ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Πρόσθετα των τροφίμων σχετίζονται με τον καρκίνο στο έντερο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:25:00 μ.μ. |
Πρόσθετα των τροφίμων σχετίζονται με τον καρκίνο στο έντερο
 Δύο χημικές ουσίες που προστίθενται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα ενδέχεται να ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου - στα ποντίκια τουλάχιστον, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.


Οι ουσίες αυτές είναι γαλακτωματοποιητές και προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιώσουν την υφή και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Cancer Research, η συστηματική κατανάλωση τροφίμων με αυτούς τους γαλακτωματοποιητές ίσως αλλάζει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο με τρόπο που ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονής και καρκίνου στο έντερο.

Οι δύο γαλακτωματοποιητές λέγονται μονοελαϊκή πολυοξυαιθυλενοσορβιτάνη (polysorbate 80) και καρβοξυµεθυλοκυτταρίνη (carboxymethylcellulose).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο, καθώς ετησίως κοστίζει τη ζωή σε 694.000 ανθρώπους.

Νεώτερες έρευνες έχουν δείξει ότι στην εμφάνισή του παίζει σημαντικό ρόλο η μικροβιακή χλωρίδα (ή μικροβίωμα) του εντέρου, δηλαδή οι αποικίες των βακτηρίων που εκ φύσεως υπάρχουν σε αυτό.

«Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει αυξηθεί σημαντικά από τα μέσα του 20ουαιώνα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Εμιλί Βιενουά, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζώρτζια.

«Ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό αυτής της νόσου είναι η παρουσία αλλοιωμένου εντερικού μικροβιώματος που δημιουργεί το κατάλληλο υπέδαφος για την ανάπτυξη των όγκων».

Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε ανακοινώσει προσφάτως ότι η κατανάλωση διατροφικών γαλακτωματοποιητών προκαλεί χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο έντερο, η οποία είναι εμφανής σε πολλά κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και στα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η συχνότητα των οποίων επίσης αυξάνεται.

Στην πραγματικότητα, «η δραματική αύξηση στην συχνότητα αυτών των νοσημάτων παρατηρείται ανεξάρτητα από τυχόν γενετικές επιδράσεις, γεγονός που υποδηλώνει καθοριστικό ρόλο των περιβαλλοντικών παραγόντων», δήλωσε ο ερευνητής δρ Μπενουά Σασένγκ, επίκουρος καθηγητής στο ινστιτούτο.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η φλεγμονή στο έντερο αλλάζει το μικροβίωμά του και έτσι διευκολύνεται η ανάπτυξη καρκίνου, με τους γαλακτωματοποιητές να εξηγούν εν μέρει τη συσχέτιση αυτή.

Ωστόσο έσπευσαν να επισημάνουν ότι τα ευρήματά τους δεν υποδηλώνουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος, ούτε ότι ισχύουν κατ’ ανάγκην στους ανθρώπους. Αυτό θα πρέπει να εξακριβωθεί σε περαιτέρω έρευνες, λένε.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, τάιζαν ποντίκια με τροφή εμπλουτισμένη με τους δύο γαλακτωματοποιητές σε δόσεις εφάμιλλες με αυτές που προστίθενται στα περισσότερα τρόφιμα.

Όπως διαπίστωσαν, με το πέρασμα του χρόνου άλλαξε δραστικά το μικροβίωμα του εντέρου τους και αναπτύχθηκε χαμηλού βαθμού φλεγμονή.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ