ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Φοιτητές από όλο τον κόσμο στην Επίδαυρο για αρχαίο δράμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:52:00 π.μ. |
Φοιτητές από όλο τον κόσμο στην Επίδαυρο για αρχαίο δράμα
 Περιτριγυρισμένοι από τη φύση, με την έλευση του καλοκαιριού να έχει προσδώσει ένα διαφορετικό χρώμα στο περιβάλλον, φοιτητές και νέοι ηθοποιοί από όλο τον κόσμο θα διδάσκονται αρχαίο δράμα. 

Στη διασταύρωση ανάμεσα στο Λυγουριό και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου ένα νέο και φιλόδοξο εκπαιδευτικό εγχείρημα, το Λύκειο της Επιδαύρου, επιχειρεί να εμβαθύνει στο αρχαίο δράμα εξετάζοντας ενδιαφέρουσες πτυχές του. 

 Με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, το καλοκαιρινό σχολείο, θα ανοίξει τις «πύλες» του τον Ιούλιο του 2017, οπότε και τοποθετείται το ξεκίνημα της λειτουργίας του για το δεκαπενθήμερο από τις 4 έως τις 19 Ιουλίου. 

 Για τις επόμενες χρονιές υπάρχει η φιλοδοξία να λειτουργήσει το Λύκειο της Επιδαύρου σε δύο χρονικές περιόδους. «Όταν μιλήσαμε σε ξένους για την ιδέα μας, μας ρώτησαν με μεγάλη απορία πώς και δεν υπάρχει ήδη ένας τέτοιος θεσμός στην Ελλάδα», αναφέρει  η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Λυκειάρχης της Επιδαύρου, τονίζοντας τον διεθνή χαρακτήρα του σχολείου στο οποίο θα συμμετάσχουν επιλεγμένοι φοιτητές από κάθε γωνιά του κόσμου. «Θα συνεργαστούμε με ιδρύματα του εξωτερικού ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των φοιτητών. Το πρόγραμμά μας θα μοιάζει με καλοκαιρινή ακαδημία που θα καλύπτει τις προϋποθέσεις του υψηλού κύρους φοίτησης που επιδιώκουμε να έχουμε», προσθέτει η κ. Κακουδάκη. 

Βασικός σκοπός, όπως δηλώνει, είναι η εξειδίκευση των νέων ηθοποιών και φοιτητών δραματικών σχολών πάνω στο αρχαίο δράμα. Μέχρι και 300 άτομα θα μπορούν να φοιτήσουν στο Λύκειο της Επιδαύρου. 

Σε διάστημα δύο εβδομάδων οι ώρες διδασκαλίας θα ανέρχονται ακόμη και σε 170, με ένα πρόγραμμα πλαισιωμένο από ποικίλης φύσεως δραστηριότητες και εργαστήρια. Το «ταξίδι» στην αρχαιότητα δεν θα συντελεστεί μόνο μέσα από θεματικές ενότητες, αλλά και μέσα από το κλίμα που θα «αγκαλιάζει» την προσπάθεια. 

Οι μαθητές κάτω από τον ελληνικό ουρανό θα εξετάσουν τη σημασία της «έλευσης του ξένου» στο αρχαίο δράμα, και το βράδυ θα κοιμούνται σε σκηνές. Παράλληλα, τα μαθήματα θα «συνομιλούν» με τις παραστάσεις της Επιδαύρου, μέσα από μια παραγωγική ανταλλαγή ιδεών. «Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. 

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει δώσει ήδη ένα πράσινο φως», δηλώνει η κ. Κακουδάκη για να τονίσει την πολυσχιδή φύση του προγράμματος. Επισημαίνει ότι έχουν αναπτύξει συνεργασία και με το τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου του Ναυπλίου και πως μετά από την πολύωρη εκπαίδευση στο Λύκειο της Επιδαύρου θα δίδεται βεβαίωση παρακολούθησης. 

Σε παλαιότερη συνέντευξή του o εμπνευστής του προγράμματος, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είχε αναφέρει: «Το Λύκειο Επιδαύρου θεωρώ πως έπρεπε να έχει ιδρυθεί εδώ και 30-40 χρόνια, από τη Μεταπολίτευση και μετά. Με ενδιαφέρει πολύ ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ, δεν μου αρκούν έξι ή οκτώ καλές παραστάσεις, αλλά και το τι γίνεται γύρω από αυτές. Η εκπαίδευση πάνω στο θέμα της τραγωδίας και της σκηνοθεσίας, για τις οποίες δεν υπάρχει καν σχολή στην Ελλάδα, είναι προτεραιότητα. Αν ήθελα να αφήσω κάτι πίσω μου, θα ήταν κάποια λιθαράκια σε αυτό το εκπαιδευτικό κομμάτι».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ