Στην Καλαμάτα και τις γύρω περιοχές μια 90χρονη γυναίκα και μια 63χρονη με κινητικά προβλήματα εγκλωβίστηκαν στα διαμερίσματά τους τα οποία πλημμύρισαν, ενώ ένας 92χρονος έπαθε ανακοπή όταν είδε τα νερά να μπαίνουν στο σπίτι του.
Επίσης, ένας 77χρονος παρασύρθηκε από χείμαρρο και έχασε τη ζωή του στον Βλαχιώτη Λακωνίας.
Στους τρεις νομούς της Πελοποννήσου οι καταστροφές ήταν τεράστιες. Η πυροσβεστική χρειάστηκε να ανταποκριθεί σε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς πολιτών, ενώ οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χειμάρρους που παρέσυραν δεκάδες αυτοκίνητα.
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έκλεισε επειδή πλημμύρισε ο διάδρομος απογείωσης, ενώ οι κάτοικοι του Κατακόλου είδαν χθες το πρωί δύο υδροστρόβιλους να πλησιάζουν απειλητικά το λιμάνι της πόλης.
Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς είπε στο «Εθνος» ότι η ποσότητα βροχής που έπεσε το προηγούμενο διήμερο θυμίζει περισσότερο τις κλιματικές τιμές του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ύψος βροχής που καταγράφηκε στο Γεράκι Λακωνίας έφτασε τα 200 mm, ενώ στην Καλαμάτα έπεσαν 140 mm βροχής. Πολύ μεγάλα ύψη βροχής είχαμε επίσης στον Πύργο με 118,6 mm και στην Αμαλιάδα με 103,8 mm.
«Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγάλα ύψη βροχής, θα πρέπει να πούμε ότι ο μέσος όρος για όλο τον Σεπτέμβριο στην Καλαμάτα είναι τα 75 mm. Αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές το ύψος βροχής ήταν έως και διπλάσιο από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου. Η προηγούμενη ανάλογη κακοκαιρία αυτή την εποχή συνέβη το 2003» τονίζει.
Το φαινόμενο
Ο κ. Κολυδάς επισημαίνει ότι η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας γενικότερα αλλά και η Καλαμάτα ειδικότερα επηρεάζονται περισσότερο από ακραία καιρικά φαινόμενα αυτή την εποχή εξαιτίας των τροχιών υφέσεων της Μεσογείου.
Κάτοικοι και φορείς της Καλαμάτας πάντως επισημαίνουν ότι η υπερβολική δόμηση και το κλείσιμο πολλών ρεμάτων της πόλης ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις πλημμύρες που προκαλούνται.
Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος επισημαίνει ότι «η ανθρώπινη παρέμβαση είναι τόσο μεγάλη στην πόλη ώστε να εκδηλώνονται πλημμυρικά φαινόμενα εκεί που δεν εκδηλώνονταν πριν από 20 χρόνια. Δεν μπορεί κάποιος να αποδώσει αυτή την κατάσταση σε ένα συγκεκριμένο έργο, αλλά σε πολλά μικρά και μεμονωμένα. Ακόμα και μια ασφαλτόστρωση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Πάντως εκτιμώ ότι η ολοένα και αυξανόμενη ένταση των βροχών λόγω της κλιματικής αλλαγής παίζει και αυτή τον ρόλο της».