαπιστώσω ότι η δύναμη τη πίστης του ήταν ανέπαφη».

«Μέλος σειράς κυβερνήσεων, κατ΄επανάληψιν πρωθυπουργός, εν τέλει, πρόεδρος από το 2007 μέχρι το 2014, ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ