Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών που τρώνε πολλές πρωτεΐνες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ιδίως όταν αυτές προέρχονται από κρέας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Το εύρημα αυτό δεν σημαίνει ότι το κρέας είναι η αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά σαφώς υποδηλώνει ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση, διευκρινίζουν οι ερευνητές.
Όπως έδειξε η μελέτη τους, οι μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες που κατανάλωναν τις περισσότερες πρωτεΐνες είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας, με τον κίνδυνο να προέρχεται από τις ζωικής προελεύσεως πρωτεΐνες, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μοχάμαντ Φίρας Μπάρμπουρ, παθολόγος στο Πανεπιστήμιο Μπράουν.
Και αυτό, διότι οι εθελόντριες που προσλάμβαναν τις περισσότερες πρωτεΐνες από φυτικής προελεύσεως πηγές, είχαν κατά σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια.
«Η υψηλή ημερήσια πρόσληψη διατροφικών πρωτεϊνών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά όταν οι πρωτεΐνες είναι φυτικές φαίνεται να ασκούν προστατευτική δράση», είπε ο δρ Μπάρμπουρ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) στη Νέα Ορλεάνη.
Μερικές καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών είναι τα φασόλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί και το κινόα.
Η καρδιακή ανεπάρκεια εκδηλώνεται όταν η καρδιά δεν μπορεί πια να ωθήσει αρκετό αίμα ώστε να τροφοδοτήσει επαρκώς το σώμα και είναι πάρα πολύ συχνή μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Στη νέα μελέτη, ο δρ Μπάρμπουρ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 104.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, οι οποίες συμπλήρωναν επί μία πενταετία αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.
Οι ερευνητές τις υπέβαλλαν επίσης σε αναλύσεις ούρων για να αξιολογήσουν τις ποσότητες των πρωτεϊνών που κατανάλωναν σε συστηματική βάση.
Στη διάρκεια μιας δεκαετίας παρακολούθησης, περισσότερες από 1.700 εκδήλωσαν καρδιακή ανεπάρκεια και οι πιθανότητες αυτής της εξέλιξης σχετίζονταν ισχυρά με τις ποσότητες των ζωικών πρωτεϊνών που κατανάλωναν.
Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, όπως η ηλικία, η φυλή, η υπέρταση, ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος κ.ά.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ποιον μηχανισμό θα μπορούσαν οι ζωικές πρωτεΐνες να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά εικάζουν πως τα ευρήματά τους ισχύουν και για τους άνδρες.
Πηγή: www.tanea.gr