V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Μέτρα και οδηγίες για καύσεις στην ύπαιθρο από 1η Νοεμβρίου έως και 30η Απριλίου

Μέτρα και οδηγίες για καύσεις στην ύπαιθρο από 1η Νοεμβρίου έως και 30η Απριλίου
 Με αφορμή την λήξη της αντιπυρικής περιόδου και σύμφωνα με τις διατάξεις της σχετικής ισχύουσας νομοθεσίας όπου κατά το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς την έκδοση άδειας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την εκτέλεση γεωργικών ή άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης, για τις οποίες δεν προκύπτουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα διαφορετικά μέτρα από ισχύουσα διάταξη, εφόσον ληφθούν από τον ενεργούντα την καύση όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς στο σύνολό τους και συγκεκριμένα:

1. Δημιουργία ψιλής ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή.
2. Τεμαχισμός με άροση ή άλλο τρόπο της υπό καύση έκτασης.
3. Πρόβλεψη να διαβρέχεται η ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης ή δεντροστοιχίων.
4. Εξασφάλιση της παρουσίας φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια (υδροφόρων - γεωργικών ελκυστήρων - πτυοσκαπάνων κλπ).
5. Ειδικά για τις περιοχές πρώτης επικινδυνότητας, όπως αυτές προσδιορίζονται στο Π.Δ. 575/80 “Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαίσθητων εις πυρκαγιάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων” (Α’157), ο Διοικητής της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όταν κρίνει απαραίτητο, ζητά επιπλέον των ανωτέρω και βεβαίωση Γεωπόνου της οικείας Π.Ε. , στην οποία αναφέρεται η αναγκαιότητα της καύσης.

Εφιστούμε την προσοχή όλων όσων πρόκειται να κάψουν κλαδιά στα κτήματά τους, να συμμορφωθούν με τα παραπάνω λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, ενώ περαιτέρω θα πρέπει να ακολουθήσουν και τις παρακάτω οδηγίες:
Συγκεντρώνουμε τα κλαδιά σε κεντρικό σημείο του κτήματός μας ώστε να μην κινδυνέψει γειτονική περιουσία.
Καίμε τα κλαδιά λίγα – λίγα και όχι σε μεγάλους σωρούς που μπορεί να δώσουν μεγάλα μήκη φλόγας.
Φροντίζουμε να υπάρχει ικανή ποσότητα νερού για την αντιμετώπιση της φωτιάς σε περίπτωση που αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο.
Φροντίζουμε να έχουμε φορητά μέσα (πτυοσκάπανα-τσάπες κ.τ.λ.) για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια.
Δεν ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος.
Ενημερωνόμαστε την προηγούμενη ημέρα από αυτή που πρόκειται να κάψουμε, από την Π.Υ. καλώντας στο τηλ. 199 για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Δηλώνουμε την τοποθεσία στην οποία πρόκειται να βάλουμε φωτιά και εάν αυτή βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, καλό είναι να ενημερώνουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον τρόπο πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτό.

Επιτηρούμε συνεχώς την φωτιά και σε περίπτωση απομάκρυνσής μας, υποχρεούμαστε στην πλήρη κατάσβεσή της με νερό ή στο σκέπασμά της με ικανή ποσότητα χώματος.

Για το άναμμα φωτιάς με τις παραπάνω προϋποθέσεις να προτιμούνται κυρίως οι πρωινές ώρες και όχι μεσημεριανές ή βραδινές.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ