ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Γ. Μανιάτης: Ο ρεπόρτερ Υπουργός Μπαλτάς για τον Αγ. Νικόλαο, Αγ.Γεώργιο και το Ενετικό κτήριο στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:08:00 μ.μ. | |
Γ. Μανιάτης: Ο ρεπόρτερ Υπουργός Μπαλτάς για τον Αγ. Νικόλαο, Αγ.Γεώργιο και το Ενετικό κτήριο στο Ναύπλιο
"Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα" που λέει κι ο λαός μας. Καμία ουσιαστική πρόβλεψη χρηματοδότησης της συντήρησης και αποκατάστασης του Ενετικού Κτιρίου του Αγ. Γεωργίου από τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, κ. Α. Μπαλτά. Προτίμησε να κάνει δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, αντί πρακτικών ενεργειών για την διάσωση της Ιστορίας μας. Στην απάντηση του σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Γιάννη Μανιάτη, για την αποκατάσταση των φθορών στα κτίρια του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και το Ενετικό κτίριο του ναού, ο Υπουργός ενημερώνει για την ήδη γνωστή σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου, της Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Αργολίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αναπτυξιακής Εταιρίας ν. Αργολίδας για τη σύνταξη μελέτης στατικής αποκατάστασης του Ναού, αλλά ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ καμία καινούρια και μη γνωστή απάντηση για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του Ενετικού Κτιρίου.

Όσον αφορά στις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή, ο Υπουργός απαντά περιγράφοντας τις εργασίες που έχουν ξεκινήσει από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού σε συνεργασία με την ΕΦΑ Αργολίδας, το οποίο, όμως, δήλωσε την οικονομική αδυναμία κάλυψης του κόστους των εργασιών που απαιτούνται, όπως αναφέρει.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της απάντησης αναφέρονται τα εξής:

Για τον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου

«…Με πρωτοβουλία της Εφορείας αρχαιοτήτων Αργολίδας και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας συντάχθηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της ΕΦΑ Αργολίδας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Αναπτυξιακής Εταιρείας ν. Αργολίδας (Α.Ε. Ο.Τ.Α.) και του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου για τη σύνταξη μελέτης στατικής αποκατάστασης του Ναού. Την περίοδο αυτή το μνημόνιο συνεργασίας βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής από τα συμβαλλόμενα μέρη, ωστόσο η ομάδα μελέτης έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της αποτύπωσης. Η έκταση και το είδος των επισκευών για την αντιμετώπιση των, προαναφερόμενων προβλημάτων, θα καθορισθεί από την μελέτη.»

Για το Ενετικό Κτίριο:

«… Όσον αφορά στην ένταξη του έργου σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αυτό πρέπει να είναι ώριμο, καθώς απαιτείται και έγκριση νέας μελέτης.

Κατά τα προηγούμενα έτη η καταργηθείσα 25η Ε.Β.Α., φορέας προστασίας έως τον Οκτώβριο του 2014 των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων Αργολίδας ενέταξε στο ΕΣΠΑ αρκετά από τα σημαντικότερα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Αργολίδας, η αποκατάσταση των οποίων ήδη ολοκληρώνεται (Αγία Μονή Άριας, Ακροναυπλία, Κάστρο Λάρισα Άργους, Ναός Ταξιαρχών Ερμιόνης, Βυζαντινό Μουσείο Άργους) ή βρίσκεται σε εξέλιξη (Μπούρτζι Ναυπλίου).»

Για τον Αγ. Νικόλαο:

«… Κατά το παρελθόν η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων χορήγησε εγκρίσεις τόσο για την επισκευή της στέγης, του δαπέδου, του ξυλόγλυπτου τέμπλου, όσο και για συχνότερες εργασίες επαναχρωματισμού των όψεων (2001, 2007). Από τα προαναφερόμενα ωστόσο πραγματοποιήθηκαν μόνο οι εργασίες επαναχρωματισμού των όψεων.

Κατά το 2015 η ΕΦΑ Αργολίδας με την αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΣΑΝΜ/191406/112724/4089/22.7.2016 απόφαση (ΑΔΑ: ΨΨ2Γ-1ΗΘ) για προσωρινές εργασίες προστασίες της στέγης, χορήγησε έγκριση για την προσωρινή κάλυψή της με πλαστικό φύλλο καθώς και για την τοποθέτηση ικριωμάτων αντιστήριξης και προστασίας, στην περιοχή όπου είχαν παρουσιαστεί προβλήματα (θραύση δύο δοκών). Επιπλέον, ζητήθηκε η υποβολή μελέτης για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος. Ωστόσο, με ευθύνη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και του μελετητή μηχανικού οι εργασίες για την επισκευή της στέγης δεν ξεκίνησαν.

Μετά από νέο έγγραφο του εκκλησιαστικού συμβουλίου (αρ. πρωτ. 6622/2.8.2015 της ΕΦ.Α.ΑΡΓ.) σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν ρήγματα και με την επιτακτική προτροπή των υπαλλήλων και της Διευθύντριας της Εφορείας, το εκκλησιαστικό συμβούλιο έκλεισε το ναό. Ακολούθως την ίδια μέρα με το αρ. πρωτ. Φ1/5/6622/5.8.2016 έγγραφο ζητήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 7.8.2016 και δεδομένου ότι οι εργασίες εκτελούνταν με καθυστέρηση, η Εφορεία απέστειλε το με αρ. πρωτ. Φ1/5/6833 οικ./9.8.2016 έγγραφο. Σε αυτό επισημάνθηκε προς το εκκλησιαστικό συμβούλιο ότι οι εργασίες θα πρέπει να αποκτήσουν το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν μόνον οι εργασίες αφαίρεσης της κεράμωσης από το μεγαλύτερο τμήμα της στέγης, η τοποθέτηση απολύτως προσωρινής επιστέγασης με πλαστικό φύλλο προστασίας εξωτερικά της στέγης, καθώς και η δημιουργία παταριού στο εσωτερικό για την εργασία συντηρητών. Ωστόσο δεν έχει πραγματοποιηθεί υποστύλωση και αντιστήριξη της οροφής και της στέγης.

Κατά τη συνάντηση στελεχών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, με μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου και τους τεχνικούς του συμβούλους στις 22.8.2016, στον χώρο του Ιερού Ναού, δηλώθηκε από πλευράς τους η οικονομική αδυναμία τους για την κάλυψη του κόστους των εργασιών που απαιτούνται.»

Οι απαντήσεις του κ Μπαλτά στους παρακάτω συνδέσμους:


ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ