Σημάδια σημαντικής ανόδου εμφανίζει η Ρωσική αγορά με τις εκδόσεις θεωρήσεων visa την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου να έχουν φτάσει τις 3.000, όσες δηλαδή είχαν εκδοθεί ολόκληρο το μήνα πέρυσι !
Την ίδια στιγμή, τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε τεράστια αύξηση 140% στις εκδόσεις θεωρήσεων εισόδου, σύμφωνα με τις ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσία. Συνολικά περισσότερες από 57.300 θεωρήσεις visa δόθηκαν σε Ρώσους πολίτες τουρισμό το φθινόπωρο.
Αξίζει να τονισθεί ότι πάντοτε μεσολαβεί ένα διάστημα 10-30 ημερών από τη λήψη της θεώρησης ως τη χρήση της θεώρησης εισόδου, επομένως γίνεται αντιληπτό ότι η φθινοπωρινή «ένεση» από τη Ρωσική αγορά ως το τέλος της σεζόν κρίνεται σημαντική.
Συνολικά στο 9μηνο 2016 οι προξενικές μας αρχές εξέδωσαν 504.226 θεωρήσεις. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 22% συγκριτικά με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι, οι αρχές μας εξέδωσαν ολόκληρο το έτος (2015) στη Ρωσία 421.005 θεωρήσεις.
Η επίδοση αυτή κρίνεται πολύ ικανοποιητική, ιδιαιτέρως εφόσον επιτυγχάνεται κατά το τρίτο σε σειρά έτος ύφεσης της ρωσικής οικονομίας. Και ειδικά φέτος, που το πρώτο εξάμηνο του έτους οι καθυστερήσεις στις θεωρήσεις visa λόγω ελλειπών χειρισμών του ΥΠΕΞ κόστισαν πολύτιμο χρόνο και έσοδα στο ελληνικό τουρισμό.
Σύμφωνα δε, με πηγές του υπουργείου Τουρισμού η ανάκαμψη της ρωσικής αγοράς αποτελούσε πρώτο μέλημα της αναπληρώτριας υπουργού τουρισμού Ε.Κουντουρά από την αρχή της θητείας. Πλέον, η ηγεσία του υπουργείου τουρισμού προσανατολίζεται στο άνοιγμα νέων αναπτυσσόμενων ελληνικών προορισμών στη ρωσική αγορά, όπως η Θεσσαλία, η Πελοππόνησος και η Βόρεια Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη τον θρησκευτικό τουρισμό και τις νέες απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με τη Ρωσία.
Αύξηση 5,3% στην επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια
Αύξηση 5,3% στην επιβατική κίνηση των μεγάλων ελληνικών αεροδρομίων κατά τη φετινή θερινή περίοδο καταγράφουν στοιχεία της G4S Ελλάδας για το «Ελ.Βενιζέλος» και για τα περιφερειακά αεροδρόμια του Ηρακλείου, των Χανίων και της Κω για το πεντάμηνο Μαΐου-Σεπτεμβρίου 2016.
Μάλιστα, η μεγάλη δυναμική στην επιβατική κίνηση ξεκίνησε να αναπτύσσεται από το μέσο της θερινής περιόδου, αφού τους μήνες Μάιο και Ιούνιο η αύξηση ήταν οριακή. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αντωνίου, της G4S Αερολιμένων, «από την αύξηση 2,2% του Ιουνίου φτάσαμε στο 7,2% του Ιουλίου όταν και ξεκίνησε να διαμορφώνεται μια αυξητική τάση που συνεχίστηκε και τους επόμενους μήνες. Συνολικά, για όλη τη θερινή περίοδο, καλύτερος μήνας αποδείχθηκε ο Σεπτέμβριος με την αύξηση να φτάνει στο 7,9%».
Αναφορικά με τα αεροδρόμια, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με 11,1% και συνολικά 2.699.213 επιβάτες έναντι 2.417.571 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Την ίδια τάση ακολούθησε και το αεροδρόμιο των Χανίων που σημείωσε αύξηση 8% ξεπερνώντας μάλιστα το ένα εκατομμύριο επιβάτες. Αντιθέτως, σημαντική πτώση 12,8% παρουσίασε η κίνηση στο αεροδρόμιο της Κω.
Τέλος, το «Ελ. Βενιζέλος» συνέχισε και κατά τη θερινή περίοδο την πορεία ανάπτυξής του παρουσιάζοντας αύξηση 5% και φτάνοντας τους 3.479.266 επιβάτες έναντι των 3.314.724 επιβατών του 2015. Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Αντωνίου, «και από τα 4 αεροδρόμια διακινήθηκαν περισσότεροι από 8 εκ. επιβάτες με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να διαπιστωθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή να παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων κατά τον έλεγχο».