ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Τατούλης: Αναγκαία πολιτική μεταρρύθμιση για τη νέα προοπτική της χώρας η Περιφερειακή Διακυβέρνηση

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:04:00 π.μ. |
Τατούλης: Αναγκαία πολιτική μεταρρύθμιση για τη νέα προοπτική της χώρας η Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Την αναγκαιότητα της πολιτικής μεταρρύθμισης για τη μετάβαση από Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης τόσο στην εισήγησή του, όσο και στη δευτερολογία του, με την οποία ολοκληρώθηκε το 4ο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016.

Αφού απέρριψε την όποια σκέψη για τη δημιουργία καινούργιου θεσμού στο επίπεδο της Περιφερειακής διοίκησης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την εφαρμογή ενός πλαισίου μεταρρυθμιστικών πολιτικών του 2020. «Κύριος στόχος του θα είναι η μεταρρύθμιση της μεγάλης κεντρικής διοίκησης, της δημόσιας διοίκησης, πάνω στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν όλες οι υπόλοιπες μεταρρυθμιστικές πολιτικές».

Η μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση έχει άμεση σχέση με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ιδιαίτερα δε στα θέματα της εγγύτητας της δημοκρατίας στον πολίτη και της χωρικής και εδαφικής συνεργασίας, που είναι και το μεγάλο στοίχημα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

«Ο ρόλος της ΕΝ.Π.Ε. δεν είναι συνδικαλιστικός, αλλά βαθύτατα πολιτικός, γιατί υποστηρίζει το θεσμό των Περιφερειών, που έχει σημαντικό κομμάτι εκτελεστικής εξουσίας» δήλωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι ο θεσμός αυτός θα πρέπει να αποκτήσει και τη δυνατότητα των κανονιστικών ρυθμίσεων περιφερειακού επιπέδου για τα θέματα που άπτονται του στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού του, αλλά και για εναρμονίσει το μεγάλο ζήτημα της χωρικής ευθύνης. Αυτό άλλωστε προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» κάτι που όμως καμία Κυβέρνηση και κανένας Υπουργός μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει την αντίστοιχη Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να υλοποιηθεί.

«Δεν διαπραγματευόμαστε με την Κυβέρνηση το ρόλο μας. Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν είμαστε το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης. Είμαστε ένας θεσμός περιφερειακός, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, με τεράστια μεν προβλήματα, τη διάθεση ωστόσο να αναλάβουμε επιπλέον ευθύνες για αρμοδιότητες που δεν μας αναλογούν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών» σημείωσε ακόμη ο κ. Τατούλης και ανέφερε ότι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, την οποία με συνέπεια διεκδικούμε θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από την ανάλογη χρηματοδότηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2017 υπάρχει μια μείωση της τάξης των 250 εκατομμυρίων ευρώ.

«Πολλές φορές η Κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη της με αλλοθικό τρόπο στις Περιφέρειες, όταν η ίδια δεν τα καταφέρνει θέλοντας να παρουσιάσει ένα καλό προσωπείο για την ίδια» υποστήριξε ο κ. Τατούλης και επεσήμανε ότι η πρακτική αυτή θα πρέπει να σταματήσει γιατί το μόνο αποτέλεσμά της είναι να διχάζεται η κοινωνία και τα προβλήματα να διαιωνίζονται. Αντίθετα ο κάθε φορέας θα πρέπει με υπευθυνότητα και συνέπεια να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και αρμοδιότητές του.

Το κύριο ζητούμενο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, είναι το να δοθεί η δυνατότητα στο μόνο μηχανισμό που μπορεί αυτή τη στιγμή να αναλάβει την ευθύνη της ανάπτυξης του τόπου και αυτό είναι εμφανές μέσα από την κρίση.

«Θα πρέπει να δούμε τι δυνατότητες θα δοθούν ώστε να αναπτυχθούν καινούργια αναπτυξιακά εργαλεία, αλλά και καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο αναπτυξιακός νόμος είναι ένα θέμα που αφορά κυρίως την Περιφέρεια. Γιατί η Περιφέρεια, και αυτό ήταν το καινούργιο καινοτόμο που έφερε ο Καλλικράτης, για πρώτη φορά είχε την ευθύνη του στρατηγικού περιφερειακού σχεδιασμού.

Απ’ την άλλη πλευρά αγροτική οικονομία χωρίς τη μόχλευση προς μια στρατηγική κατεύθυνση της αγροτικής οικονομίας δεν πρόκειται να γίνει. Χρειάζεται τόλμη. Θα πρέπει να εξειδικεύσουμε σε κάθε περιοχή ποιες είναι οι προτεραιότητες.

Θα πρέπει πάλι η κυβέρνηση να δει το θέμα των ιδιαίτερων δυνατοτήτων που πρέπει να παρέχει στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική περιφέρεια. Ειδικές οικονομικές ζώνες. Είναι ένα εργαλείο το οποίο το χρησιμοποιούν απαξάπαντες, ακόμη και οι πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και κερδίζουν πολιτικά αξιοποιώντας την πολιτική τους πίεση, αλλά και την ικανότητά τους να δημιουργούν ειδικές οικονομικές ζώνες, με πλήρη εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Όπως επίσης ο χάρτης των ελεύθερων τελωνειακών ζωνών. Η χώρα μας φιλοδοξεί και πρέπει να φιλοδοξεί να γίνει ένα μεγάλο κέντρο logistic. Θα πρέπει να διαδραματίσουμε μεγάλο και σημαντικό ρόλο στις μεταφορές. Αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε στρατηγικά τη θέση μας, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια είναι η θέση μας πάνω σε αυτό τον τομέα.

Αίτημά μας είναι το ΤΑΙΠΕΔ να είναι σε συνεργασία μαζί μας και να μας εκχωρήσει το κομμάτι αυτό της δημόσιας περιουσίας, που εμείς με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει πλέον να το αξιοποιήσουμε».

Ειδική αναφορά έκανε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στα κόκκινα δάνεια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ιστορία των κόκκινων δανείων απειλεί ευθέως την πολιτική της ανεξαρτησίας της χώρας μας» Στο ομόφωνο ψήφισμά της η ΕΝ.Π.Ε. για το θέμα αυτό ζήτησε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας και την ορθολογική διαχείριση του ζητήματος των δανείων.





Στο συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου τοποθετήθηκαν επίσης η Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΝ.Π.Ε. κα Ελένη Παναγιωτοπούλου και οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Φάνης Στεφανόπουλος.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ