Εθνική συνεννόηση για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την χώρα ζητά για ακόμα μια φορά ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από την Αργολίδα λέει ότι το κοινοβούλιο βρίσκεται «σε μια από τις χειρότερες στιγμές του» και καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι «έχει μετασχηματιστεί σε μια κυβέρνηση βαθύτατα αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη». Τέλος, για την παρουσία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός στέλνει στην Κουμουνδούρου… γλυκά για «για την ανανέωση του στελεχιακού της δυναμικού που περιλαμβάνει τον κ. Κουβέλη, τον κ. Κοτσακά και πολλούς άλλους τέως συντρόφους του ΠΑΣΟΚ, και συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου» όπως λέει χαρακτηριστικά.
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Πως σχολιάζετε τις πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το «κλείσιμο» της αξιολόγησης;
Το γεγονός πως λάβαμε λιγότερο από την μισή δόση είναι μια κραυγαλέα απόδειξη της απόλυτης ανικανότητας της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί ακόμα και για ζητήματα για τα οποία η ίδια ισχυριζόταν ότι έχει ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση. Το 1,7 δις ευρώ που δεν δόθηκε θα στήριζε την πραγματική οικονομία και όλους εκείνους στους οποίους χρωστά το ελληνικό δημόσιο. Είναι επείγουσα εθνική ανάγκη και προτεραιότητα να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι απαιτείται εθνική αξιοπιστία, φερεγγυότητα και κυρίως συνέπεια σε αυτά στα οποία η κυβέρνηση υπογράφει και συμφωνεί. Διαφορετικά, κανένας από τους συνομιλητές της είτε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είτε σε θέματα οικονομίας δεν πρόκειται να της έχει εμπιστοσύνη, κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάθε σχεδόν θέμα.
Πως σχολιάζετε την παρουσία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως των κκ. Ξενογιανακοπούλου, Τζουμάκα και άλλων στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;
Όλοι εμείς που μείναμε πιστοί, όρθιοι, πατριώτες και υπεύθυνοι απέναντι στην εθνική αλήθεια και μόνοι μας στηρίξαμε την προσπάθεια για να σωθεί η χώρα, στέλνουμε ένα κουτί γλυκά στον ΣΥΡΙΖΑ με τα συγχαρητήριά μας για την ανανέωση του στελεχιακού του δυναμικού που περιλαμβάνει τον κ. Κουβέλη, τον κ. Κοτσακά και πολλούς άλλους τέως συντρόφους του ΠΑΣΟΚ, και συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Αλήθεια, σας αρέσει η σημερινή εικόνα του Κοινοβουλίου;
Το Εθνικό Κοινοβούλιο είναι πλέον δυστυχώς μια πλήρης αντανάκλαση μιας κοινωνίας σε παρακμή. Αρνιέμαι την παρακμή και παλεύω να την ξεπεράσουμε μέσα από συνεχείς προσπάθειες ποιοτικών παρεμβάσεων. Δυστυχώς το Εθνικό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες, για να μην πω τη χείριστη ιστορικά στιγμή του, όπου επικρατούν τα ψέματα, οι κραυγές, οι ατάκες και τα συνθήματα χωρίς βάθος επιχειρημάτων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης που υποτίθεται ξεκίνησε ως Αριστερή και έχει μετασχηματιστεί σε μια κυβέρνηση βαθύτατα αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη, με σαφείς καθεστωτικές αντιλήψεις και αυταρχική συμπεριφορά. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που συχνά με μεθόδους παρακράτους, βιάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τις Ανεξάρτητες Αρχές.
Το ΠΑΣΟΚ μιλά για Εθνική συνεννόηση. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συζητήσει με την κυβέρνηση υπό τις παρούσες συνθήκες και ποια θα είναι η στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο ενδεχόμενο που ο κ. Τσίπρας ζητήσει συνεργασία;
Ενώ η μοναδική έξοδος της χώρας από την κρίση είναι η εθνική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και η ενότητα των δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, δυστυχώς η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με βαθύτατα διχαστικό τρόπο, που δηλητηριάζει την ίδια την κοινωνία και ασφαλώς την πολιτική ζωή του τόπου. Πρέπει να γίνει συνείδηση και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι –και κυρίως οι δυο πρωταγωνιστές του κακέκτυπου δικομματισμού που έχουμε σήμερα, ότι η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα και μόνο μια εθνική συνεννόηση στα προφανή και βασικά, από την εξωτερική πολιτική μέχρι την Παιδεία και τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε τώρα. Εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη πιστεύουμε από το 2012, ότι μόνο μια συνεννόηση των εθνικών δυνάμεων που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και υλοποίησης των αποτελεσμάτων, μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Εμείς δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι συζητήσεις με το «Ποτάμι» που βρίσκονται; Γιατί… σχόλασε ο γάμος πριν καν γίνει… αρραβώνας;
Υπήρξε μια αποτυχία στην διαδικασία που ξεκίνησε και ήταν από την κορυφή προς τα κάτω. Εμείς τώρα ξεκινούμε αντίστροφα. Από κάτω προς τα πάνω. Ξεκινάμε να συγκροτούμε ομάδες πρωτοβουλίας σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Εκεί συζητούμε το πρόγραμμα και ξέρουμε ότι εάν αξιοποιήσουμε σωστά την κοινωνική δυναμική η οποία απαιτεί από εμάς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας μέσα στο 2017.
Οι πολιτικές εξελίξεις όμως μπορούν να περιμένουν αυτές τις συζητήσεις για την Κεντροαριστερά; Εάν ο πρωθυπουργός πάει σε εκλογές; Βλέπετε εκλογές; Τις θέλετε στο ΠΑΣΟΚ;
Ο πολιτικός χρόνος προφανώς δεν περιμένει τη δική μας πρωτοβουλία. Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να συμβεί το ο,τιδήποτε. Δεν περιμένω άμεσα εξελίξεις πλην εθνικού απροόπτου. Προσωπικά έχω κάνει μια πρόταση: Εδώ και τώρα, άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με την κοινοβουλευτική ομάδα του «Ποταμιού» να αποκτήσουμε ένα ενιαίο πολιτικό συντονιστικό κέντρο, όπως συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, έχουμε ανοίξει τις πύλες μας σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και συλλογικότητες, που πιστεύουν και θέλουν να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική οντότητα –με την πραγματοποίηση και Συνεδρίου- που θα είναι η πραγματικά μεγάλη, ενιαία Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη, η οποία θα εκφράζει το 25% της ελληνικής κοινωνίας και θα είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, που έτσι κι αλλιώς θα κινείται στον αστερισμό των συμμαχικών κυβερνήσεων. Όποιος μπορεί να το καταλάβει αυτό έχει καλώς, όποιος δεν το καταλαβαίνει θα τον αφήσει πίσω η ιστορία.