ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
V.STAMATIS
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Η αναρρίχηση κερδίζει φίλους στο Ναύπλιο

Η αναρρίχηση κερδίζει φίλους στο Ναύπλιο
 Το Ναύπλιο,  είναι ένας από τους πιο ωραίους αναρριχητικούς προορισμούς στην Ελλάδα όταν θέλει κανείς να συνδυάσει αναρρίχηση, θάλασσα, αξιοθέατα και βόλτα και αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά οι άνθρωποι που ασχολούνται με το άθλημα.


Όλα τα πεδία έχουν εύκολη πρόσβαση και στα περισσότερα από αυτά πηγαίνεις με τα πόδια. Οι διαδρομές επί των πλείστων είναι αθλητικές, ανοιγμένες σε καλής ποιότητας ασβεστολιθικό βράχο.

Η περιοχή προσφέρεται για αναρρίχηση όλη την διάρκεια του χρόνου, ενώ σε ιστοσελίδες του χώρου, το Ναύπλιο πρωταγωνιστεί στις επιλογές και τα πολλά αναρριχητικά πεδία.

Αναρριχητικά πεδία Ναυπλίου


Ο Ρ Ε Σ Τ Η Σ
Ο τομέας αυτός βρίσκεται στον πλακόστρωτο δρόμο της Αρβανιτιάς και έχει τρείς διαδρομές. Οι διαδρομές είναι ακατάλληλες για αναρρίχηση γιατί τα βύσματα και τα rele θέλουν αντικατάσταση. Ορισμένα καρφιά θέλουν βγάλσιμο και πρέπει να μπουν επιπλέον βύσματα. Επιλέξτε κάποιον άλλο τομέα για σκαρφάλωμα! Οι διαδρομές αυτές έχουν ανοιχτεί από τους Γιαννακούλη, Μπελογιάννη και Θεοδωρόπουλο.

Π Α Γ Κ Α Κ Ι
Η πρόσβαση στον τομέα αυτόν γίνεται από την πλατεία της Αρβανιτιάς. Περπατώντας στον πλακοστρωμένο πεζόδρομο φτάνουμε στον τομέα, μετά τον πευκιά. Ο τομέας έχει τέσσερις διαδρομές. Την «Βίκη» την οποία άνοιξε ο Άγγλος Jim Titt, την «Αμαρυλλίς», το «Greek Kamaki» και τον «Πέλοπα» που τις έχει ανοίξει ο Άρης Θεοδωρόπουλος. Τα βύσματα που χρησιμοποιεί ο Jim είναι δικής του κατασκευής. Σε περίπτωση εγκατάλειψης δεν χρειάζεται ναυτικό κλειδί ή να μείνει κάποιο άλλο υλικό επάνω. Επίσης χωράει και η φάλαγγα των δακτύλων για έλξη. Ο τομέας έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και είναι ιδανικός για αναρρίχηση την άνοιξη και το φθινόπωρο, το καλοκαίρι τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, ενώ τον χειμώνα είναι ιδανικές οι ημέρες που έχουν ήλιο. Οι ντόπιοι την περιοχή την ονομάζουν χαρακτηριστικά «τηγάνι». Τα υλικά που χρειάζονται είναι ένα σχοινί 70μ και 12 με 14 σετάκια.

O C T O P U S S Y
Ένας από τους πέντε αναρριχητικούς τομείς που υπάρχουν κάτω από τον επιβλητικό βράχο της Ακροναυπλίας. Η ποιότητα του βράχου είναι πολύ καλή. Μερική προσοχή χρειάζεται στις διαδρομές “Don’t Worry” και “No Fear” όπου υπάρχουν κάποια μικρά κομμάτια βράχου, τα οποία θρυμματίζονται χωρίς να συντρέχει μεγάλος κίνδυνος. Ο τομέας αυτός βρίσκεται ανάμεσα στην «Αψίδα» και το «Παγκάκι». Οι διαδρομές ανοίχτηκαν από τον Αυστριακό Josef Gstoettenmayr. Λίγο προσοχή χρειάζεται στην διαδρομή “Look at me” επειδή ενώνεται με την “Bye, bye” και υπάρχει περίπτωση μπερδέματος με το rele της δεύτερης. Η διαδρομή “Look at me” είναι 28μ και συνεχίζει επάνω. Η πρόσβαση γίνεται από την πλατεία της Αρβανιτιάς ακολουθώντας τον πλακόστρωτο δρόμο που είναι στα δυτικά ή εναλλακτικά από το οχυρό «Πέντε Αδέλφια» ακολουθώντας τον ίδιο πλακόστρωτο δρόμο που βρίσκεται κάτω από το οχυρό. Ο προσανατολισμός είναι νοτιοανατολικός που σημαίνει ότι έχει ήλιο σχεδόν όλη την διάρκεια της ημέρας. Τις περισσότερες ημέρες του χρόνου μπορεί να κάνει κανείς άνετα αναρρίχηση, εκτός του καλοκαιριού που ο ήλιος είναι αφόρητος. Τα υλικά που χρειάζονται είναι ένα σχοινί 60μ, 10 με 12 σετάκια και κράνος.

Α Ψ Ι Δ Α
Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους τομείς της περιοχής. Κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου οι Ιταλοί στρατιώτες έκαναν εξάσκηση στην αναρρίχηση στην ομώνυμη αναρριχητική διαδρομή σύμφωνα με τα λεγόμενα ντόπιων περιπατητών. Τις διαδρομές «Αψίδα» και «Εύη» τις άνοιξε ο Άρης Θεοδωρόπουλος. Ο τομέας εμπλουτίστηκε με καινούργιες γραμμές από τον Αυστριακό Josef Gstoettenmayr με βοηθούς την γυναίκα του Maria και τον Άρη Γεωργόπουλο. Δημιουργήθηκε η direct παραλλαγή της Αψίδας καθώς και οχτώ καινούργιες διαδρομές. Δυτικότερα σε ένα κοίλωμα που παρουσιάζει ο βράχος υπάρχει η δυναμική διαδρομή Tonsai που έγινε από τον Άρη Θεοδωρόπουλο. Ο προσανατολισμός του τομέα είναι νοτιοανατολικός. Τους καλοκαιρινούς μήνες οι καταλληλότερες ώρες για αναρρίχηση είναι οι πρωινές, έως τις 10:30 και το απόγευμα μετά τις 06:30. Ιδανικός ο τομέας για αναρρίχηση είναι την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Επίσης, επειδή το πεδίο έχει καλό προσανατολισμό τους χειμερινούς μήνες με ηλιόλουστες ημέρες προτείνετε ανεπιφύλακτα. Τα υλικά που χρειάζονται είναι ένα σχοινί 60μ και 10-12 σετάκια. Η πρόσβαση γίνεται από την πλατεία της Αρβανιτιάς. Ανεβαίνοντας προς στην πλατεία παρκάρουμε στο δεξί μέρος και ακολουθούμε τον πλακόστρωτο πεζόδρομο περνώντας τα πεδία «Παγκάκι» και «Octopussy» έως να φτάσουμε στο πεδίο, μια απόσταση 10 λεπτών. Η προσέγγιση μπορεί να γίνει στον ίδιο περίπου χρόνο από το οχυρό «Πέντε Αδέλφια» ακλουθώντας τον ίδιο πεζόδρομο και αφήνοντας πίσω τον τομέα «Παναγίτσα».

Π Α Ν Α Γ Ι Τ Σ Α
Από την μεριά της πλατείας της Αρβανιτιάς και με ένα γρήγορο δεκάλεπτο περπάτημα φτάνουμε στο νότιο κομμάτι του βράχου της Ακροναυπλίας. Κάτω από το εκκλησάκι της Παναγίτσας, κρυφό σχολειό παλαιότερα, όπου υπάρχει εκεί ο ομώνυμος τομέας. Οι διαδρομές είναι όμορφες, χαμηλής βαθμολογίας. Τα βύσματα θέλουν αντικατάσταση όπως και τα rele τα οποία είναι σε κακή κατάσταση. Καλό είναι να αποφεύγεται η αναρρίχηση και αν γίνεται να χρησιμοποιούνται υλικά παραδοσιακής αναρρίχησης ( καρύδια, ιμάντες κτλ). Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τις δύο πιο ωραίες διαδρομές, Γλυμμένο Δίεδρο και Γωνία της Παναγίτσας όπου τα καρφιά τους θέλουν αντικατάσταση. Θα ήταν πιο φρόνιμο να αποφεύγετε την αναρρίχηση μέχρι να γίνει αντικατάσταση στις πλακέτες. Σε πολύ καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ο «Αίγισθος» η οποία σαν διαδρομή έχει μια ιδιαίτερη δυσκολία στην αρχή της. Βρίσκεται ανατολικότερα, πάνω στην στροφή που κάνει ο βράχος. Οι διαδρομές «Γωνία της Παναγίτσας» και «Πλάκα της Παναγίτσας» έχουν ανοιχθεί από τον Ελιάκη και Δημόπουλο. Η διαδρομή «Περατζάδα» από τον Θεοδωρόπουλο και ο «Αίγισθος» από Θεοδωρόπουλος και Σκευοφύλακα.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Ο πιο καινούργιος τομέας στην περιοχή του Ναυπλίου. Φτιάχτηκε από τον Josef Gstoettenmayr και την γυναίκα του Maria. Η πρόσβαση γίνεται από την πλατεία της Αρβανιτιάς. Παίρνοντας τον χωμάτινο δρόμο για Καραθώνα και για περίπου 20’ περπάτημα φτάνουμε στην παραλία Νεράκι. Ανάμεσα στα πεύκα και μέσα από τα φρύγανα υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στον τομέα Μυθολογία. Πρόκειται για οχτώ διαδρομές μικρού ύψους, με κοφτερό και άγριο ασβεστόλιθο με εξαίρεση σε κάποια σημεία που έχουμε κόκκινο χρώμα στον βράχο που ως γνωστόν δηλώνει λεία επιφάνεια με καλά πιασίματα. Ο προσανατολισμός είναι νότιος. Νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα είναι οι καλύτερες ώρες για σκαρφάλωμα το καλοκαίρι. Ο χειμώνας με καλές μέρες ενδείκνυται για αναρρίχηση και οι ιδανικότερες εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο που επικρατεί μια μέση θερμοκρασία. Ένα σχοινί 60μ και 10 με 12 σετάκια είναι τα απαιτούμενα υλικά.

*Τα ονόματα είναι από την «Θεογονία» του Ησιόδου και για να υπάρξει μια συνέχεια και ομοιομορφία στα ονόματα των διαδρομών του τομέα συμφωνήθηκε το όνομα της διαδρομής να είναι «Χάος». Παρακαλείται όποιος την «ελευθερώσει» να γράψει αυτό το όνομα.

ΝΕΡΑΚΙ
Το νεράκι είναι μια μικρή παραλία η οποία βρίσκεται στον δρόμο που οδηγεί από την Αρβανιτιά για Καραθώνα. Στην μέση της διαδρομής υπάρχει αυτή η μικρή όμορφη παραλία και πίσω της υψώνεται ένας ασβεστολιθικός κάθετος τοίχος ύψους 80 περίπου μέτρων. Η ποιότητα του βράχου είναι πολύ καλή και οι διαδρομές είναι αξιόλογες. Ο συνδυασμός της παραλίας με την ποικιλία των αναρριχητικών διαδρομών κάνει το πεδίο ιδανικό προορισμό για ένα απολαυστικό διήμερο. Οι πρώτες διαδρομές που ανοίχτηκαν ήταν από τον Jim Titt και την Igne Zaczek και αυτές ήταν ο Chimp, ο Ape και ο Orangutan. Στην συνέχεια το πεδίο οργανώθηκε από τον Άρη Θεοδωρόπουλο και ντόπιους αναρριχητές. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του ντόπιου αναρριχητή Θάνου Σωτηρόπουλου. Τα υλικά που χρειάζονται είναι ένα σχοινί 70μ, έτσι ώστε να καλύπτονται όλες οι διαδρομές και 14 – 15 σετάκια. Ο προσανατολισμός είναι νότιος. Τους καλοκαιρινούς μήνες η αναρρίχηση κατά την διάρκεια της ημέρας είναι αφόρητη λόγω ζέστης. Προτιμήστε πρωινές ώρες (μέχρι τις 10:30) ή απογευματινές (από τις 18:00 και ύστερα). Λόγω του προσανατολισμού του το πεδίο είναι καλό και τους χειμερινούς μήνες.

ΚΟΡΗ

Ο τομέας αυτός ονομάζεται «Κόρη» και έχει δυστυχώς μόνο δύο διαδρομές, μία αθλητική και μία trad. Την πρώτη διαδρομή στον τομέα αυτόν την άνοιξε ο Jim Titt με την βοήθεια και παρακίνηση ντόπιων αναρριχητών. Το σημείο πρόσβασης είναι από τον χωματόδρομο Αρβανιτιάς – Καραθώνας. Λίγο πριν πάρουμε την μεγάλη στροφή για νεράκι μετά την χαρακτηριστική απότομη κατηφόρα, είναι στα αριστερά μας ένα χωματένιος τοίχος ο οποίος με λίγο σκαρφαλωματάκι σε βγάζει στην βάση της διαδρομής. Αμέσως μετά την στροφή υπάρχει η διαδρομή «Hujlatte» (πάνω στο τσιμεντένιο δρόμο) την οποία την έχει ανοίξει ο Κώστας Τσουκλίδης με την Agnes Wilkon. Αυτή την άκρη του βράχου που αρχίζει από πάνω και τελειώνει στην θάλασσα οι ντόπιοι την ονομάζουν «Κόρη» (εξού και το όνομα του πεδίου) γιατί από απόσταση, από απέναντι καθώς συνεχίζουμε για Καραθώνα, ψηλά, διακρίνεται ένα γυναικείο πρόσωπο.

ΚΑΡΑΘΩΝΑ
Ο τομέας της Καραθώνας βρίσκεται μόλις λίγο έξω από το Ναύπλιο. Πρόκειται για τον ίδιο δρόμο που ακολουθούμε για να φτάσουμε στην αμμώδη παραλία της Καραθώνας. Με το αυτοκίνητο ακολουθούμε, από Ναύπλιο, τις πινακίδες για Καραθώνα ή Παλαμήδι. Όταν τελειώσει η ανηφόρα συνεχίζουμε ευθεία για την παραλία (όχι δεξιά για Παλαμήδι). Αφού τελειώσει η κατηφόρα φτάνουμε στο σημείο για να κάνουμε δεξιά στην παραλία. Δεν κάνουμε δεξιά, συνεχίζουμε ευθεία και στα 200μ περίπου στο αριστερό μας χέρι έχει έναν ανηφορικό λοξό τσιμεντένιο δρόμο που οδηγεί μερικά μέτρα κάτω από το πεδίο. Το πεδίο είναι χαρακτηριστικό από τους λευκούς σταυρούς που είναι ζωγραφισμένοι πάνω στα βράχια. Οι σταυροί αυτοί ανήκουν στο εκκλησάκι της Παναγιάς της κατακρυμμένης που η εισοδός του βρίσκεται στην βραχοσκεπή, στο σημείο που τελειώνουν τα σκαλοπάτια. Οι διαδρομές είναι καλά ασφαλισμένες και σκαρφαλώνονται όλο τον χρόνο. Ιδανικότερες εποχές είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Τον χειμώνα το πεδίο αν έχει ηλιοφάνεια είναι καλό ενώ το καλοκαίρι είναι καλό μέχρι το νωρίς το μεσημέρι. Για τις διαδρομές χρειάζεται ένα σχοινί 60μ και 12 με 13 σετάκια. Κλασσικές ωραίες διαδρομές είναι «ο Τάσος» και «ο Αγαμέμνωνας» τις οποίες αξίζει να τις δοκιμάσει κανείς. Στο πεδίο έχουν ανοίξει διάφοροι αναρριχητές με πρώτους τους: Τάσο Πετρόχειλο – Ηρακλής, Τάσος-, Αντώνη Αντωνόπουλο – Σχισμή-, Άρη Θεοδωρόπουλο & Δανάη Αργυροπούλου –Ιοκάστη, Ισμήνη, Ramon, Ελπήνωρ, Κίχλη, Αντιγόνη, Οκτάνα, Αγαμέμνων, Τίρυνθα-, Jim Titt & Inge Zaczek – Halcyon Days, Easy Corner-, Hans Weninger – Ready, Steady, Go, Classic, Adm -, Θωμάς Μιχαηλίδης, Μαρούλα Παρασκευά & Παναγιώτης Βλασσόπουλος – Καλή Λευτεριά, Νυχτυερίδα -, Κώστας Τσουκλίδης & Agnes Wilkon – Cracken -, Κώστας Τσουκλίδης -Hou Hou και Mission Impossible-, Agnes Wilkon & Κώστας Τσουκλίδης -Wind of change-, Peter Mayer -Silvowiza-. Επίσης υπάρχει και η «Γαλλίδα» που έχει ανοιχτεί από Γάλλους αναρριχητές χωρίς να έχει ελευθερωθεί από κάποιον!


ΚΟΝΔΥΛΙ

Σε σχετικά μικρή απόσταση από το Ναύπλιο βρίσκεται η παραλία του Άγιου Νικόλα ή αλλιώς Κονδύλη. Οδηγώντας από το Ναύπλιο για Δρέπανο και φτάνοντας στην πλατεία του χωριού κάνουμε αριστερά για Βιβάρι. Διασχίζοντας το Βιβάρι και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων περίπου φτάνουμε στο σημείο που κάνουμε δεξιά για να κατηφορίσουμε για την παραλία (στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν 2-3 παλιά πέτρινα σπίτια). Όταν πέσουμε στην παραλία κάνουμε αριστερά και στο τέρμα παρκάρουμε. Με τα πόδια πλέον, περπατάμε τον γιαλό όλο αριστερά με προορισμό τα βράχια. Το μέρος είναι ιδανικό για αναρρίχηση τους μήνες που ανεβαίνει η θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τους υπόλοιπους μήνες λόγο του βάλτου που κρατάει νερά, το σκαρφάλωμα είναι δύσκολο, γιατί υπάρχει πρόβλημα στο να βραχούν τα υλικά με λασπωμένο νερό. Αυτό βέβαια αφορά τις διαδρομές στα αριστερά του βράχου οι οποίες έχουν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το καλοκαίρι να αποφεύγετε την αναρρίχηση τις μεσημεριανές ώρες λόγω ζέστης και ήλιου. Αντί αυτού ένα διάλυμα για μπάνιο στην θάλασσα θα ήταν μια καλή επιλογή και στην συνέχεια πάλι …στον βράχο! Ένα σχοινί 60 μέτρων και 10 με 12 σετάκια αρκούν για τις διαδρομές. Το συναρπαστικό κομμάτι του τομέα είναι το τμήμα ‘Wet Foot’ το οποίο απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους λόγω της ευκολίας τους. Οι δυο πρώτες είναι προς το εκκλησάκι περνώντας μέσα από το νερό στο σημείο που είναι κόκκινος ο βράχος και οι άλλες διαδρομές αρχίζουν μέσα από την θάλασσα! Τις διαδρομές αυτές τις προσεγγίζουμε με λίγο προσοχή όρθιοι περπατώντας προς τον Άγιο Νικόλα, μέσα στο νερό που φτάνει μέχρι τα γόνατα, ίσως και λίγο παραπάνω. Προσεγγίζοντας με αυτόν τον τρόπο σκαρφαλώνουμε μέχρι την πρώτη πλακέτα, ασφαλιζόμαστε και ξεκινάμε! Οι διαδρομές είναι του Jim Titt.

Αναφορικά στο Βιβάρι υπάρχει και ο αναρριχητικός τομέας της Λεύκας ο οποίος δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει 2 διαδρομές την Diablo 6c και άλλη μία ανώνυμη 6c. Βρίσκεται στην δολίνη που φαίνεται απέναντι στο βουνό από τον τομέα. Διαδρομές του Jim Titt. Η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ