ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του "Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:48:00 π.μ. |
Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του "Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων"
 Με την πανηγυρική ένταξη του Δήμου Πειραιά στο «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων» ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου, τη Δευτέρα 3/10/2016 στον Πειραιά.


Το όραμα του Δήμου για ανάδειξη του Πειραιά σε διεθνή γαστρονομικό προορισμό συναντιέται με την ανάγκη προώθησης του γαστρονομικού πολιτισμού της χώρας και της προσπάθειας των αγροτών και των μικρών παραγωγών της ελληνικής υπαίθρου.

Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Πειραιά και τα τοπικά προγράμματα CLLD/LEADER της ελληνικής περιφέρειας που υλοποιούν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες εδράζονται στην κοινή βάση της ολοκληρωμένης ανάπτυξης αλλά και της αποκεντρωμένης διαχείρισης των πόρων.

Το «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων» συστάθηκε και ξεκίνησε δυναμικά τη δραστηριοποίησή του το 2015, αριθμώντας πλέον 56 Δήμους της χώρας, 22 Αναπτυξιακές Εταιρείες καθώς και άλλους φορείς όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, τον Κοινωνικό Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δέλτα και τους «Δρόμους της Ελιάς».
Ενόψει της αναμενόμενης χρηματοδότησης μέσω του νέου Διατοπικού Σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ» στο πλαίσιο του CLLD/LEADER 2014-2020, το Δίκτυο προετοιμάζεται για την υλοποίηση του Σχεδίου δράσης του. Η στόχευση του Δικτύου είναι η αξιοποίηση, υποστήριξη και ανάδειξη του Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού, ξεκινώντας από τα εκλεκτά και αναγνωρισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα, τις παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες συνταγές της ελληνικής κουζίνας και καταλήγοντας στον αγροδιατροφικό πολιτισμό και την εξωστρέφεια.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για τα εξής θέματα:
·         Ενδυνάμωση της εικόνας και της συνοχής του Δικτύου. Ένταση επικοινωνίας με τα μέλη και κυρίως με τους Δήμους.
·         Κεντρικός σχεδιασμός και εκπόνηση προδιαγραφών για την υλοποίηση έργων Branding περιοχών και δημιουργία ταυτότητας προορισμού (Destination identity) με γαστρονομική και πολιτιστική κατεύθυνση για τις περιοχές του Δικτύου.
·         Κεντρικός σχεδιασμός και εκπόνηση προδιαγραφών για την υλοποίηση εκδηλώσεων και φεστιβάλ γαστρονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για τις περιοχές του Δικτύου.
·         Σχεδιασμός μεγάλων κεντρικών εκδηλώσεων με συμμετοχή των περιοχών του Δικτύου.
·         Αξιοποίηση των ιδιοτήτων του Δήμου Πειραιά ώστε να καταστεί διεθνής γαστρονομικός κόμβος με προώθηση των προϊόντων και των περιοχών του Δικτύου.
·         Αναζήτηση συνεργασιών και εσωτερική οργάνωση του Δικτύου.
Όλοι οι παρόντες δια στόματος Προέδρου ευχαρίστησαν τον Πέτρο Κόκκαλη και το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά για τη φιλοξενία της συνεδρίασης στα γραφεία του.

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση έγιναν οι παρακάτω εισηγήσεις:

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γεώργιος Λαζουράς, Δήμαρχος Καλαβρύτων, τόνισε τον σημαντικό ρόλο του Δικτύου στα γαστρονομικά και τουριστικά πράγματα των εμπλεκόμενων περιοχών και την ανάγκη έντασης της αναγνωρισιμότητας του Δικτύου και των προσπαθειών του.
Ο Μαρίνης Μπερέτσος, Διαχειριστής του Δικτύου και Γεν. Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, ανέπτυξε διοικητικά και λειτουργικά θέματα του Δικτύου.
Ο Σωτήρης Μπόλης, εμπνευστής και υπεύθυνος σχεδιασμού του Δικτύου, παρουσίασε τον σχεδιασμό δράσεων του Δικτύου προς άμεση υλοποίηση με την έναρξη του CLLD.
Ο Πέτρος Κόκκαλης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής του Δήμου Πειραιά στο Δίκτυο και παρουσίασε τον σχεδιασμό του Δήμου για την ΟΧΕ-Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση με ειδικότερη αναφορά στους τομείς της Γαλάζιας ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας.
Ο Παναγιώτης Πάτρας, μέλος της Συντονιστικής επιτροπής και Γεν. Διευθυντής της Αναπτυξιακής Τρικάλων, παρουσίασε ένα σχέδιο συνεργασίας με φορείς της Άνδρου για θέματα τοπικής ανάπτυξης του νησιού.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε μία παραγωγική συζήτηση.

Ο Χαράλαμπος Λυσίκατος, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, αναφέρθηκε στους οικονομικούς δεσμούς του Λεωνιδίου με τον Πειραιά και στην ιδέα να αποτελέσει ο Πειραιάς μητρόπολη της γαστρονομίας και να δημιουργηθούν ιδιαίτερες γειτονιές γαστρονομίας στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου Πειραιά.
Η Ηρώ Τσιμπρή, μέλος της Συντονιστικής επιτροπής και Γεν. Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Αχαΐας, τόνισε τις ανάγκες εκπαίδευσης και διαμόρφωσης κοινής κουλτούρας των μελών του Δικτύου αλλά και ανάπτυξης της τοπικής αυτογνωσίας.
Η Φωτεινή Στεφανιδάκη, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Λήμνου, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών των μικρών επιχειρήσεων και επένδυση στην ποιότητα.
Ο Δημήτρης Οικονόμου, Μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Λάρισας και Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ελασσόνας, αναφέρθηκε στην ανάγκη τα ξενοδοχεία να κάνουν χρήση προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Ο Αλέξανδρος Διαμαντάρας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και Δημοτικός Σύμβουλος Λαμιέων, αναφέρθηκε στην ανάγκη διασύνδεσης του Δικτύου με τον Επιμελητηριακό θεσμό.
Ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης, Αντιδήμαρχος Σερρών, αναφέρθηκε στην ανάγκη καταγραφής συγκεκριμένων προτάσεων από τους Δήμους μέλη του Δικτύου.
Στην συνεδρίαση συμμετείχε ο Αλέξανδρος Κουτσούρης, Αν. Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παρευρέθηκε ο Σταύρος Πλατής, Εντεταλμένος σύμβουλος του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής.


Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα στελέχη Νατάσσα Κανναβού από το Δήμο Πειραιά, Άννα Κοδέλλα και Αγγελική Μανιταρά από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ