ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Μελέτη για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στο Άργος - Αναλυτικά ολόκληρη η παρουσίαση (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:42:00 μ.μ. |
Μελέτη για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στο Άργος - Αναλυτικά ολόκληρη η παρουσίαση (βίντεο)
Ο Δήμος Άργους Μυκηνών με πρωτοβουλία του δημάρχου Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσου, προχωρά αποφασιστικά, συντονισμένα και με έγκυρη επιστημονική υποστήριξη στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών στην επικράτεια του. Σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Δρ. Γεωλογίας κ. Ευθύμιο Λέκκα και την επιστημονική/ερευνητική του ομάδα, παρουσίασαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο την εκπονηθείσα μελέτη με τίτλο, «Γεωπεριβαλλοντικές συνθήκες κίνδυνος πλημμυρών και στρατηγικές αντιμετώπισης στον Δήμο Άργους Μυκηνών» με στόχο την διευκόλυνση του έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία είναι και η αρμόδια για την δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων.
Μελέτη για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στο Άργος (βίντεο)
Οι ραγδαίες περιβαλλοντικές αλλαγές που πλήττουν τις τελευταίες δεκαετίες τον πλανήτη και οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας , όπως πυρκαγιές, αστικοποίηση, μόλυνση του περιβάλλοντος έχουν ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση των πλημμυρικών φαινομένων.
Ο Δρ. Γεωλογίας κ.Λέκκας ανέφερε πως σκοπός του εφαρμοσμένου ερευνητικού προγράμματος είναι:

Η εξέταση των γεωπεριβαλλοντικών συνθηκών και των μετεορολογικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Άργους Μυκηνών

Η εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου και της επικινδυνότητας στον Δήμο

Η ιεράρχηση των περιοχών του Δήμου με βάση τον πλημμυρικό κίνδυνο

Η πρόταση δράσεων και έργων για την μείωση του πλημμυρικού κινδύνου
Το ανωτέρω ερευνητικό έργο, εστιάζει στην ανάπτυξη μιας στρατηγικής για τη μείωση του κινδύνου πλημμυρών στο Δήμο Άργους Μυκηνών , στο πλαίσιο μιας αειφόρου ανάπτυξης και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες γεωπεριβαλλοντικές /οικονομικές/πολιτιστικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής.
Κατά την παρουσίαση της μελέτης ο Δρ.Γεωλογίας κ. Μιχαήλ Διακάκης , ο οποίος είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επεσήμανε πως οι περιοχές με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών, απαντούν κυρίως σε σχετικά πεδινές περιοχές του Δήμου και στα πλημμυρικά πεδία των μεγάλων υδατογραφικών συστημάτων , όπως π.χ. του Ξεριά ή του Ινάχου. Με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής προτείνεται ένας συνδυασμός μέτρων για την μείωση των πλημμυρικών φαινομένων ορισμένα εκ των οποίων είναι:

Μέτρα συντήρησης και καθαρισμός υποδομών και υδατορεμάτων

Δράσεις Βελτίωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας

Δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα

Ενίσχυση της ασφάλειας του οδικού δικτύου
Ενίσχυση της έγκαιρης προειδοποίησης (early warning) και φυσικά μελέτη και κατασκευή συγκεκριμένων έργων .Το επόμενο βήμα είναι η διεκδίκηση της χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το κεντρικό κράτος για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση των σχετικών έργων.

Αξιοσημείωτο είναι πως αν και με τα μέτρα αυτά μειώνεται ο κίνδυνος των πλημμυρών , δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι μπορούν να εγγυηθούν τον μηδενισμό της πιθανότητας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ